crypto-inzichten.nl

NFT’s voor beginners: Wat zijn Non-Fungible Tokens?

by crypto-inzichten.nl

Je hebt er misschien wel eens over gehoord: Non-Fungible Tokens, of NFT’s. Deze zijn de afgelopen tijd namelijk bijzonder populair geworden. Non-Fungible Tokens (NFT’s) zijn een van de snelst groeiende sectoren in de crypto-industrie. In dit artikel onderzoeken we wat ze zijn, hoe ze werken, en hoe ze gebruikt worden.

Alvorens je de tekst gaat lezen een tip: Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans.

NFT-revolutie

NFT’s zijn de laatste tijd razend populair geworden. Het handelsvolume voor Non-Fungible Tokens bedroeg $10,67 miljard in Q3 2021, een stijging van 700% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Non-Fungible Tokens en hun slimme contracten maken het mogelijk om gedetailleerde attributen toe te voegen, zoals de identiteit van de eigenaar, rijke metadata, of beveiligde bestandslinks.

De mogelijkheden van Non-Fungible Tokens om onwrikbaar digitaal eigendom aan te tonen is een belangrijke vooruitgang voor een steeds digitaler wordende wereld. Ze zouden de belofte van blockchain van vertrouwenloze veiligheid toegepast kunnen zien op het bezit of de ruil van bijna elk goed.

Net als de uitdaging van blockchain tot nu toe zijn ook Non-Fungible Tokens, hun protocollen en smart contract technologie nog volop in ontwikkeling. Het creëren van gedecentraliseerde toepassingen en platforms om Non-Fungible Tokens te beheren en te creëren is nog relatief ingewikkeld.

Non-Fungible tokens kunnen gekocht worden op verschillende NFT marktplaatsen, waaronder OpenSea, Rarible, en SuperRare.

Wat zijn Non-Fungible Tokens (NFT’s)?

Non-Fungible Tokens (NFT’s) zijn cryptografisch unieke tokens die gekoppeld zijn aan digitale (en soms fysieke) inhoud, en zo een bewijs van eigendom leveren. Ze hebben veel gebruiksmogelijkheden, waaronder kunstwerken, digitale verzamelobjecten, muziek, en voorwerpen in videogames.

Fungible Tokens vs Non-Fungible Tokens

Deze tokens zijn digitale bezittingen die identificerende informatie bevatten die in smart contracts is vastgelegd. Het is deze informatie die elk NFT uniek maakt, en als zodanig kunnen ze niet direct door een ander token vervangen worden.

Daar waar bankbiljetten gewoon tegen elkaar geruild worden; als ze dezelfde waarde hebben, is er voor de houder geen verschil tussen hen. Een NFT kan niet geruild worden omdat geen twee NFT’s hetzelfde zijn.

Bitcoin is bijvoorbeeld een fungibele token. Je kunt iemand één Bitcoin sturen en hij kan er één terugsturen, en je hebt nog steeds één Bitcoin. Natuurlijk kan de waarde van de Bitcoin tijdens de uitwisseling veranderen. Je kunt ook kleinere hoeveelheden van een Bitcoin sturen of ontvangen, gemeten in Satoshi’s, want fungibele tokens zijn deelbaar.

Non-Fungible Tokens zijn over het algemeen niet deelbaar. Je kunt bijvoorbeeld iemand ook geen deel van een concertkaartje sturen. Een deel van een concertkaartje zou op zichzelf niets waard zijn en dus niet inwisselbaar zijn.

De afgelopen maanden hebben sommige beleggers echter geëxperimenteerd met het concept van gefractioneerde NFT’s, hoewel ze een juridisch grijs gebied blijven en als effecten kunnen worden gezien.

CryptoKitties verzamelobjecten waren enkele van de eerste Non-Fungible Tokens. Elke op blockchain gebaseerde digitale kitty is uniek. Als je iemand een CryptoKitty stuurt en van iemand anders een CryptoKitty ontvangt, dan zal dit een heel andere CryptoKitty zijn dan degene die je stuurde. Het verzamelen van verschillende digitale kitties is de bedoeling van het spel.

De unieke informatie van een Non-Fungible Token, zoals een CryptoKitty, wordt opgeslagen in zijn smart contract en onwrikbaar vastgelegd op de blockchain van die token. 

Non-Fungible Token (NFT's)

Hoe werken NFT’s

Tokens zoals Bitcoin en op Ethereum gebaseerde ERC-20 tokens zijn fungible. Ethereum’s Non-Fungible Token standaard, zoals gebruikt door platforms als CryptoKitties en Decentraland, is ERC-721.

Non-Fungible tokens kunnen ook gemaakt worden op andere smart-contract-enabled blockchains met Non-Fungible Token tools en ondersteuning. Hoewel Ethereum de eerste was die op grote schaal gebruikt werd, breidt het ecosysteem zich uit, met blockchains waaronder Solana, NEO, Tezos, EOS, Flow, Secret Network, en TRON die NFTs ondersteunen.

Hoe worden Non-Fungible Tokens gebruikt?

Non-Fungibele Tokens hebben unieke kenmerken; ze zijn meestal gebonden aan een specifiek activum. Ze kunnen gebruikt worden om eigendom aan te tonen van digitale voorwerpen zoals game skins tot en met eigendom van fysieke activa.

Behalve voor digitale verzamelobjecten zoals CryptoKitties, NBA Top Shot en Sorare, kunnen Non-Fungible Tokens ook gebruikt worden voor digitale activa die van elkaar onderscheiden moeten worden om hun waarde, of schaarste, aan te tonen. Ze kunnen van alles voorstellen, van virtuele landpercelen tot kunstwerken, tot eigendomslicenties.

Ze worden gekocht en verkocht op NFT-marktplaatsen. Terwijl specifieke marktplaatsen zoals OpenSea en Rarible het veld tot nu toe gedomineerd hebben, zijn onlangs enkele van de meest vooraanstaande cryptocurrency beurzen begonnen zich op het terrein te begeven.

In juni 2021 lanceerde cryptobeurs Binance zijn eigen NFT-marktplaats, terwijl rivaal Coinbase in oktober 2021 zijn eigen plannen voor een NFT-marktplaats aankondigde, waarbij in de eerste 48 uur al meer dan 1,4 miljoen gebruikers zich op de wachtlijst inschreven.

NFT-Non Fungible Token

Voorbeelden van succesvolle NFT-projecten

Non-Fungible Tokens hebben een breed scala aan gebruiksmogelijkheden-waaronder het voorstellen van digitale voorwerpen in videospellen. Hieronder een paar voorbeelden van succesvolle NFT-projecten.

Axie Infinity - NFT

Axie Infinity

In Axie Infinity verzamel je schattige monsters om mee te vechten. Axie Infinity is op dit moment het grootste NFT-videospel. In het derde kwartaal van 2021 werd het de meest verhandelde NFT-verzameling ooit, met handelsvolumes van meer dan $ 2,5 miljard.

Het spel zelf is een Pokémon-achtige aangelegenheid waarin je schattige monsters genaamd Axies verzamelt, tegen elkaar speelt in gevechten, en ze fokt om nieuwe Axies te maken. De “play-to-earn” mechanieken van het spel hebben spelers in landen als de Filippijnen in staat gesteld in hun levensonderhoud te voorzien door Axies te kweken en te verhandelen.

Het spel zelf heeft echter een steile leercurve, en met individuele Axies die voor honderden dollars verhandeld worden, is het samenstellen van een team om mee te beginnen niet goedkoop.

CryptoPunks NFT’s

CryptoPunks zijn een van de vroegste versies van NFT’s. Daterend uit 2017 is CryptoPunks een van de vroegste NFT projecten die bestaan. Gemaakt door ontwikkelstudio Larva Labs, zijn CryptoPunks een serie van 10.000 24×24 pixel art afbeeldingen die “punkers” uitbeelden met gerandomiseerde attributen, waaronder geslacht, hoofddeksel en bril.

