crypto-inzichten.nl

Wat is Bitcoin, hoe werkt het en hoe kun je Bitcoin kopen

by crypto-inzichten.nl

Bitcoin is een cryptocurrency die wordt aangedreven door een systeem van peer-to-peer transacties en gebaseerd is op blockchain technologie. Het is een gedecentraliseerde munt, wat betekent dat geen enkele regering, bank of persoon er controle over heeft. In dit artikel vertellen we je meer over wat Bitcoin is, een Bitcoin transactie werkt en waar je Bitcoin kopen, verkopen en opslaan kunt. Ook vertellen we je meer over hoe je geld kunt verdienen met Bitcoin.

Wil je goedkoop Bitcoin kopen? 🎁 Via deze link krijg je vandaag een welkomstbonus van  €1000 bij Bitvavo, de goedkoopste en beste cryptobeurs van Nederland. 

 

Wat is Bitcoin (BTC)?

Mensen gebruiken Bitcoin om goederen te kopen en voor diensten te betalen. Men kan ook in Bitcoins investeren of schenken, ze inwisselen voor andere valuta’s, ze opslaan, versturen of ontvangen.

In veel opzichten werkt Bitcoin als elke andere valuta. Toch is het cruciale verschil dat alle Bitcoin transacties versleuteld en veilig opgeslagen worden op een aanzienlijk aantal apparaten die een uitgestrekt netwerk vormen. Hierdoor is het vrij onmogelijk ermee te knoeien.

Hoe is het allemaal begonnen? In oktober 2008 publiceerde een persoon of een groep mensen met de naam Satoshi Nakamoto een document dat de fundamentele werkingsprincipes van een op blockchain gebaseerde cryptocurrency beschreef.

Dit document, bekend als de Bitcoin whitepaper, beschrijft de consensus algoritmen, het ontwikkelingsdraaiboek en verschillende technische aspecten van Bitcoin. Twee maanden daarvoor was de bitcoin.org domeinnaam geregistreerd door een onbekende partij. In 2009 werd het genesis blok (het eerste Bitcoin blok) gemijnd. Het had een beloning van 50 BTC.

Bitcoin is een digitaal geldsysteem dat gebruikers in staat stelt munten met elkaar uit te wisselen zonder tussenkomst van een derde partij. Eigenlijk is Bitcoin een valuta die lijkt op een traditioneel geldsysteem. Het werkt echter alleen via het internet.

Bitcoin is niet gekoppeld aan een fiat valuta zoals de dollar of de euro. Het heeft een zwevende wisselkoers, wat het tot een onafhankelijke cryptocurrency maakt.

Zoals we al zeiden, controleert geen bedrijf of regering Bitcoin. Duizenden computers, nodes genoemd, zorgen over de hele wereld voor de stabiliteit van het netwerk. Het netwerk is verantwoordelijk voor de veiligheid, de uitgifte van nieuwe BTC munten en de verwerking van transacties. Om toegang tot het netwerk te krijgen, hoeven gebruikers zich niet aan te melden. Toegang tot Internet en de benodigde software zijn voldoende.

Wat is Bitcoin - Bitcoin kopen

Wat is het doel van Bitcoin?

Bitcoin heeft een aantal doelen, waaronder:

 

Betalen

Het meest voor de hand liggende doel van Bitcoin is om geld uit te geven aan goederen en diensten. Momenteel zijn er steeds meer plaatsen waar je Bitcoin en andere cryptocurrencies kunt uitgeven.

Wat zijn de voordelen van betalen met Bitcoin? Om te beginnen kan de handelaar je persoonlijke gegevens niet bewaren. Bovendien, omdat je wallet niet verbonden is met een bepaalde dienst of winkel, ben jij degene die het vaste bedrag overmaakt. De handelaar kan je niet meer in rekening brengen dan vóór de betaling vermeld werd.

 

Investeren

Bitcoin is een prima beleggingsmiddel voor het geval je het voor de lange termijn wilt aanhouden. Vergeet niet je geld in een koude opslagplaats te bewaren, zoals een hardware wallet.

 

Transacties

Bitcoin transacties zijn geweldig voor crypto overdracht of uitwisseling in het buitenland. De vergoeding voor zo’n geldoverdracht op crypto-platforms is goedkoper dan in een traditioneel banksysteem.

 

Day trading

Short verkopen is een echt iets op de cryptomarkt. Short posities zijn het tegenovergestelde van long posities, waarbij handelaren bullish zijn op het activum, en verwachten dat de prijs ervan zal stijgen, dus kopen ze het nu om het later tegen een hogere prijs te verkopen.

Wil je goedkoop Bitcoin kopen? 🎁 Via deze link krijg je vandaag een welkomstbonus van  €1000 bij Bitvavo, de goedkoopste en beste cryptobeurs van Nederland. 

Welke problemen lost Bitcoin op?

De cryptocurrency Bitcoin en zijn technologie zullen niet zo wijdverbreid zijn als ze niet opgewassen is tegen fiat geldproblemen. Dus tegen welke problemen is Bitcoin opgewassen?

 

Inflatie

Inflatie meet de gemiddelde prijsverandering in een mandje van goederen en diensten in de loop van de tijd. De meeste fiat valuta’s staan bloot aan inflatie. Tegenwoordig krijgen de mensen vrij vaak te maken met devaluatie van hun nationale munt, en daarom ruilen ze die in voor een stabielere valuta.

Bitcoin wordt door veel institutionele beleggers, zakelijke en particuliere beleggers beschouwd als een goede inflatie afdekking. Velen denken zelfs dat het een betere inflatie afdekking is dan goud.

 

Dure transacties

Transacties met fiat valuta’s kunnen vrij duur zijn als je ze gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen, want de kosten zijn enorm. Overigens is Bitcoin niet de meest geschikte cryptocurrency voor zo’n doel. Veel bankinstellingen maken al gebruik van Ripple’s systeem van onmiddellijke transacties met de cryptocurrency XRP.

 

Toegang tot financieel systeem

Tegenwoordig kan niet iedereen een lening of een bankrekening krijgen. Volgens een rapport van de Wereldbank heeft bijna 35% geen bankrekening. Om er een te hebben moet de burger een ID hebben en geld voor het betalen van bankdiensten. Bitcoin maakt geld toegankelijk voor iedereen, zonder uitzonderingen.

 

Lekken van persoonlijke gegevens

Het is algemeen bekend dat bankbedienden toegang hebben tot bankrekeningen, zodat ze geld van de bankrekening kunnen beperken, bevriezen, traceren of in beslag nemen. Als je tot een cashloze maatschappij behoort, kunnen al je transacties gelekt worden (bij database-hacks van banken).

Even tussendoor…  wilt je Bitcoin kopen? Via deze link ontvang je vandaag een gratis welkomstbonus bij Bitvavo, het goedkoopste cryptoplatform van Nederland.💰

 

Hoe werkt Bitcoin?

Om te begrijpen hoe Bitcoin werkt, bekijken we het voorbeeld:

Lise wil 1 Bitcoin naar Jan sturen. Deze actie bestaat uit verschillende stappen, dus we zullen het transactieproces stap voor stap uitleggen.

–> Lise maakt een transactie aan en stuurt die naar het netwerk. Een bitcoin transactie is een blok gegevens dat bestaat uit het transactiebedrag, het Bitcoin adres van de ontvanger, en de digitale handtekening (gemaakt met Lise’s private sleutel).

–> Knooppunten controleren de transactie en volbrengen hem. Met ‘controleer de transactie’ bedoelen we dat knooppunten twee factoren verifiëren: of deze Bitcoin (die Lise probeert uit te geven) echt bestaat en of de digitale handtekening van Lise geldig is.

–> Een node stuurt het blok met nieuwe transacties (waaronder die van Lise) naar de blockchain.

–> Bob, die met de node verbonden is (via software), krijgt een melding als zijn node het grootboek bijwerkt.

Trouwens, Lise en Jan zijn fictieve personages; Bitcoin gebruikt geen persoonlijke informatie. Elke gebruiker verbergt zich achter zijn/haar wallet adres.

Bitvavo aanmelden

 

Hoe kun je geld verdienen met Bitcoin?

We hebben al enkele van de mogelijkheden genoemd hoe je kunt geld verdienen met Bitcoin. Dit kan door het Bitcoin kopen en vervolgens in BTC te handelen of door Bitcoin kopen voor de lange termijn. Er zijn echter meer manieren om het te doen, hieronder benoemen we een aantal mogelijkheden:

Bitcoin minen

Bitcoin minen is een fundamentele manier om aan Bitcoin te komen. Mijnwerkers gebruiken krachtige hardware (ASIC’s) om een ingewikkelde wiskundige puzzel op te lossen.

Als de oplossing gevonden is, krijgt de mijnwerker (of een pool) een beloning, die 6,25 BTC bedraagt. Klinkt geweldig, toch? Maar voor je begint moet je eerst een paar duizend dollar investeren voor apparatuur en dan de elektriciteitsrekeningen betalen.

Bitcoin Lending

Lening platforms, zoals Binance, OKEX, Bitfinex, bieden je de mogelijkheid Bitcoin te lenen tegen rente. Deze optie geeft je de mogelijkheid om crypto te HODL en er geld mee te verdienen.

 

 

Je Bitcoins bewaren: Warme wallets vs. koude wallets

Jan en Lise hebben de computer of mobiele software nodig om met het netwerk te communiceren. Deze software heet een Bitcoin wallet (of het kan een multi-wallet zijn, geschikt voor meerdere munten). Een Bitcoin wallet is verantwoordelijk voor het beheer van de privé en openbare sleutels en in en uitgaande transacties.

 

Warme wallet

Er zijn warme en koude Bitcoin wallets. Warme wallets zijn met het web verbonden en neigen minder veilig te zijn dan andere soorten wallets. Ze zijn vrij handig, gemakkelijk toegankelijk, vaak gratis, en komen in de vorm van apps of web-extensies. Enkele goede voorbeelden van hot wallets zijn Coinomi, Electrum, en BRD.

 

Koude wallet

Een koude wallet is een offline opslag, die als veel veiliger wordt beschouwd. Een voorbeeld kunnen hardware wallets zijn zoals Trezor of Ledger Nano. Deze wallets kosten meestal tot $ 100 en zijn niet zo handig voor gewone transacties als warme opslag. Meestal zien ze eruit als een USB schijf of een klein apparaatje dat je in je computer kunt steken om bij je Bitcoins te kunnen.

Wil je meer weten over de verschillende wallets? Lees dan: Wat is een crypto wallet en wat is de beste crypto wallet?

 

Bitcoin kopen: voor- en nadelen

Bitcoin kopen is de gemakkelijkste manier om aan de allereerste crypto te komen. Tegenwoordig kun je gemakkelijk BTC kopen en ook inwisselen voor een andere valuta. Je kunt Bitcoin kopen via een crypto broker of een crypto exchange.

Ook kun je het tegenwoordig via Apple Pay en Google Pay kopen. Daarnaast kun je vandaag de dag ook bij verschillende creditcard maatschappijen Bitcoin kopen en er ook mee betalen.

Hieronder lees je de voor- en nadelen van Bitcoin kopen.

 

Voordelen van Bitcoin kopen:

Hieronder benoemen we de voordelen van Bitcoin kopen.

Veiligheid

Bitcoins overmaken is de veiligste manier om goederen te kopen en voor diensten te betalen, dankzij de versleutelingsalgoritmen en het gedecentraliseerde karakter.

Privacy

Alle Bitcoin transacties zijn anoniem, want er is geen persoonlijke informatie nodig om ze uit te voeren. Je identiteit is beschermd.

Toekomstpotentieel

Bitcoin was de eerste cryptocurrency die op de markt verscheen, en het blijft veel publieke aandacht trekken. Deskundigen voorspellen dat Bitcoin zijn positie als de belangrijkste cryptocurrency ter wereld zal blijven verstevigen.

 

Nadelen van Bitcoin:

Hieronder staan de nadelen van Bitcoin kopen voor je opgesomd:

Hacks

Hoewel Bitcoin gebaseerd is op vrijwel onhackbare blockchain technologie, zijn er toch manieren om transacties te compromitteren. Hot wallets zijn de kwetsbaarste plekken: de afgelopen paar jaar werden verschillende spraakmakende cyberaanvallen uitgevoerd, die tot geldverlies leidden.

Geen SIPC bescherming

Cryptocurrencies vallen niet onder de verzekering van de Securities Investor Protection Corporation.

Volatiliteit

De wisselkoers van Bitcoin is erg volatiel en kan door allerlei factoren beïnvloed worden.

 

Waar kan ik Bitcoin kopen?

Omdat Bitcoin wereldwijd de bekendste cryptocurrency is, is het vrij gemakkelijk om hem te kopen. Je kunt een online uitwisselingsplatform gebruiken, Bitcoin geldautomaten, een peer-to-peer platform, of het direct in je Bitcoin wallet kopen (als die zo’n functie heeft).

Wil je Bitcoin kopen voor fiat geld, waaronder contant geld, bankkaart, of een ander betaalmiddel naar keuze, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Bitvavo of Bitcoin Meester. Ze verschillen in kosten en het aanbod van cryptomunten. Maar zo zijn er nog meer verschillen. Benieuwd naar de verschillen? Lees de Bitvavo review en Bitcoin Meester review.

Bitvavo biedt je de mogelijkheid om met je iDEAL snel, veilig en met minimale verificatieprocedure Bitcoins te kopen. In een paar eenvoudige stappen heb je al een Bitvavo account aangemaakt en kun je Bitcoin kopen.

 

Bitcoin kopen, is dat een wijze keuze?

Alvorens te beslissen of je Bitcoin kopen gaat of niet, raden we je aan je eigen onderzoek te doen. Wil je weten wat de beste exchange voor Bitcoin kopen voor een Nederlandse cryptobelegger is? Lees dan: Kies jij voor de beste crypto exchange? Op deze pagina lees je ook eerlijke reviews over Bitvavo en Bitcoin Meester. Zo weet je waar je het beste Bitcoin kopen kunt.

Benieuwd naar meer Crypto nieuws? Bekijk onze homepagina, de kennisbank of de pagina met Bitcoin nieuws!

You may also like

Leave a Comment