crypto-inzichten.nl

Private keys en public keys, wat zijn het?

by crypto-inzichten.nl

Om te begrijpen hoe crypto transacties werken, is het essentieel eerst te leren hoe public en private keys samenwerken. In dit artikel vertellen we je meer over wat private en public keys zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Public keys en private keys, wat zijn het en wat heb je eraan?

Public en private keys zijn een integraal onderdeel van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Ze maken het mogelijk cryptocurrency te verzenden en te ontvangen zonder dat een derde partij de transacties moet verifiëren.

Deze keys zijn een onderdeel van het public-key cryptografie (PKC) raamwerk. Je kunt deze keys gebruiken om je cryptocurrency naar iedereen, overal en op elk moment te sturen.

De public en private keys passen samen als een keypaar. Je mag je public keys delen om transacties te ontvangen, maar je private keys moeten geheimgehouden worden. Als iemand toegang heeft tot de private keys, heeft hij of zij ook toegang tot alle cryptocurrency die bij die keys hoort.

Wat is public key cryptografie?

Public key cryptografie (PKC) is een manier om de authenticiteit van iets te valideren met behulp van asymmetrische versleuteling. PKC werd eerst vooral gebruikt om berichten te versleutelen en te ontsleutelen. Cryptocurrencies gebruiken deze technologie nu om transacties te versleutelen en te ontsleutelen. Zonder PKC zouden cryptocurrencies niet mogelijk zijn.

De sleutel tot PKC zijn zogenoemde “trapdoor functies”. Dit zijn eenzijdige wiskundige functies die in één richting gemakkelijk op te lossen zijn, maar in omgekeerde richting bijna onmogelijk te kraken. Om dit mogelijk te maken, vergt een supercomputer en duizenden jaren om deze functies te reverse engineeren.

Private keys en public keys

Wat is een public key?

Met een public key kun je cryptocurrency transacties ontvangen. Het is een cryptografische code die gekoppeld is aan een private key. Terwijl iedereen transacties naar de public key kan sturen, heb je de private key nodig om ze te “ontgrendelen” en te bewijzen dat je de eigenaar bent van de bij de transactie ontvangen cryptocurrency.

De public key die transacties kan ontvangen is meestal een adres, dat gewoon een verkorte vorm is van je public key. Daarom kun je je public key vrij delen zonder je zorgen te maken.

Je hebt online misschien donatiepagina’s gezien voor makers van inhoud of liefdadigheidsinstellingen met de public keys voor hun crypto-adressen. Hoewel iedereen kan doneren, heb je de private key nodig om het gedoneerde geld te ontsluiten en er toegang toe te krijgen.

Wat is een private key?

Alvorens uit te leggen wat een private key is, is het belangrijk om te vermelden dat je nooit je private key met iemand moet delen. Een private key geeft je de mogelijkheid om eigendom te bewijzen of de fondsen die bij je publiek adres horen uit te geven.

Een private key kan vele vormen aannemen:

  • 256 karakter lange binaire code
  • 64 cijferige hexadecimale code
  • QR code
  • Mnemonische zin

Ongeacht de vorm, een private key is een astronomisch groot getal en dit is om een goede reden zo groot gemaakt. Je kunt namelijk een public key genereren met een private key, maar het omgekeerde is praktisch onmogelijk vanwege de eenrichtings “trapdoor” functie. Je kunt een willekeurig aantal public keys aan een private key koppelen.

Wat betekent het om een transactie “digitaal te ondertekenen”?

Om een transactie op de blockchain compleet te laten zijn, moet ze getekend worden. De stappen voor iemand om je een transactie te sturen zijn:

  • Een transactie wordt versleuteld met een public key. De transactie kan alleen ontsleuteld worden met de bijbehorende private key.
  • Vervolgens wordt de transactie met de private key ondertekend, wat bewijst dat de transactie niet gewijzigd is. De digitale handtekening wordt gegenereerd door de private key te combineren met de gegevens die in de transactie verstuurd worden.
  • Tenslotte kan de transactie als authentiek geverifieerd worden met de bijbehorende public key.

Je ondertekent een transactie digitaal om te bewijzen dat je de eigenaar van de gelden bent. Nodes of knooppunten controleren en authenticeren transacties automatisch. Niet geauthenticeerde transacties worden door het netwerk geweigerd. Een authentieke, gemijnde transactie op de blockchain is onomkeerbaar.

Waar zijn mijn private keys?

Je private keys zitten in een cryptocurrency wallet, dat is meestal mobiele, online, desktop software wallet of een gespecialiseerd hardware wallet. Je private keys bevinden zich niet op het cryptocurrency blockchain netwerk.

Als je jouw cryptocurrency op een crypto exchange bewaart, dan is de crypto exchange de bewaarder van je private keys. Je vertrouwt de exchange je private keys toe, net zoals je de kluis van een bank zou vertrouwen om je goud te bewaren.

Wanneer je jouw cryptocurrency overbrengt van een exchange naar een niet-custodial wallet, dan heb je zelf de controle over je keys. Door de configuratie en functionaliteit van cryptocurrency wallets zul je de private keys waarschijnlijk nooit rechtstreeks hoeven te gebruiken, want wallets bewaren ze meestal automatisch voor je. Gewoonlijk krijg je een seed phrase die je private keys codeert als back-up.

Public en private keys beheren je crypto

Hoe public en private keys samenwerken is fundamenteel om te begrijpen hoe cryptocurrency transacties werken. Als je zegt dat je cryptocurrency hebt, zeg je eigenlijk dat je een private key hebt die het eigendom van die cryptocurrency bewijst. Omdat die op de blockchain opgeslagen is, kan iedereen jou als eigenaar verifiëren met je public key.

De keuze tussen “je eigen keys houden” of vertrouwen op een bewaarder, hangt af van je eigen keuze, risicotolerantie en een heleboel andere factoren. Als je je eigen private keys bewaart, overweeg dan moderne HD wallets. Deze kun je private keys prima beheren. En vergeet niet ze nooit te delen.

Kies je voor een custodial oplossing zoals een crypto exchange, zorg er dan voor dat je een vertrouwd, gerenommeerd bedrijf kiest dat veel nadruk legt op veiligheid en regelgeving.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment