crypto-inzichten.nl

Hoe zit het met de NFT auteursrechten voor mijn NFT kunst?

by crypto-inzichten.nl

Heb je al gehoord van NFT kunst, of behoor je tot degenen die niets van deze term afweten? De afgelopen 6 maanden hebben gesprekken over Non-Fungible tokens (NFT) de ronde gedaan op de blockchain markt en voorpaginanieuws gehaald op mediakanalen zoals als CNN en Twitter. Veel mensen vragen zich afvragen wat NFT kunst is en wat het eigenlijk betekent. In dit artikel vertellen we je meer over NFT kunst en ook over NFT auteursrechten.  

Wat is NFT kunst?

Beginnend met de grondbeginselen moet je weten hoe je NFT kunst definieert voordat je kunt begrijpen waarom het onmogelijk kan zijn om NFT auteursrechten te claimen, ondanks dat je het gekocht hebt. 

Non-Fungible Tokens, afgekort NFT’s, zijn digitale activa die uitsluitend in het digitale universum bestaan en dus onaantastbaar zijn. Wel is het mogelijk NFT kunst te bezitten in de vorm van een artikel, kunstwerk, meme, muziekstuk of andere digitale verzamelobjecten.

Het is onmogelijk een NFT te ruilen, zelfs als datgene waarvoor je het ruilt van gelijke waarde is. Dit maakt het vergelijkbaar met een belegging, want de waarde kan stijgen of dalen, afhankelijk van de omstandigheden op dat moment.

NFT bezit is anders dan bezit van de onderliggende digitale activa

Wie NFT’s koopt moet absoluut weten dat, hoewel het bezit van digitale activa mogelijk wordt gemaakt door middel van het bezitten van NFT, deze digitale activa downloadbaar blijven en bekeken kunnen worden.

Dit betekent dat het kopen van het voorwerp geen uitdrukkelijke, rechten, of impliciete rechten op de NFT’s mogelijk maakt. Het kopen van een NFT  kan daarom worden gezien als het kopen van een unieke kunstdruk die gesigneerd is door de kunstenaar die hem maakte.

Het is echter mogelijk dat andere mensen ook soortgelijke (identieke) prenten bezitten, zij het in de ongesigneerde vorm. Toch behoudt de kunstenaar het auteursrecht op het voorwerp of product, een feit dat alle kopers vóór de aankoop moeten weten.

Geen overdracht van bestaande NFT auteursrecht

De aankoop van een NFT Kunst draagt het bestaande auteursrecht op het digitale werk niet over. Om het NFT auteursrecht van een product aan de koop te kunnen overdragen, is men verplicht een uitdrukkelijke schriftelijke overdracht te verwerven. Dit kan voorkomen als onderdeel van het Smart Contract dat bij het minten van de NFT wordt toegepast.

Als de koper NFT auteursrechten wil, dan moet de nodige zorgvuldigheid betracht en geïntegreerd worden om zeker te zijn dat het contract alle gewenste rechten draagt.

Doe je dit niet, dan heeft de koper geen enkele bevoegdheid om het digitale goed voor commerciële doeleinden te gebruiken. Noch mag hij/zij het verspreiden, noch betrekken bij enige vorm van endorsement, sponsoring en andere commerciële doeleinden.

NFT auteursrechten - NFT copyright

Inbreuk op het NFT auteursrecht: het NFT kunstwerk dupliceren, tentoonstellen of in geld uitgeven

Het feit dat NFT’s toegankelijk zijn en in een digitale toestand bestaan, stelt ze bloot aan het risico van bestaande NFT auteursrechten op NFT kunst.

Net als andere online afbeeldingen worden NFT’s gepresenteerd binnen digitale kaders. Het wordt gedrukt om fysiek te zijn en is het deelbaar. Dit gebeurt zodra het werk toegankelijk is gemaakt via links die tijdens verwante transacties getoond worden.

Een inbreuk op het NFT auteursrecht of NFT copyright kan geïnterpreteerd worden als de eigenaar van het NFT auteursrecht het gezag daartoe draagt als hij toestemming heeft gekregen of in aanmerking komt voor een fair dealing overweging.

De meeste mensen denken dat het mogelijk is zomaar kunst te verkopen of te minten in de vorm van een NFT. Dit zou echter het onderliggende NFT auteursrecht schenden of overtreden, omdat ze daarmee het werk kunnen delen. Bovendien zouden ze het zonder enige toestemming omzetten in een voor het publiek toegankelijke vorm.

Hoe een NFT auteursrechthebbenden beïnvloeden

Het is bij kopers van NFT’s algemeen bekend dat de verkoop nooit inhoudt dat het bestaande NFT auteursrecht of NFT copyright aan de koper wordt overgedragen, ongeacht of het buiten de keten dient.

Bij de verkoop van een tastbaar (gedrukt of in fysieke vorm) van creatief werk, zeg kunst, strekt de bestaande overdracht van het auteursrecht zich alleen uit tot de meest recente eigenaar van het auteursrecht of recht tot op dat punt waar het de maker betreft.

Het eigendom bevat afzonderlijke rechten zoals het maken van imiterende werken, de opdracht om werk te reproduceren, het in het openbaar vertonen van dit werk, de verspreiding van kopieën, en de openbare uitvoering van het werk.

Een NFT kan worden ingedeeld als een imitatie of kopie van een authentiek werk of kunstwerk en is afhankelijk van een of meer reeds bestaande werken. Deze reeds bestaande werken kunnen een kunstproductie zijn of in een andere vorm bestaan.

Het presenteert een van de manieren waarop het werk kan zijn getransformeerd, herschapen, of aangepast. Zoals bepaald door de auteursrechtwetten van de Verenigde Staten is een auteursrechthouder de enige persoon met het mandaat om de oorspronkelijke versie van een werk over te brengen op een NFT.

Hoe NFT kunst op verschillende platforms te bekijken

Het publiek kan NFT kunst gemakkelijk bekijken op verschillende platforms omdat dit publiek bekijken belangrijk is voor auteursrechthebbenden.

Als het publiek zulk werk bekijkt, helpt dat in hoge mate bij het opsporen van mogelijke ongeoorloofde imitaties of kopieën. Dit komt omdat het hen ervan weerhoudt de voortdurend groeiende lijst van manieren om ongeoorloofd werk te controleren aan te vullen.

 NFT auteursrechthebbenden zullen dus eigenlijk worden gedwongen om de platforms van NFT’s te controleren.

Conclusie

NFT-platforms bieden kunstenaars vele mogelijkheden waardoor ze wederverkoop royalty’s op verkochte kunstwerken kunnen verwerven. 

Het verkopen van NFT’s heeft het potentieel om de hele creatieve ruimte te transformeren. Want we zien een toenemend aantal mensen die belangstelling hebben voor NFT, en de wens uiten om meer over het vakgebied te weten te komen. 

NFT marktplaatsen bieden de kunstenaars van deze werken samen met ontwerpers de mogelijkheid hun materiaal online te uploaden en het in de vorm van digitale kunstwerken te koop aan te bieden.

Daarnaast is het toonaangevende platform de ideale plaats om op de hoogte te blijven van alle NFT projecten die ontwikkeld worden. Maar voordat je een NFT ontwikkelt, moet je eerst een cryptocurrency wallet ontwikkelen.

Het is misschien nog te vroeg om uitspraken te doen over hoe NFT’s de markt zullen beïnvloeden. Dit omdat zowel internationale als binnenlandse auteursrechtwetten in het spel zijn.

Hopelijk weet je nu waarom het onmogelijk is NFT’s te claimen, zelfs niet nadat je ze gekocht hebt. Momenteel zijn er veel typische belemmeringen voor het NFT auteursrecht op de aanwezigheid van eigenaars met bepaalde extra voordelen.

 

Elke week het laatste Bitcoin nieuws, crypto nieuws, belangrijke koersupdates, tips & meer ontvangen?

Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

1. Bij Bitvavo aanmelden. Klik hiervoor op afbeelding hieronder en vul het formulier in.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Na een succesvolle verificatie, kun je de eerste storting bij Bitvavo doen.
4. Beginnen met crypto handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen.

You may also like

Leave a Comment