crypto-inzichten.nl

Wat is Web 3.0 en wat zijn interessante Web 3.0 cryptocurrency?

by crypto-inzichten.nl

Web 3.0, het internet van de derde generatie is hier. Het krijgt snel vorm en wint snel aan populariteit. Cryptocurrency die decentralisatie mogelijk maken stijgen mee. Misschien is het tijd om de beste Web 3.0 cryptocurrency om te kopen te bekijken.

Wat is Web 3.0?

Websites en web-apps evolueren door Artificial Intelligence (AI), Machinal Learning (ML), Big Data, gedecentraliseerde grootboektechnologie (DLT) en natuurlijke taalverwerkingsmogelijkheden upgrades om informatie te verwerken net zoals mensen dat doen.

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van dit next-gen internet, Web 3.0 genoemd, is de belofte van gedecentraliseerd eigendom van inhoud, waarbij gebruikers individuele rechten bezitten op de digitale inhoud die ze maken.

De definitie van Web 3.0 kan als volgt uitgebreid worden: gegevens zullen op een gedecentraliseerde manier met elkaar verbonden worden. Dit zou een enorme sprong voorwaarts betekenen ten opzichte van onze huidige generatie van het internet (Web 2.0), waar gegevens meestal in gecentraliseerde bewaarplaatsen opgeslagen zijn.

Gebruikers en machines zullen in de nabije toekomst met de gegevens kunnen interageren. Maar om dit mogelijk te maken moeten computerprogramma’s informatie zowel conceptueel als contextueel begrijpen. Met dit in gedachten zijn de twee hoekstenen van Web 3.0 het semantische web en AI.

Web 3.0 cryptocurrency

Web 3.0 cryptocurrency en blockchain

Omdat Web 3.0 netwerken zullen werken via gedecentraliseerde protocollen – de grondstenen van blockchain en cryptocurrency technologie – kunnen we een sterke convergentie en symbiotische relatie verwachten tussen deze drie technologieën en andere gebieden.

Ze zullen interoperabel zijn, naadloos geïntegreerd, geautomatiseerd via slimme contracten en gebruikt worden om van alles aan te drijven, van microtransacties in Afrika, censuurbestendige P2P bestandsopslag en -deling met toepassingen als Filecoin, tot het volledig veranderen van elk bedrijf dat zijn zaken doet en uitvoert. De huidige stortvloed aan DeFi protocollen is nog maar het topje van de ijsberg.

Evolutie van de Web 3.0 technologieën

Web 3.0 zal ontstaan uit een natuurlijke evolutie van oudere-generatie webgereedschappen in combinatie met geavanceerde technologieën als AI en blockchain, en ook uit de onderlinge verbondenheid van gebruikers en het toenemende internetgebruik. Web 3.0 is eigenlijk een upgrade van zijn voorlopers: web 1.0 en 2.0.

Web 1.0 (1989-2005)

Web 1.0, ook wel het Statische Web genoemd, was het eerste en meest betrouwbare internet in de jaren 1990, ondanks het feit dat het slechts toegang bood tot beperkte informatie met weinig tot geen gebruikersinteractie. In die tijd was het maken van gebruikerspagina’s of zelfs commentaar geven op artikelen nog niet aan de orde.

Web 1.0 had geen algoritmes om internetpagina’s te zeven, wat het voor gebruikers uiterst moeilijk maakte om relevante informatie te vinden. Simpel gezegd was het als een eenrichtingsweg met een smal voetpad, waar de creatie van inhoud door een select groepje werd gedaan en informatie vooral uit directories kwam.

Web 2.0 (2005-heden)

Het Sociale Web, of Web 2.0, maakte het internet een stuk interactiever dankzij de vooruitgang in webtechnologieën zoals Javascript, HTML5, CSS3, enz., die start-ups in staat stelde interactieve webplatforms te bouwen zoals YouTube, Facebook, Wikipedia en nog veel meer.

Dit maakte de weg vrij voor zowel sociale netwerken als de productie van door gebruikers gegenereerde inhoud, omdat gegevens nu tussen verschillende platforms en toepassingen kunnen worden gedistribueerd en gedeeld. Het geheel van hulpmiddelen in dit internettijdperk werd gepionierd door een aantal webvernieuwers zoals Jeffrey Zeldman.

Web 3.0, blockchain en de toekomst

Web 3.0 is de volgende fase van de web-evolutie die het internet intelligenter zou maken of informatie zou verwerken met bijna-menselijke intelligentie door de kracht van Artificial Intelligence (AI)Isystemen die slimme programma’s kunnen uitvoeren om gebruikers te helpen.

