crypto-inzichten.nl

Wat zijn altcoins en wat is de altcoins verwachting voor 2022?

by crypto-inzichten.nl

Alle andere cryptomunten dan Bitcoin zijn altcoins. Altcoins en Bitcoin hebben gemeenschappelijke eigenschappen, maar beide coins verschillen ook op verschillende manieren van elkaar. Zo verschilt het consensusmechanisme dat bepaalde altcoins gebruiken om transacties te valideren of blokken te produceren. Een altcoin kan ook verschillen van Bitcoin omdat het extra of nieuwe kenmerken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een lage prijsvolatiliteit of smart contracts. In dit artikel vertellen we je meer over altcoins, de verschillen, de verschillende soorten altcoins en vertellen meer over of altcoins een goede investering is.   

Altcoin en Bitcoin wat zijn de verschillen?

Het woord ‘Altcoin’ is een combinatie van twee woorden, zijnde “Alt” en “coin”. De term omvat alle alternatieve munten dan Bitcoin. In de basis lijken Bitcoin en altcoins op elkaar. Zo delen ze allebei een code en functioneren ze als peer-to-peer systemen.

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen Bitcoin en de altcoins. Immers, Bitcoin is een van de eerste versies van een cryptocurrency. Daardoor zetten zijn filosofie en ontwerp de maatstaf voor de ontwikkeling van andere cryptocurrencies.

Het consensusmechanisme dat in Bitcoin gebruikt wordt om blokken te maken, Proof-of-Work (PoW), is erg tijdrovend en energieverslindend. Ook heeft Bitcoin beperkte mogelijkheden op het gebied van smart contracts.

Wat altcoins doen is de geconstateerde problemen van Bitcoin verbeteren om een concurrentievoordeel te krijgen. Een aantal altcoins gebruiken het consensus Proof-of-Stake (PoS) mechanisme. Dit is om het energieverbruik te minimaliseren en de tijd die het kost om blokken te maken en om nieuwe transacties te valideren te verkorten.

Een ander voorbeeld is Ether. Ether is ’s werelds op een na grootste cryptocurrency als je naar marktkapitalisatie kijkt. Ether wordt gebruikt als gas (de betaling voor transactiekosten) in smart contracts op Ethereum.

Omdat altcoins op verschillende manieren van Bitcoin verschillen, hebben altcoins nu een een eigen altcoin markt gecreëerd. Begin 2022 zijn er meer dan 15.541 verschillende altcoins. Op CoinMarketCap kunnen we ook zien wat de marktdominantie van Bitcoin is in vergelijking met die van de altcoins. Bitcoin is momenteel goed voor 41.2% van de hele markt. Dit betekent dat alle 15.541 altcoins samen goed zijn voor 58.8% van de hele markt.

Dit is aantrekkelijk geworden voor investeerders omdat ze potentieel zagen in de alternatieven voor Bitcoin en de daaraan verbonden voordelen boven Bitcoin. Investeerders in altcoins gaan er over het algemeen van uit dat, net als zijzelf, meer mensen de voordelen zullen beginnen in te zien en dat, met de tijd en het toenemend aantal gebruikers, de prijs van altcoin zal stijgen.

Verschillende soorten altcoins

Verschillende altcoins hebben allerlei verschillende functionaliteiten en mechanismen van consensus. Ze zijn er dus in veel verschillende smaken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillende altcoins. Het is ook mogelijk dat door de vele verschillende munten, een munt tot meer dan één categorie behoort.

Gebaseerd op mijnbouw

Zoals je uit de naam kunt opmaken, worden altcoins die op mijnbouw gebaseerd zijn gemijnd. De meest gebruikelijke manier voor op mijnbouw gebaseerde altcoins is met behulp van het Proof-of-Work systeem. Bij dit mechanisme genereren systemen nieuwe munten door ingewikkelde problemen op te lossen om blokken te maken.

Enkele munten die op mijnbouw gebaseerd zijn, zijn Litecoin, Monero en Zcash. De meeste altcoins in de categorie beste altcoins van begin jaren 2020 vielen onder op mijnbouw gebaseerde cryptocurrencies.

De alternatieve op mijnbouw gebaseerde altcoins zijn munten die van tevoren gemijnd zijn. Zulke munten worden niet via een algoritme gecreëerd, ze worden verdeeld voor ze op de cryptocurrency markten genoteerd worden. Een voorbeeld van zo’n munt is XRP van Ripple.

Stablecoins

Wat de handel in en het gebruik van cryptocurrencies sinds hun lancering vooral kenmerkt is de volatiliteit. Daarentegen zijn stablecoins ontworpen om de hele volatiliteit juist te verminderen door hun waarde te koppelen aan een mandje van producten. Dat zijn onder meer fiat valuta, andere cryptocurrencies of edelmetalen.

Het doel van het mandje is dat als een cryptomunt problemen ondervindt of faalt, het als reserve kan dienen om houders van de cryptocurrency af te lossen. Met de prijsschommelingen van een stablecoin is het de bedoeling dat ze een smalle bandbreedte niet overschrijden. Voorbeelden van stablecoins zijn USDT, USDC en USDP.

Effectentokens

Je kunt security tokens vergelijken met effecten die op de aandelenmarkten verhandeld worden. Het enige verschil is dat ze een digitale oorsprong hebben. Deze soorten security tokens lijken op traditionele aandelen. Ze beloven vaak eigen vermogen in de vorm van eigendom of een dividenduitkering aan de houders. Wat investeerders sterk aantrekt is het vooruitzicht op prijsstijgingen voor dergelijke tokens. Zekerheidstokens worden vaak aangeboden via ICO’s (initial coin offerings).

