crypto-inzichten.nl

Beslissingstijd nadert voor de eerste spot Bitcoin ETF

by crypto-inzichten.nl

De Securities and Exchange Commission heeft tot 14 november om een duim omhoog of duim omlaag te geven aan de VanEck spot Bitcoin ETF. Dit is het eerste Exchange Traded Fund in een lange rij van spot Bitcoin ETF’s die aanvragen hebben liggen voor de regelgever.

De SEC heeft twee keer eerder een beslissing over de aanvraag uitgesteld, maar nu de maximale herzieningsperiode van 240 dagen voorbij is, moeten ze beslissen. De ETF- en Bitcoingemeenschap zijn niet optimistisch. “Ik denk dat er letterlijk nul kans is op doorgang in de komende drie jaar,” vertelde Dave Nadig, directeur van onderzoek bij ETF Trends.

Alvorens je de tekst gaat lezen een tip: Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans.

Spot Bitcoin ETF

Pessimisme over spot Bitcoin ETF

De pessimisme over het lanceren van de eerste spot Bitcoin Exchange Traded Fund komt voort uit twee ontwikkelingen:

  1. Belangrijke regelgevers, met name SEC-voorzitter Gary Gensler, hebben aangegeven dat ze terughoudend zijn met het uitbreiden van crypto-aanbiedingen, met name een “spot” Bitcoin Exchange Traded Funds. Tenzij er wetgeving is die duidelijk definieert welke regelgevende instanties controle hebben over de verschillende crypto-ruimtes, zoals cryptobeurzen.
  2. Wetgeving die is opgenomen in de recente infrastructuurwet zal crypto’s aan zware rapportage-eisen onderwerpen. Crypto-investeerders kregen eerder dit jaar hun eerste plens koud water toen Gensler sprak op het Aspen Security Forum op 3 augustus, waar hij opmerkte dat er behoefte is aan meer beleggersbescherming rond de crypto-ruimte. Hij zei: “Gezien deze belangrijke beschermingen, kijk ik uit naar de beoordeling van het personeel van dergelijke indieningen, vooral als die beperkt zijn tot deze CME-verhandelde bitcoin futures.”

Gensler keurde al snel de eerste op Bitcoin futures gebaseerde Exhange Traded Fund goed. Op 19 oktober jongstleden begon ProShares Bitcoin Strategy ETF met het verhandelen. De tweede Bitcoinfutures Exchange Traded Fund, de Valkyrie Bitcoin Strategy ETF, begon op 22 oktober met de handel.

Bitcoin opereert niet in een gereguleerde ruimte

De futuresmarkt opereert in een “gereguleerde” ruimte. Bitcoin en Bitcoinbeurzen doen dat niet. Gensler heeft aangegeven dat hij niet graag effecten goedkeurt die niet in een “gereguleerde” ruimte opereren. En ook geen spot Bitcoin ETF’s

Terwijl de SEC Bitcoin futures ETF’s goedkeurde, met de bewering dat ze bestonden in de “gereguleerde” futuresmarkt, lijken ze geen interesse te hebben in meer exotische producten rond bitcoin. Ook niet in een spot Bitcoin ETF.

Mark Tuttle, die Tuttle Capital beheert, had een aanvraag ingediend voor een short bitcoin futures ETF, die short zou mogen gaan met Bitcoin futures en de Grayscale Bitcoin Trust.De SEC vroeg hem om de aanvraag in te trekken.

Tuttle is daarom ook pessimistisch over de kansen op een spot Bitcoin Exchange Traded Fund goedkeuring.

Wanneer gaat er een spot Bitcoin ETF komen?

Mark Palmer, een analist die de fintech en cryptoruimte voor BTIG behandelt, denk dat het pessimisme over een Bitcoin ETF zich moet uitstrekken tot in 2022 en daarna.

Gensler heeft duidelijk gemaakt dat een bitcoin ETF geen gereguleerde entiteit zou hebben die het ondersteunt,” zei Palmer. Hij denkt dat de markt dat feit volledig heeft begrepen. Hij denkt dat er meer duidelijkheid nodig is over de cryptomarkt.

Er is een hoop dat het Congres duidelijkheid zal verschaffen, maar we denken dat dat zeer onwaarschijnlijk is. De andere is een jurisdictiekwestie, of het moet worden gereguleerd door de SEC of de [Commodity Futures Trading Commission].”

Terwijl Bitcoin een grondstof is en dus onder de controle van de CFTC valt, is een Bitcoin Exchange Traded Fund een effect dat onder de jurisdictie van de SEC zou vallen. Palmer gelooft dat het onwaarschijnlijk is dat Gensler stappen zal zetten zonder duidelijke regelgevende autoriteit over andere delen van het crypto-ecosysteem, zoals beurzen.

Gensler’s autoriteit is onduidelijk en hij zal worden beperkt totdat hij meer duidelijkheid krijgt,” zei Palmer.

Maar zoals meerdere zaken in de cryptowereld aan het versnellen zijn, kan het ook zijn dat er versnel duidelijkheid gaat komen en ook de regulering van een spot Bitcoin ETF.

Benieuwd naar meer Crypto nieuws? Bekijk onze homepagina, de kennisbank of de pagina met Bitcoin nieuws!

You may also like

Leave a Comment