Om de volgende fase van het internet echt te begrijpen, moeten we kijken naar de vier belangrijkste kenmerken van Web 3.0:

 • Ubiquity
 • Semantisch Web
 • Artificial Intelligence
 • 3D Graphics

Ubiquity

Ubiquity betekent overal zijn of de capaciteit hebben om overal te zijn, vooral tegelijk. Met andere woorden, alomtegenwoordig. In die zin is Web 2.0 al alomtegenwoordig omdat, bijvoorbeeld, een Facebook gebruiker onmiddellijk een beeld kan vastleggen en delen, dat dan alomtegenwoordig wordt omdat het voor iedereen beschikbaar is, waar ze ook zijn, zolang ze maar toegang hebben tot het sociale media platform.

Web 3.0 gaat eenvoudigweg een stap verder door het internet voor iedereen overal en op elk moment toegankelijk te maken. Op een gegeven moment zullen met internet verbonden apparaten niet langer geconcentreerd zijn op computers en smartphones zoals in Web 2.0, want de IoT (Internet of Things) technologie zal een overvloed aan nieuwe soorten slimme apparaten voortbrengen.

Semantisch web

Semantisch(s) is de studie van de relatie tussen woorden. Daarom stelt het Semantisch Web, volgens Berners-Lee, computers in staat ladingen gegevens van het Web te analyseren, waaronder inhoud, transacties en verbanden tussen personen.

Toepassing van semantiek in het Web zou machines in staat stellen betekenis en emoties te decoderen door gegevens te analyseren. Bijgevolg zullen internetgebruikers een betere ervaring hebben, gedreven door verbeterde gegevensconnectiviteit.

Artificial Intelligentie

Wikipedia definieert AI als intelligentie die door machines wordt getoond. Omdat Web 3.0 machines de betekenis en emoties kunnen lezen en ontcijferen die door een verzameling gegevens worden overgebracht, brengt het intelligente machines voort.

Hoewel Web 2.0 soortgelijke mogelijkheden biedt, is het nog steeds overwegend op mensen gebaseerd, wat ruimte biedt voor corrupt gedrag, zoals partijdige productrecensies, vervalste beoordelingen, enz.

Zo bieden online beoordelingsplatforms zoals Trustpilot een manier voor consumenten om een product of dienst te beoordelen. Helaas kan een bedrijf eenvoudig een grote groep mensen bijeenbrengen en hen betalen om positieve beoordelingen voor zijn onverdienstelijke producten te maken. Daarom heeft het internet AI nodig om te leren hoe je de echte van de neppe kunt onderscheiden, om betrouwbare gegevens te kunnen leveren.

Het AI systeem van Google verwijderde onlangs zo’n 100.000 negatieve recensies van de Robinhood app uit de Play Store na het Gamespot handelsdebacle toen het pogingen tot rating manipulatie detecteerde die bedoeld waren om de app kunstmatig te downvoten. Naarmate AI vordert, zal die uiteindelijk in staat zijn gebruikers de best gefilterde en onbevooroordeelde gegevens te verschaffen die mogelijk zijn.

3D Graphics

Sommige futuristen noemen Web 3.0 ook wel het Ruimtelijke Web omdat het de grens tussen het fysieke en het digitale wil doen vervagen door een revolutie in de grafische technologie, waardoor driedimensionale (3D) virtuele werelden duidelijk in beeld komen.

In tegenstelling tot hun 2D tegenhangers brengen 3D afbeeldingen een nieuw niveau van immersie, niet alleen in futuristische speltoepassingen zoals Decentraland, maar ook in andere sectoren zoals onroerend goed, gezondheid, e-commerce, en nog veel meer.

Belangrijke Web 3.0 cryptocurrency projecten

Er zijn inmiddels talloze Web 3.0 toepassingen en ook een groot aantal Web 3.0 cryptocurrency op de markt. Hieronder een overzicht van de meest liquide en bewezen Web 3.0 cryptocurrencies om in te investeren:

 • Ethereum (ETH)
 • Polkadot (DOT)
 • Decentraland (MANA)
 • Helium (HNT)
 • Chainlink (LINK)
 • Theta (THETA)
 • De Graph (GRT)
 • Filecoin (FIL)

Web 3.0 Cryptocurrency: Ethereum (ETH)

Ethereum is de koning van de gedecentraliseerde financiën (DeFi) en blijft veruit de blockchain waar tot nu toe het grootste aantal Web 3.0 toepassingen en niet-fungibele tokens (NFTs) te vinden is. Het voert elk gedecentraliseerd netwerk aan op het aantal ooit gemaakte smart contracts en die positie zal niet snel veranderen.

Hoewel de transactie (gas) vergoedingen hoog blijven op de Ethereum blockchain, zou een transformatie naar een proof-of-work protocol in 2022 de netwerksnelheden drastisch kunnen verhogen en de rekenkracht die het huidige proof-of-stake protocol opslokt kunnen verminderen om een nieuw groeipad voor het ecosysteem te ontketenen.

Gerangschikt als ’s werelds nummer 2 cryptocurrency na kolos Bitcoin (BTC), heeft de eigen munt van de blockchain, Ether (ETH), een marktkap van $350 miljard.

Polkadot (DOT)

Als het vlaggenschipprotocol van de Web 3.0 Foundation is Polkadot tot nu toe een belangrijke innovatie geweest voor de vooruitgang van het internet van de volgende generatie. Het blockchain protocol kan vele transacties op verschillende andere ketens parallel verwerken, een eigenschap die zijn schaalbaarheid verbetert.

Polkadot’s eigen munt, DOT, is een van de beste Web 3.0 crypto’s om nu te kopen. Het protocol maakt cross-platform overdrachten van om het even welke gegevens of digitale activa mogelijk. Van nature kan de blockchain op elk moment automatisch geüpgraded worden zonder dat een hard fork nodig is om de functies te upgraden of bugs te verwijderen.

De natuurlijke vraag naar de DOT zou moeten groeien naarmate het gebruik toeneemt als de populariteit van Web 3.0 een hoge vlucht neemt.

De DOT, gerangschikt op nr. 12 cryptocurrency met een marktkapitalisatie van $ 17 miljard, is de afgelopen week met 6% gestegen naarmate de prijzen van cryptocurrency’s een herstelmomentum kregen.

Web 3.0 cryptocurrency: Decentraland (MANA)

Een van de beste virtuele onroerende (metaverse) platforms gebaseerd op een blockchain, stelt Decentraland gebruikers in staat om digitale inhoud en toepassing te maken, te bezitten, te ervaren en te gelde te maken. Als een belangrijke Web 3.0 eigenschap kregen virtuele woorden waar mensen zullen werken en spelen het afgelopen jaar massale aandacht van zakelijke gebruikers, en de prijzen van virtuele ruimtes schoten in 2021 omhoog.

Er zit een sterk momentum in de groei van Decentraland, en nieuwe productlanceringen en NFT tokens gebeuren er al om een nieuwe bijenkorf van activiteit te brengen, zodat “land” gebieden dicht bij “voetverkeer” steeds waardevoller worden.

Land in de Decentraland metaverse is schaars door opzet, en de prijzen kunnen blijven stijgen met meer institutionele vraag naar virtueel onroerend goed in 2022. Als pure metaverse crypto zou Decentraland’s eigen munt, MANA, meer waarde moeten krijgen naarmate de patronage en gebruikerspopulaties en transacties na 2022 groeien. Grondbetalingen en platformtransacties gebeuren met de MANA munt.

Helium (HNT)

Helium is een gedecentraliseerde blockchain die de communicatiemogelijkheden van draadloze Internet of Things (IoT) apparaten wil verbeteren door draadloze netwerken te creëren waarmee apparaten met een laag vermogen met elkaar kunnen communiceren.

De Helium blockchain gebruikt een uniek proof-of-coverage (PoC) consensus mechanisme dat gebruikers beloont voor hun bijdrage aan het valideren van transacties (mining) en het verzekeren van netwerkstabiliteit. Naarmate meer apparaten op het internet komen met de groei van Web 3.0, zou het Helium ecosysteem meer gebruik kunnen krijgen. De eigen munt, HNT, zou dus in waarde kunnen stijgen naarmate het netwerk groeit.

Geprijsd op $22 per 4 maart, is HNT de nr. 46 cryptocurrency met een float-aangepaste marktkapitalisatie van $2.5 miljard. Helium is anti-inflatoir; zijn totale voorraad is vastgesteld op 223.000.000 HNT munten.

Web 3.0 cryptocurrency: Chainlink (LINK)

Chainlink is een ander gedecentraliseerd blockchain netwerk dat sinds zijn lancering in 2017 een meetbare groei heeft doorgemaakt. Begin dit jaar zou de Layer 2 blockchain’s native token LINK in waarde kunnen stijgen als houders hun munten inzetten en beloningen verdienen voor het beveiligen van het netwerk.

Chainlink, gebaseerd op het Ethereum netwerk, maakt de integratie van off-chain gegevens in slimme contracten mogelijk. Het is wereldwijd een belangrijke speler op het gebied van gegevensverwerking geworden na zijn brede adoptie door verschillende grote conventionele gegevensverstrekkers.

Gegevensverstrekkers verkopen de toegang tot hun gegevens rechtstreeks aan Chainlink om hun inhoud te gelde te maken. Chainlink heeft grote tech-namen, waaronder voormalig Alphabet voorzitter Eric Schmidt, DocuSign mede-oprichter Tom Gonser en voormalig LinkedIn CEO Jeff Weiner als adviseurs aangetrokken.

LINK is momenteel de nr. 23 gerangschikte cryptocurrency met een voor de float gecorrigeerde marktkapitalisatie van $ 6,6 miljard.

Theta (THETA)

Theta, speciaal gebouwd voor videostreaming, is een door blockchain aangedreven gedecentraliseerd netwerk dat gebruikers in staat stelt bandbreedte en rekenkracht te delen op peer-to-peer basis.

De eigen munt van de blockchain, THETA, is een van de beste Web 3.0 crypto’s op dit moment, omdat het een groeiende vraag en bredere adoptie zou kunnen zien naarmate Theta’s gebruikersbasis blijft groeien. Groeiende bedrijfssteun van grote namen helpt het project aan dominantie en geeft investeerders meer vertrouwen.

Na een winst van 8% in de laatste zeven dagen staat THETA op de nr. 44 cryptocurrency in de wereld. Geprijsd op $2.92 had de munt op 4 maart een marktkapitalisatie van $2.9 miljard.

Web 3.0 cryptocurrency: The Graph (GRT)

The Graph is een goede keuze voor beleggers die op zoek zijn naar de beste Web 3.0 crypto om in maart te kopen, nu het gebruik ervan balloniseert met de groei van het internet van de volgende generatie.

Het is een op Ethereum gebaseerd indexeringsprotocol dat gebruikt wordt voor het organiseren en bevragen van gegevens op verschillende blockchain netwerken. Het is een gecombineerd indexerings- en grootboeksysteem dat goed toegerust is om het volgende generatie internet te ondersteunen. Het gebruik van de Graph heeft een fenomenale groei doorgemaakt naarmate het aantal dApps en Web 3.0 ecosystemen sinds 2020 explodeerde.

Gerangschikt als de nr. 58 cryptocurrency met een marktkapitalisatie van $ 1,6 miljard, biedt The Graph’s native token, GRT, houders de mogelijkheid om indexeringsbeloningen en query fees te verdienen door hun tokens in te zetten. Door het groeiend gebruik wordt GRT steeds populairder. De waarde van GRT zou moeten stijgen naarmate Web 3.0 in 2022 aan kracht wint.

Filecoin (FIL)

Filecoin is een van de beste Web 3.0 crypto’s om vandaag te kopen. Het volgende generatie web vereist gedecentraliseerde bestandsopslagsystemen, en de Filecoin blockchain is een van de favoriete opties die er zijn. Het geniet een “first-mover advantage” in gegevensopslag.

Iedereen kan opslagaanbieder zijn in het peer-to-peer Filecoin netwerk en transactie vergoedingen en token beloningen verdienen. Transacties worden gedaan in de eigen token FIL van de blockchain.

FIL is goed geplaatst om in waarde te stijgen met toenemend gebruik als de Web 3.0 ontwikkeling in 2022 en daarna sterk blijft groeien.Het is de nr. 38 cryptocurrency met een markt van $ 3,3 miljard.

Conclusie Web 3.0 cryptocurrency

Het nieuwe internet zal een meer persoonlijke en aangepaste surfervaring bieden, een slimmere en meer op de mens lijkende zoekassistent, en andere gedecentraliseerde voordelen die hopelijk zullen helpen om een rechtvaardiger web tot stand te brengen.

Dit zal bereikt worden door elke individuele gebruiker in staat te stellen soeverein te worden over zijn gegevens, en een rijkere totaalervaring te scheppen dankzij de ontelbare vernieuwingen die zullen komen als het eenmaal in gebruik is genomen.

Naar verwachting zal Web 3.0 ontstaan uit een natuurlijke evolutie van oudere-generatie webgereedschappen in combinatie met geavanceerde technologieën als AI en blockchain, en ook uit de onderlinge verbondenheid van gebruikers en het toenemende internetgebruik.

FAQ’s Web 3.0 cryptocurrency

Wat zijn de populairste Web 3.0 cryptocurrency?

In dit artikel hebben we een aantal belangrijke Web 3.0 cryptocurrency besproken. De meest bekende is Ethereum, maar zo zijn er nog een aantal belangrijke Web 3.0 cryptocurrency.

Heeft Web 3.0 een cryptomunt?

Op 11 april 2022 waren de top web3 cryptoprojecten naar marktkapitalisatie onder meer Polkadot (DOT), Chainlink (LINK), Filecoin (FIL), Theta Network (THETA) en Helium (HNT).

Wat is het verschil tussen Web 2.0 en Web 3.0?

Web 2.0 is de huidige versie van het web waarmee we allemaal vertrouwd zijn, terwijl Web 3.0 de volgende fase ervan voorstelt, die gedecentraliseerd, open en van groter nut zal zijn. Innovaties zoals smartphones, mobiele internettoegang, en sociale netwerken hebben de exponentiële groei van Web 2.0 gestimuleerd.

You may also like

Leave a Comment