Nutstokens

Utility tokens worden gebruikt voor het leveren van een dienst binnen een netwerk. Je kunt deze tokens gebruiken om diensten te kopen of beloningen in te wisselen. In tegenstelling tot security tokens delen deze munten geen eigendomsbelang en keren ze geen dividend uit. Een voorbeeld van een nutstoken is Filecoin. Het wordt gebruikt om opslagruimte op een netwerk te kopen.

Altcoins

Voordelen van altcoins

Altcoins bieden de volgende voordelen:

  • Altcoins zijn de verbeterde versies vergeleken met Bitcoin. Altcoins hebben zich gericht op de tekortkomingen van Bitcoin en zijn op die gebieden geëvolueerd.
  • De belofte van Bitcoin om er een echt betaalmiddel van te maken zal altcoins zoals stablecoins in staat stellen te gaan leveren. Stablecoins zijn niet gevoelig voor volatiliteit tegenover Bitcoin die dat wel is.
  • Er zijn enkele altcoins die al tractie hebben gekregen bij mainstream instellingen, zoals Ripple (XRP) en Ether (Ethereum). Dit zorgt voor hogere waarderingen.
  • Als altcoin belegger is er een ruime keuze aan altcoins om uit te kiezen, allemaal met verschillende functies binnen de crypto-economie.

Nadelen van altcoins

Altcoins hebben natuurlijk ook zo zijn nadelen, waaronder:

  • Altcoins hebben een relatief kleine beleggingsmarkt in vergelijking met Bitcoin. Bitcoin is op het moment van schrijven goed voor 42,6% van het hele marktkapitaal.
  • Vergeleken met Bitcoin zijn altcoins veel volatieler. Dat komt omdat er minder investeerders zijn en dus een beduidend lagere liquiditeit. Er is ook een gebrek aan regelgeving en er zijn weinig investeringscriteria als het om altcoins gaat.
  • De ruime keuze aan altcoins met allemaal verschillende kenmerken en gebruiksmogelijkheden creëert voor sommige beleggers een doolhof voordat ze in altcoins kunnen investeren. De investeringsbeslissing wordt voor beleggers een stuk moeilijker gemaakt.
  • Er zijn veel dode altcoins. Er zijn ook een heleboel “shitcoins” die helemaal geen functie of gebruikssysteem hebben. Het kan moeilijk zijn voor beginnende beleggers om deze te onderscheiden.

Altcoins goed voor diversificatie

Altcoins zijn goede alternatieven voor de belegger die zijn of haar portefeuille wil diversifiëren. Op een paar munten na, zoals Ethereum’s Ether, moeten de andere 15.500 verschillende munten hun naamsbekendheid nog ontwikkelen. Cryptocurrencies en altcoins zijn een mooie vertegenwoordiger van de mogelijkheden die ze hebben om de nieuwe moderne financiën vorm te geven.

Maar, investeerders die geïnteresseerd zijn in altcoins moeten altijd eerst onderzoek doen naar de altcoins waarin ze willen investeren. De risico’s van altcoins zijn vergelijkbaar of groter dan die van Bitcoin. Onthoud dus dat cryptocurrencies en altcoins het zwaard zijn dat aan twee kanten snijdt. Het winstpotentieel is groot, maar het risico ook.

Zijn altcoins een goede investering?

De gehele crypto en altcoins markt is nog in opkomst. De hele markt is nog maar in de beginfase van zijn hele bestaan. De hoeveelheid cryptocurrencies op de markt is in de afgelopen tien jaar vele malen vermenigvuldigd.

De opkomende markt heeft ook veel nieuwe kleine beleggers aangetrokken. Veel beleggers hopen op korte termijn winst te maken met hun investeringen. Bijna geen enkele particuliere belegger heeft echter genoeg kapitaal om zo’n beweging op gang te brengen. De nog dunne markten en het gebrek aan regelgeving op de markt zorgen voor volatiele prijswaarderingen van altcoins.

Neem Ethereum, de bekendste altcoin, als voorbeeld van volatiele prijswaarderingen. Als we naar een van de meest recente perioden kijken, opende Ethereum dit jaar op 1 januari op 737,50 US dollar. Van hieruit steeg het naar een nieuw all-time hoogtepunt van 4680,64 US dollar, dat het bereikte op 12 mei 2021.

Daarna volgde weer een daling tot een dieptepunt van 1717,17 US dollar, dat het bereikte op 20 juli 2021. Op het moment van schrijven schommelt de prijs van Ethereum rond de 3000,00 US dollar. Als handelaren hier slim op inspelen met hun beleggingen, valt er een schat aan geld te verdienen.

Het probleem is dat deze markten nog niet rijp zijn. Er zijn nog weinig drijfveren voor de verschillende altcoins. De meeste waarderingen van altcoins zijn gebaseerd op speculatie en marktsentiment.

Als beginnende belegger in altcoins en cryptocurrencies moet je je er dus van bewust zijn dat deze markt een relatief hoog risico inhoudt. Deze markt is nog niet gereguleerd, in opkomst en erg volatiel. Er zijn niet alleen slechte eigenschappen aan deze markt, de potentiële winsten zijn ook beduidend hoger dan op andere markten.

Maar bedenk dat hoge volatiliteit een zwaard is dat aan twee kanten snijdt. Hoge potentiële winsten, maar ook hoge potentiële verliezen. In deze markt moet je stalen zenuwen hebben om tegen de wisselvallige prijsschommelingen bestand te zijn. Voor de juiste beleggers zijn er veel pluspunten aan de cryptomarkt.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment