crypto-inzichten.nl

De meme coin Shiba Inu is in 12 maanden met 50.000.000% gestegen. Maar wat zijn meme coins?

by crypto-inzichten.nl

Je kent Bitcoin, maar hoe zit het met Dogecoin en Shiba Inu? Meme coins zijn steeds populairder (en volatieler) geworden in de cryptocurrency ruimte. Als je overweegt te investeren in meme coins, is dit wat je moet weten.

De meme coin is in opkomst

Het concept van meme coins is uitgegroeid tot een van de meest besproken investeringsmogelijkheden in de crypto-ruimte, waarbij de 50.000.000% prijsstijging van shiba inu’s in de afgelopen 12 maanden dient als herinnering aan de potentiële winstgevendheid van deze op internettrends geïnspireerde munten.

En hoewel het enorme opwaarts potentieel van deze activa en hun schijnbaar onschuldige op dieren gerichte mascottes moeilijk te negeren zijn, is het belangrijk op te merken dat investeren in meme munten een ongelooflijk riskante onderneming is en vaak kan resulteren in enorme verliezen door fraude, hacks en uitbuiting. Niet te vergeten zijn ook de gebruikelijke verliezen die je lijdt door op de kar te springen uit angst om iets te missen en je nieuwe investering te zien kelderen als de meme meute zich op andere glimmende objecten stort.

Op meme gebaseerde munteenheden zoals Dogecoin hebben in de loop der jaren een enorme aanhang gekregen, wat aanleiding gaf tot verschillende copycats, waaronder Dogecoin-derivaten Shiba Inu, Dogelon Mars, Samoyedcoin, en Doge Dash, onder andere.

Hoewel ze vaak als grapjes worden gemaakt, kunnen deze munten mainstream gaan. Dogecoin, bijvoorbeeld, had een enorme waardepiek in mei 2021, alvorens af te vlakken, en staat momenteel op de elfde plaats in marktkapitalisatie, volgens CoinMarketCap. Toch is hun individuele waarde nooit erg hoog, Dogecoin is momenteel ongeveer $ 0,15 per munt waard. Dus, moeten meme coins serieus genomen worden? 

Hieronder een overzicht van de grootste meme coins qua marktkapitalisatie. 

grootste meme coins qua marktkapitalisatie

 

Dogecoin koop je eenvoudig en snel bij Bitvavo. Ga nu aan de slag en betaal geen handelskosten voor de eerste aankoop tot €1000.

Wat is een meme coin?

Meme coins zijn cryptocurrencies die geïnspireerd zijn door memes en internet grappen. Dogecoin, bijvoorbeeld, werd geïnspireerd door de Doge meme die ontstond uit een virale foto van een Shiba Inu.

Deze cryptocurrencies zijn vaak niet bedoeld om serieus genomen te worden, maar kunnen toch aan kracht winnen als leden van de gemeenschap zich in de nieuwste kopen om mee te doen met de grap.

Als de munt eenmaal populair wordt en in waarde piekt, springen soms kleine investeerders aan boord die de munt verder opkrikken. Prominente online figuren en beroemdheden geven vaak ook een boost aan de populariteit van bepaalde meme munten.

Elon Musk is er waarschijnlijk het bekendst om, en er is zelfs een vork van Dogecoin genaamd Floki Inu, gebaseerd op Musk’s eigenlijke huishond.

Sommige meme coins worden gewoon gemaakt als een sneer. In december 2021 werd Mongoose Coin gecreëerd nadat een lid van het Congres de naam had verzonnen tijdens een hoorzitting over digitale valuta.

Meme coins bestaan al een paar jaar, maar sommigen voeren de oorsprong van de huidige hausse terug tot de meme aandelenoorlog van eind 2020, toen de Reddit gemeenschap WallStreetBets de waarde van GameStop’s aandelen enorm oppompte. Daaropvolgend maakte een andere groep Redditors grapjes over het op een soortgelijke manier oppompen van de waarde van Dogecoin, en de trend sloeg aan.

Een andere Reddit gemeenschap genaamd SatoshiStreetBets begon in 2021 een soortgelijke aandelenoorlog tegen mainstream cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum. Ook internet beroemdheden als Musk stapten aan boord van de meme coin trein, en de daaruit voortvloeiende populariteit dreef meer mensen ertoe soortgelijke cryptocurrencies te creëren.

Sommige meme coins zijn meer dan grapjes. De makers van de Floki Inu meme coin, bijvoorbeeld, werkten samen met de Million Gardens Movement, een liefdadigheidsinstelling die mede door Musk’s broer Kimbal werd opgericht.

Gemeenschappelijke kenmerken van meme coins

Meme coins hebben vaak een zeer groot of onbeperkt aanbod. In tegenstelling tot Bitcoin, dat zo geprogrammeerd werd dat er een eindig aantal eenheden beschikbaar is om te ontginnen, zullen meme coins vaak miljarden eenheden in omloop hebben. Meme coins hebben ook meestal geen mechanisme dat munten “verbrandt”, of permanent uit de circulatie haalt, dus de aantallen blijven gewoon stijgen.

Daardoor is hun waarde per eenheid meestal erg laag. Voor een dollar zou je op het moment van dit schrijven ongeveer zes Dogecoin kunnen krijgen, en andere meme coins zoals SafeMoon zijn nog minder waard-huidig $0.0000014 USD. Die lage prijs draagt er mede toe bij hoe populair meme coins kunnen zijn, want iedereen kan er snel een grote hoeveelheid van kopen.

Het is nu ook voor zowat iedereen mogelijk om meme coins te maken, dankzij software die het meeste zware werk voor je doet. De minimale inspanning leent zich voor de meme-achtige kwaliteit van deze munten, want ze kunnen snel gemaakt worden om aan te sluiten bij welk onderwerp ook maar trending is.

Tether koersverwachting

Risico’s van beleggen in meme coins

Omdat ze grotendeels afhankelijk zijn van het sentiment in de gemeenschap en willekeurige invloeden van buitenaf zoals tweets van beroemdheden, is de prijsstelling van meme coins ongelooflijk volatiel. Hoewel dit betekent dat de waarde van een bepaalde meme coin drastisch kan stijgen, zoals bij Dogecoin, kan hij ook heel snel crashen als en wanneer de gemeenschap haar belangstelling verliest en verder gaat.

Sommige mensen hebben ook virale cryptocurrencies gecreëerd om mensen geld afhandig te maken. Profiterend van de virale populariteit van het Netflix drama Squid Game, steeg een op Squid Game gebaseerde munt miljoenen procenten in waarde tot een piek van meer dan $ 2.000 USD per munt, voordat de makers hun eenheden van de hand deden en met ieders geld verdwenen.

Veel meme coins worden ook niet ondersteund door dezelfde technologie als gevestigde cryptocurrencies als Bitcoin, en hebben ook geen gevestigd ecosysteem om ze te ondersteunen. Van de meme coins die momenteel populair zijn, gebruiken er slechts twee geteste blockchains: Het protocol van Dogecoin is gebaseerd op Litecoin, en Shiba Inu is gebouwd op de Ethereum blockchain.

De meeste zijn ook grotendeels waardeloos buiten de cryptocurrency wereld; niemand accepteert bijvoorbeeld SafeMoon als betaalmiddel voor goederen en diensten (hoewel Newegg nu Dogecoin accepteert). Vanwege hun actualiteit is het onwaarschijnlijk dat de meeste van de meme coins die gecreëerd worden er over een paar jaar nog zullen zijn. Zelfs als ze dat wel zijn, zal hun waarde waarschijnlijk bijna nul zijn.

Neem een meme coin met een korreltje zout

Hoewel het mogelijk is om geld te verdienen met beleggen in meme coins, is het nooit een zekerheid. Deze cryptocurrencies zijn nog volatieler dan hun mainstream tegenhangers en kunnen van de ene op de andere dag in waarde kelderen.

Doe, net als je bij elke andere financiële investering zou doen, je onderzoek voor je meme coins koopt. Als de munt geen achtergrond heeft en informatie erover moeilijk te vinden is, pas dan op. Zelfs de meest gehypte munt kan uiteindelijk oplichterij blijken te zijn. Het ontbreken van een whitepaper of een gevestigd ecosysteem kan een waarschuwingsteken zijn, net als een whitepaper die doorspekt is met typefouten en vage beweringen.

Dat gezegd hebbende, kun je, gezien hoe goedkoop ze meestal zijn, nog steeds een behoorlijke hoeveelheid kopen met een zeer bescheiden investering. Begrijp alleen dat je waarschijnlijk maar een rendement van een paar dollar op je investering kunt verwachten. Wat je ook besluit te doen, geef nooit meer uit dan je je kunt veroorloven te verliezen.

FAQ – Veelgestelde vragen over Tether

Hoewel het enorme opwaarts potentieel van deze activa en hun schijnbaar onschuldige diergerichte mascottes moeilijk te negeren zijn, is het belangrijk op te merken dat investeren in meme coins een ongelooflijk riskante onderneming is en vaak tot enorme verliezen kan leiden door fraude, hacks en uitbuiting.

Met het begin van het nieuwe jaar zijn investeerders op zoek naar de volgende Shiba Inu die in 2022 zou kunnen exploderen. EverGrow Coin, een hyper-deflatoire token, wordt door veel analisten genoemd als de crypto die Shiba Inu zou kunnen verslaan. EverGrow munt is aantoonbaar de meest innovatieve en deflatoire token die ooit gelanceerd is.

Deskundigen zeggen dat de meme coins , ondanks het feit dat ze geen onderliggend doel hebben, waarde accumuleren uitsluitend op basis van speculatieve marktvraag. Nu speculatie het afgelopen jaar de prijs van veel activa heeft opgedreven, waaronder dat van crypto, NFT’s en andere verzamelobjecten, wordt er ook steeds meer gespeculeerd op de prijzen van meme coins. 

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment