crypto-inzichten.nl

Crypto-inzichten: Wat is een bull- of een bear market?

by crypto-inzichten.nl

Wat is een bear market of bull market? Markten met aanhoudende en/of aanzienlijke dalingen worden bear markets genoemd. Markten met een aanhoudende en/of aanzienlijke groei worden bull markets genoemd. Elke markt heeft zijn eigen kansen en valkuilen. In dit artikel ontdek je meer over de voor- en nadelen van elke markt. 

Of je nu kijkt naar cryptocurrency, aandelen, vastgoed of andere activa, je ziet vaak dat de markten op de volgende twee manieren worden beschreven:

 1. Een bull market
 2. Een bear market

 

Kort gezegd is een bull market een opwaartse markt en een bear market een dalende markt is.

Omdat markten vaak van dag tot dag (of zelfs van moment tot moment) volatiel zijn, worden beide termen over het algemeen gereserveerd voor:

 • Langere perioden van overwegend opwaartse of neerwaartse beweging
 • Aanzienlijke opwaartse of neerwaartse schommelingen (20% is het algemeen aanvaarde cijfer)

Wat is een bull market?

De definitie van een bull market of bull run is een periode waarin de meerderheid van de beleggers koopt, het marktvertrouwen groot is, de vraag het aanbod overtreft en de prijzen stijgen.

Als je in een bepaalde markt de prijzen snel ziet stijgen, kan dat een teken zijn dat de meerderheid van de beleggers optimistisch of “bullish” wordt over een verdere prijsstijging, en kan dat betekenen dat je naar het begin van een bull market kijkt.

Beleggers die geloven dat de prijzen mettertijd zullen stijgen staan bekend als “bulls”.  Als het vertrouwen van beleggers groeit en stijgt de vraag. Een bulls market trekt meer investeringen aan, waardoor de prijzen blijven stijgen.

De prijs van een bepaalde cryptovaluta wordt sterk beïnvloed door het vertrouwen van het publiek in de cryptovaluta in kwestie. Een veelgebruikte strategie die beleggers gebruiken is om het optimisme van beleggers in een bepaalde markt te bepalen (een maatstaf die bekend staat als “marktsentiment”). Een goede indicator van het marktsentiment is de Fear & Greed indicator. Lees meer over: Wat is de Crypto Fear and Greed Index en hoe werkt het?

Wat markeert het einde van een bull market?

Zelfs tijdens een bull market zijn er tussentijdse schommelingen, dalingen en correcties. Er is een goede kans dat neerwaartse bewegingen op korte termijn verkeerd geïnterpreteerd worden als het einde van een bull markt.

Daarom is het belangrijk om mogelijke tekenen van een trendomkeer vanuit een breder perspectief te bekijken, door de prijstrends over langere tijdskaders te bekijken. (Beleggers met kortere tijdskaders hebben het vaak over “buying the dip“).

De geschiedenis heeft geleerd dat bull markets niet oneindig duren. Op een bepaald moment zal het vertrouwen van beleggers beginnen af te nemen. Dat kan allerlei oorzaken hebben, van slecht nieuws zoals ongunstige regelgeving voor crypto’s tot onvoorziene omstandigheden zoals de COVID-19 pandemie.

Een scherpe neerwaartse prijsbeweging kan het begin zijn van een bear market, waarin steeds meer beleggers geloven dat de prijzen zullen blijven dalen. Dan ontstaat een neerwaartse spiraal als beleggers beginnen te verkopen om verdere verliezen te voorkomen.

bear market vs bull market

Wat is een bear market?

Een bear market wordt gedefinieerd als een periode waarin het aanbod de vraag overtreft, het vertrouwen laag is, en de prijzen dalen. Pessimistische beleggers die denken dat de prijzen zullen blijven dalen worden daarom “bears” genoemd. Bear market kunnen moeilijk zijn om in te handelen – vooral voor onervaren handelaars.

Het is bekend dat het moeilijk te voorspellen is wanneer de bear market zal eindigen en wanneer de bodemprijs bereikt is. Dit  omdat het herstel meestal een traag en onvoorspelbaar proces is dat door veel externe factoren beïnvloed kan worden, zoals economische groei, beleggerspsychologie en wereldnieuws. 

Maar een bear market kan ook kansen bieden. Immers, als je beleggingsstrategie op de langere termijn is gericht, kan kopen tijdens een neergaande markt lonen wanneer de cyclus zichzelf omkeert.

Beleggers met kortetermijn strategieën kunnen ook uitkijken naar tijdelijke prijspieken of correcties. Voor de meer ervaren beleggers zijn er strategieën zoals short selling, wat een manier is om te wedden dat een activum in prijs zal dalen. 

Een andere strategie die veel cryptobeleggers gebruiken is dollar-cost averaging, waarbij je elke week of maand een vast bedrag (zeg, $50) investeert, ongeacht of de waarde stijgt of daalt. Zo verdeel je je risico en kun je zowel in bull- als bear market investeren.

Waar komen die termen “bull” en “bear” eigenlijk vandaan?

Zoals veel financiële termen is de oorsprong niet duidelijk. Maar de meeste mensen geloven dat ze afgeleid zijn van de manier waarop elk dier aanvalt: bulls stoten hun horens naar boven, terwijl bears met hun klauwen naar beneden slaan.

Crypto kopen? 

Ongeacht of we ons nu in een bear of bull markt bevinden, door slim te investeren is het mogelijk om winst te maken. Zorg ervoor dat je de winst optimaliseert door bij de juist broker of exchange te beleggen. 

Bitvavo
De goedkoopste crypto broker van Nederland
 • Meer dan 150 cryptomunten
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Geregistreerd bij DNB
 • Ontvang €1000 handelskorting
 • Rating: 9,5
Favoriet
Binance
Grootste crypto exchange ter wereld
 • Meer dan 350 cryptomunten
 • Kopen, traden en staken
 • Engelstalige klantenservice
 • Veel gebruikersfuncties
 • Max 0,10% handelskosten per transactie
 • Rating: 9,2
Bitcoin Meester
De crypto aanbod van Nederland
 • Meer dan 200 cryptovaluta
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Ingebouwde wallet
 • Tussen de 1% tot 2% per transactie
 • Rating: 9,5

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment