crypto-inzichten.nl

Waarom Satoshi Nakamoto’s bedrieger Craig Wright $100 miljoen aan schadevergoeding moet betalen

by crypto-inzichten.nl

De zelfbenoemde Bitcoin-uitvinder Craig Wright is al jaren verzeild in juridische gevechten. Een van de meest bekende was die van Ira Kleiman, broer van Wright’s overleden partner David Kleiman. Na lange tijd is er nu een uitspraak gekomen. Nu moet Craig Wright $100 miljoen aan schadevergoeding betalen. Dit is waarom.

Wright heeft zijn voormalige partner bedrogen

De rechtszaak begon in 2021 nadat het een groot deel van 2020 werd uitgesteld. Met name door de COVID-19 pandemie en door de juridische trucs van Wright. De zaak gaat niet specifiek over de vraag of Wright wel of niet de uitvinder is van Bitcoin.

Dit juridisch gevecht ging vooral over de verblijfplaats van 1 miljoen BTC gemijnd door Satoshi Nakamoto, het pseudoniem achter de creatie van BTC. Daarnaast ging de rechtszaak met name om het feit dat Wright het deel van intellectueel eigendom niet wil afstaan aan de erfgenamen van David Kleiman.

Wright is verder aangeklaagd om de volgende punten:

  • Schending van partnerschap
  • Conversie
  • Civiele Diefstal
  • Fraude
  • Constructieve fraude
  • Schending van fiduciaire plicht
  • Ongerechtvaardigde zelfverrijking

Craig Wright $100 miljoen

Uitspraak: Craig Wright $100 miljoen boete schadevergoeding aan Kleiman

De civiele procedure is uiteindelijk afgesloten met de beslissing van de jury in de federale rechtbank van Miami dat Wright $100 miljoen schadevergoeding moet betalen aan Kleiman. Volgens het vonnis heeft Wright zijn voormalige partner “bedrogen” over ‘zijn’ intellectueel eigendom in de vorm van cryptovaluta. Hij had het intellectueel eigendom illegaal toegeeigend en gedaan alsof het zijn bezit was (conversion).

Volgens een rapport van Bloomberg duurde het meer dan een week voordat de jury uiteindelijk haar besluit bekendmaakte. Omgekeerd bepaalden de mensen die de rechtspersoon vormden dat Wright onschuldig is aan “de meeste beweringen” tegen zijn persoon.

Anders dan in eerdere gevallen liet Wright weten dat hij niet in beroep zal gaan tegen de uitspraak dat Craig Wright $100 miljoen moet betalen. Wel maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn claim als Bitcoin-uitvinder te herhalen. In een verklaring na de rechtszaak zei Wright dat het vonnis een bewijs is dat Wright Satoshi Nakamoto is.

 

Met de uitspraak dat Craig Wright $100 miljoen moet betalen komt Wright er goed vanaf

Ik voel me opmerkelijk opgelucht en in het gelijk gesteld. Ik ben geen fraudeur, en dat ben ik ook nooit geweest. De jury heeft duidelijk gevonden dat ik Satoshi bent anders zou er namelijk geen erkenning zijn toegekend.

Rekening houdend met het feit dat de aanklagers meer dan $600 miljard aan boete vroegen, noemde Wright’s juridische vertegenwoordiging het resultaat “een van de meest eclatante overwinningen ooit in Amerikaanse rechtszaken”.

De advocaat van Wright gelooft dat ze Kleiman en W&R Info Defense Research, het bedrijf dat mede werd opgericht door zijn overleden broer, hebben “verpletterd”.

Bitcoin kopen

Waar zijn de 1 miljoen Bitcoins (BTC)?

De juridische vertegenwoordiging van de eiser vierde ook de uitkomst. In een verklaring gepubliceerd door CoinDesk, zeiden de advocaten dat het feit dat Craig Wright $100 miljoen aan schadevergoeding een weerspiegeling is van het wangedrag van Wright. Bovendien geloven ze dat de uitspraak zal dienen als compensatie voor Kleiman’s vermeende deelname aan de creatie van intellectueel eigendom toegeschreven aan Bitcoin.

De verklaring luidt als volgt:

Vele jaren geleden vertelde Craig Wright de familie Kleiman dat hij en Dave Kleiman revolutionaire op Bitcoin gebaseerde intellectuele eigendom hadden ontwikkeld. Ondanks deze bekentenis weigerde Wright de Kleimans een eerlijk deel te geven van wat Dave hielp creëren. In plaats daarvan nam Wright deze bezittingen voor zichzelf. Dit vonnis schept een historisch precedent in de innovatieve en transformerende industrie van cryptocurrency en blockchain.

Ondanks de uitkomst dat Craight Wright $100 miljoen moet betalen aan boete, is nu nog steeds de vraag waar de 1 miljoen BTC gemijnd door Satoshi Nakamoto zijn gebleven? Gedurende het proces gebruikte Wright verschillende methodes en middelen om deze informatie geheim te houden. De vraag blijft of hij de 1 miljoen BTC in zijn bezit heeft.

Op het moment van schrijven handelde Bitcoin op $48.954 met zijwaartse bewegingen in de afgelopen dag.

You may also like

Leave a Comment