CryptoPunks werden oorspronkelijk gratis uitgebracht, maar brengen nu enorme bedragen op; op het moment van schrijven worden de goedkoopste punks aangeboden voor bedragen van zes cijfers, terwijl de zeldzaamste punks, waaronder aliens, apen en zombies, voor miljoenen dollars worden verkocht. Zelfs betalingsgigant Visa heeft zich in de actie gemengd door CryptoPunk #7610 op te kopen als deel van zijn collectie “historische handelsvoorwerpen”.

Maar wat kun je met CryptoPunks doen? Ze worden vooral gebruikt om te “flexen” – om te laten zien dat je lid bent van een exclusieve broederschap, en eigenaars gebruiken ze als avatars op sociale mediasites.

De rage heeft Twitter ertoe aangezet plannen uit te rollen voor het verifiëren van NFT avatars, om te voorkomen dat mensen opgeslagen CryptoPunk afbeeldingen als echt doorgeven. En misschien zien we ze binnenkort op het witte doek. Larva Labs heeft een contract gesloten met United Talent Agency om te onderzoeken of ze hun eigendommen naar film, televisie, videospelletjes en meer kunnen brengen.

CryptoPunks Non-Fungible Tokens (NFT's)

Bored Ape Yacht Club

De Bored Ape Yacht Club is een beperkte serie op Ethereum gebaseerde NFT’s. Net als CryptoPunks is de Bored Ape Yacht Club een serie NFT avatars – in dit geval in de vorm van ongeïnteresseerd ogende apen. En net als CryptoPunks zijn er 10.000 van deze avatars, heeft elk een willekeurig gegenereerde set eigenschappen, en is er een bloeiende gemeenschap omheen gegroeid.

Misschien wel het belangrijkste is dat een Bored Ape NFT je in aanmerking doet komen voor drops van andere NFT’s, zoals Bored Ape Kennel Club (een serie honden NFT’s), en Mutant Ape Yacht Club (een serie gemuteerde apen). Zie het als een toegangskaart tot een exclusieve club met extraatjes voor leden.

Wist je dat een lot van 101 Bored Ape NFT’s werd in september 2021 bij Sotheby’s geveild voor meer dan $ 24 miljoen?

Bored Ape Yacht Club - NFT

NFT’s en DeFi

Non-Fungible Tokens worden ook gebruikt in een van de meest intrigerende en vernieuwende ruimtes van cryptocurrency, de gedecentraliseerde financiële ruimte (DeFi). Een voorbeeld van hoe NFT’s in DeFi gebruikt worden is Aavegotchi. Dit een experimentele startup die gefinancierd wordt door DeFi geldmarkt Aave.

Aavegotchi’s zijn NFT-cryptoverzamelobjecten die in een speluniversum gebruikt worden; elke Aavegotchi heeft ook Aave’s aTokens als onderpand, wat betekent dat elk exemplaar inkomsten voor Aave genereert. Als de eigenaar zijn aandeel liquideert, verdwijnt de Aavegotchi.

Een andere dienst die de kloof tussen DeFi en NFT communities wil overbruggen is Rarible, een gedecentraliseerde app (of dApps) waarmee gebruikers digitale kunstwerken kunnen verkopen op de Rarible markt.

In juli 2020 lanceerde Rarible RARI, een bestuurstoken die gebruikt wordt om makers en verzamelaars te belonen; het kan alleen verdiend worden door actieve deelname aan het platform, een proces dat Rarible “marketplace liquidity mining” noemt.

Recente NFT-ontwikkelingen

In maart 2021 verkocht digitale kunstenaar Beeple een enkel NFT-kunstwerk voor $69,3 miljoen op een veiling, waarmee hij van de ene dag op de andere tot de bestverkopende levende kunstenaars behoorde. CryptoPunks, Bored Apes en Art Blocks verhandelden voor miljoenen dollars.

Bij het zien van een nieuwe markt omarmden eerbiedwaardige instellingen als veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s NFT’s, door verkopen te organiseren en (in het geval van Sotheby’s) hun eigen NFT-platform te lanceren. Kunstgaleries worstelden met de netelige vraag hoe ze digitale kunstwerken moesten tentoonstellen.

Het grote geld stroomde samen met steeds grotere namen toen artiesten en beroemdheden binnen. Zij liepen mee op de golf van enthousiasme voor NFT’s. Rapper Snoop Dogg ontpopte zich als NFT-verzamelaar door NFT-kaartjes uit te geven voor een feestje in cryptogame The Sandbox; Ashton Kutcher en Mila Kunis lanceerden hun Stoner Cats tekenfilm als NFT; en NFL-ster Tom Brady lanceerde zijn eigen NFT-platform, Autograph.

Het NFT-handelsvolume bereikte $ 10,67 miljard in Q3, 700% hoger dan het vorige kwartaal

Het handelsvolume van Non-Fungible Tokens (NFT’s) bereikte $10,67 miljard in het derde kwartaal, een stijging van 704% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Volgens DappRadar is dit een jaar-op-jaar stijging van meer dan 38.000%. In augustus noteerde top NFT-marktplaats OpenSea een handelsvolume van meer dan $75 miljoen op één dag – meer dan zijn volledige handelsvolume in 2020.

Profiteer van deze kans!
Goedkoop crypto kopen? Via onderstaande link krijg je vandaag een welkomstbonus 🎁​ van €1000 bij Bitvavo, de goedkoopste en beste cryptobeurs van Nederland.

De toekomst van NFT’s

Voorlopig is veel van de aandacht rond Non-Fungible Tokens gericht op kunstwerken, gaming en crypto verzamelobjecten. Steeds meer herkenbare merken geven hun inhoud in licentie voor NFT’s. Het fantasie voetbal spel Sorare heeft meer dan 100 voetbalclubs aangesloten bij zijn platform.

Ook de Smurfen, Minecraft, en de BBC’s Doctor Who allemaal als NFT’s zijn afgebeeld. Twitter lanceerde zijn eigen verzameling NFT’s in juni 2021 maanden later kondigde het plannen aan om de NFT avatars van gebruikers te verifiëren.

Voor spellen zouden Non-Fungible Tokens gebruikt kunnen worden om in-game voorwerpen zoals skins voor te stellen, waardoor ze eventueel naar nieuwe spellen kunnen worden overgezet of met andere spelers kunnen worden geruild.

Hun potentieel is echter veel ruimer. Mogelijke toepassingen zijn onder meer auteursrechten en intellectuele eigendomsrechten, kaartverkoop, en de verkoop en handel van videospelletjes, muziek en films.

In september 2021 werd de thriller Zero Contact de eerste lange speelfilm die als NFT werd uitgebracht; weken later volgde de pandemie-thema thriller Lockdown. In oktober lanceerde Tom Brady’s NFT-platform Autograph een muziek vertical, met The Weeknd als eerste ondertekenaar.

Non-Fungible Tokens voegen potentieel toe aan de creatie van beveiligingstokens en de tokenisatie van zowel digitale als reële activa. Fysieke bezittingen zoals onroerend goed kunnen omgezet worden in tokens voor gedeeld of gedeeld eigendom. Als deze tokens non-fungible zijn, is het eigendom van het goed volledig traceerbaar en duidelijk, zelfs als alleen tokens die een deel van het goed vertegenwoordigen verkocht worden.

Verdere toepassingen van Non-Fungible Tokens zouden certificering kunnen zijn, zoals voor kwalificaties, softwarelicenties, garanties, en zelfs geboorte- en overlijdenscertificaten. Het smart contract van een Non-Fungible Token bewijst onwrikbaar de identiteit van de ontvanger of eigenaar en kan in een digitale wallet worden opgeslagen voor gemakkelijke toegang en representatie. Op een dag zouden onze digitale wallets het bewijs kunnen bevatten van elk certificaat, elke licentie en elk goed dat we bezitten.

You may also like

Leave a Comment