crypto-inzichten.nl

Wat is Terra Luna? Wat veroorzaakte de Terra Luna crash van 99,9%?

by crypto-inzichten.nl

De afgelopen week vond er een Terra Luna crash plaats. Het Terra (LUNA) crypto token crashte eerst van $120 naar $0,02, een correctie van 99,9%, waarvan 99% binnen 48 uur van een black swan event op 11 – 12 mei. De LUNA crash ging nog eens 99% verder, toen nog eens, en uiteindelijk nog eens een daling van 90% om $0,00000112 te bereiken tegen BUSD (Binance USD), het laatste handelspaar dat niet van de beurs werd gehaald door crypto exchanges na de Luna crash.

Terra Luna crash

Redenen voor Terra LUNA crash

De aandelenmarkt corrigeerde, waarbij de SPX voor het eerst sinds mei 2021 onder het niveau van 4.000 dook, en Bitcoin trok zich terug tot $25.200, een niveau dat niet meer werd gezien sinds dec 2020. Altcoins zijn vaak gecorreleerd aan de sterkte of zwakte van Bitcoin, en de correlatie van de cryptomarkten met de S&P 500 als geheel bereikte een hoogtepunt van 17 maanden in maart 2022.

De redenen voor de LUNA crash liggen echter dieper en zijn een waarschuwing voor de volatiliteit van cryptoprijzen. Sommige beleggers zijn juist nu op zoek naar om de Bitcoin dip te kopen en kopen juist nu na de LUNA crash LUNA tokens op deze lage koersen.

Wat is Terra (LUNA)?

Je bent niet de enige die zich dat afvraagt, minstens 500 mensen zoeken per maand naar ‘wat is Terra Luna’ in zoekmachines zoals Google volgens keyword tool Ahrefs.

Technisch gezien is Terra de naam van de crypto-activa, en LUNA is het tickersymbool ervan. Meer mensen verwijzen echter nog steeds naar de LUNA crash in plaats van de Terra crash, om het niet te verwarren met stablecoin TerraUSD, ticker UST. Hoewel UST ook gecrasht is, ondanks dat het een stablecoin is.

Wat is Terra Blockchain?

Dit is een platform om stabiele munten te creëren die gekoppeld zijn aan fiatgeld. Het drijft wereldwijde betalingssystemen aan met snelle en betaalbare betalingen, zoals Alipay op de Blockchain. Het mainnet ging live april 2019 en het biedt stabiele munten gekoppeld aan de USD, de Zuid-Koreaanse Won, de Mongoolse Tugrik, de SDR-reserve van het IMF, en geplande meer opties. Het bedrijf wordt naar verluidt gesteund door 3,5 miljard dollar aan Bitcoin-reserves voor het geval er iets misgaat – een van de top 10 BTC-houders

Wat is Terra Crypto?

Tickersymbool van LUNA De tickersymbool van Terra crypto is LUNA. Wanneer stablecoins iets de-peggen, wordt LUNA verkocht/verbrand om ze te stabiliseren. De ICO prijs van Terra crypto was $0.80 en de historische dieptepunt van de Terra LUNA token bedroeg $0.40 op Binance in augustus 2020. De hoogste prijs van de LUNA token was in april 2022, toen stond de Terra prijs op $119,55 in april 2022, een 300x winst. Het werd hiermee de 6e grootste crypto met een marktkapitalisatie van meer dan $40 miljard. Het staat nu op de 41e plaats met een TERRA marktkapitalisatie van $1.5 miljard. De LUNA-validators ontvangen ook beloningen in LUNA tokens.

Wat is TerraUSD?

Dit is een platform om stabiele munten te creëren die gekoppeld zijn aan fiatgeld. De tickersymbool is UST. Deze stablecoin is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, zoals Tether (USDT). Beleggers verdienden 20% APY (jaarlijkse opbrengst) door UST in te zetten op Anchor Protocol en andere cryptoplatforms 

Zowel Terra (LUNA) als TerraUSD (UST) zijn gecreëerd door Terraform Labs, opgericht in 2018 en gevestigd in Seoul, Zuid-Korea. In het middelpunt van het verhaal staat Terra Labs CEO Do Kwon.

Het idee om een ‘algoritmische stablecoin’ te creëren waarbij LUNA kan worden verbrand om UST te ‘slaan’ om het te stabiliseren wanneer het zijn 1:1 koppeling aan de dollar verliest, en vice versa, is anders dan hoe andere stabiele munten zoals Tether (USDT) en USD Coin (USDC) functioneren. Bijvoorbeeld als UST 0,99 zou raken, zou een kleine hoeveelheid LUNA worden verbrand, en als het 1,01 zou raken, zou een kleine hoeveelheid UST worden verbrand.

Het werkte, tot het niet meer werkte en er een Terra LUNA crash plaatsvnd

Nu is zelfs gebleken dat Do Kwon in het verleden achter een mislukt stablecoin crypto project heeft gezeten, genaamd Basis Cash, in breaking news vandaag op Coindesk en Yahoo Finance. Waarom UST zijn peg verloor, weet niemand, en Do Kwon heeft geen uitleg gegeven aan investeerders en het publiek. Eén gerucht is dat dit een gecoördineerde aanval was om Terra uit te buiten en een Bitcoin-crash te veroorzaken, zodat ‘walvissen’ goedkoop zouden kunnen inkopen.

Waarom vond de Terra LUNA crash plaats?

De 30-jarige Do Kwon had op Twitter een reputatie van arrogantie, in sommige kringen, dus sommigen denken dat het ook een persoonlijke aanval kan zijn geweest. Eén theorie werd naar voren gebracht door de oprichter van Cardano Charles Hoskinson, hoewel hij de tweet later verwijderde.

Hij tweette dat een grote instelling 100.000 Bitcoin leende van Gemini exchange. Vervolgens ruilden ze een groot deel van die BTC voor UST over the counter (OTC) met Do Kwon tegen een korting. Hij ging akkoord, waardoor de UST-liquiditeit daalde.

Die instelling zou vervolgens grote hoeveelheden van zowel BTC als UST op de markt hebben gedumpt, wat een liquidatiecascade van leveraged longs, slippage en paniekverkopen door investeerders veroorzaakte, waarvan velen hun LUNA holdings verkochten en hun UST unstaked om het te verkopen.

In de tweet wordt beweerd dat Terra een ponzi scheme was die niet genoeg BTC-reserves achter de hand had om die crash te voorkomen. Geen van deze beweringen zijn geverifieerd en Gemini ontkent een dergelijke lening te hebben uitgegeven. Maar marktmanipulatie is gebruikelijk in alle financiële markten. Hoe dan ook het blijft onduidelijk waarom de Terra Luna crash plaatsvond.

Meer weten over Terra LUNA? Lees meer over de Terra LUNA coin verwachting

Nooit meer een crypto kans missen? 

crypto signals

Handelen of beleggen in cryptocurrency kan zeer winstgevend en interessant zijn. Wel is het essentieel om goed te weten wat je moet doen. Wil je nooit meer kansen missen dankzij koop- en verkoopsignalen? Wil je maximaal profiteren van de bull markt?

Krijg dagelijks de juiste koop- en verkoopmomenten van de beste munten op een presenteerblaadje met Crypto Signals. Zodra de handelsexperts een kans vinden, delen ze die onmiddellijk met je. Het enige wat je hoeft te doen is onze experts te kopiëren en je verdient maximale crypto winsten zonder enige moeite, kennis of ervaring!

Schrijf je in voor Crypto Signals en wordt een expert in trading met hoge winsten.

You may also like

Leave a Comment