crypto-inzichten.nl

Stock to flow model van PlanB is niet betrouwbaar gebleken. Dit zijn de 3 redenen

by crypto-inzichten.nl

PlanB had voorspelt dat Bitcoin eind 2021 de $100.000 zou bereiken. Dit is echter niet het geval geweest. Hier zijn drie redenen waarom het stock to flow model van PlanB niet betrouwbaar is en waarom we niet kunnen verwachten dat de prijs van Bitcoin na elke halvering 10x zal stijgen.

Drie redenen waarom stock to flow model van PlanB niet betrouwbaar is

De laatste paar jaar is het door voorgestelde stock to flow model van PlanB zeer bekend geworden. Op de site planbtc.com staat de voorspelling dat Bitcoin een marktkapitalisatie van $100 biljoen zou kunnen bereiken.

Veel crypto experts, analisten en crypto beleggers waren gefascineerd door de logica van het stock to flow model van PlanB . Vooral het idee dat het al in 2021 de $100.000 zou kunnen bereiken en overschrijden sprak velen aan.

Het stock to flow model van PlanB gaat ervan uit dat er een verband is tussen de hoeveelheid van een edelmetaal die elk jaar gemijnd wordt (flow) en de hoeveelheid die al eerder gemijnd werd (stock).

Zo is het goud dat elk jaar wordt gedolven iets minder dan 2% van het goud dat in omloop is. Het goud is in handen centrale banken en particulieren. Bij het huidige tempo van goudwinning, duurt het meer dan 50 jaar om de voorraad in omloop te verdubbelen. Daarom kunnen we goud als een schaars goed beschouwen.

Stock to flow model van PlanB beschouwd Bitcoin als digitaal goud

Het stock to flow model van PlanB veronderstelt dat Bitcoin, dat door velen beschouwd als digitaal goud, dezelfde relatie tussen de hoeveelheid in omloop en de in het jaar gedolven hoeveelheid kan volgen. Het stelt een Cartesisch vlak voor (met logaritmische as in zowel de X als de Y as) waarin de groei van Bitcoin in de loop van de tijd een groei volgt die te beschrijven is door een regressielijn.

De stuiterbewegingen, die we om de vier jaar zien, zijn het gevolg van het halvering van de gemijnde blokbeloningen. Het protocol van Bitcoin bepaalt dat om de 210.000 blokken er een halvering plaatsvindt van het aantal Bitcoin dat aan elk blok wordt toegekend aan de mijnwerker.

Waarschijnlijk had Satoshi Nakamoto, toen hij het halveringsfenomeen bedacht, dat gedaan om uit te gaan van een verdubbeling van de prijs om de vier jaar. Intussen heeft het stock to flow model van PlanB aangetoond dat Bitcoin zich in de eerste 10 jaar van de geschiedenis rond een exponentiële functie heeft bewogen, wat betekent dat bij elke halvering de prijs vertienvoudigt in plaats van verdubbelt.

Stock to flow model van PlanB

3 redenen waarom stock to flow model van PlanB niet betrouwbaar is

Crypto analisten hebben hun twijfels over de betrouwbaarheid van het stock to flow model van PlanB om de volgende redenen:

Reden #1

De eerste reden is de volgende: Kunnen we echt aannemen dat Bitcoin rond 2039 $1 miljard in waarde zal bereiken? Eén miljard per Bitcoin zou betekenen dat de kapitalisatie ongeveer $20.000 biljoen zou bereiken, “slechts” 130 maal de huidige waarde van de aandelenmarkten.

Nog afgezien van het feit dat in de volgende jaren de waarde, volgens dit model, bestemd zou zijn om te vertienvoudigen. Uiteraard is dit ondenkbaar, ook en vooral voor de volgende twee punten.

Reden #2

De tweede reden is dat het stock to flow model van PlanB geen rekening houdt met de vraag maar alleen met de schaarste en Bitcoin is nu niet meer het enige crypto-actief in omloop. Zijn dominantie neemt af door de vele opkomende projecten die onvermijdelijk de aandacht (en investeringen) wegpikken van het digitale goud.

Juist het niet in aanmerking nemen van het effect dat ontstaat door de vraag, maakt het stock to flow model van PlanB onvolledig. Een schaars goed heeft waarde als mensen het willen kopen. Een kunstwerk van een onbekende kunstenaar is niets waard als er geen belangstelling ontstaat van iemand die het wil bezitten. Ook al is het mooi en behoort het tot een verzameling van kunstwerken.

Reden #3

De derde reden komt van de stock-to-flow constructie zelf. Als we in plaats van de regressie van het begin tot vandaag zouden doen, er vanuit gaande dat we die aan het eind van elke periode vóór de halvering hadden gedaan, zou de regressie steeds anders zijn geweest.

Als we de stock to flow hadden berekend aan het eind van de eerste halvering, dan zouden de voorspellingen zijn geweest dat de kapitalisatie van diamanten wereldwijd al in september 2016 bereikt zou zijn.

Maar aan het eind van de tweede halvering in augustus 2016 gaf de regressielijn aan dat de kapitalisatie van Bitcoin die van goud in 2021 zou bereiken, terwijl we nu nog een tiende van de weg daarheen zijn.

Het pad van Bitcoin in het Cartesische vlak met een dubbele logaritmische as, voorgesteld door PlanB, kan dus hoogstwaarschijnlijk niet als een rechte lijn beschouwd worden, maar als een kromme. De lijn heeft de neiging in de loop van de tijd af te vlakken. Hierdoor wordt de al te optimistische voorspelling van het stock to flow model van PlanB effectief ontkracht wordt.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

Crypto kopen bij Bitvavo is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is:

1. Bij Bitvavo aanmelden. Dit doe je eenvoudig door op de afbeelding hieronder te klikken en het formulier in te vullen.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Als je het verificatieproces succesvol hebt doorlopen, hoef je alleen je eerste storting bij Bitvavo te doen.
4. Beginnen met handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen

You may also like

Leave a Comment