crypto-inzichten.nl

De reden voor ondergang van FTX

by crypto-inzichten.nl

Velen vragen zich af wat de reden voor de ondergang van FTX is. Er zijn meerdere redenen hiervoor. Maar onlangs liet Sam Bankman-Fried weten dat de voornaamste reden van de ondergang is dat hij geen tijd besteedde aan risicobeheer bij FTX. De omstreden ex-FTX CEO Sam Bankman-Fried kijkt terug op zijn ‘kostbare’ apathie voor risicobeheer tijdens zijn tijd bij de exchange.

Ondergang van FTX door slecht risicomanagement

Sam Bankman-Fried verklaarde onlangs dat hij geen tijd besteedde aan risicomanagement toen hij de omgevallen cryptobeurs FTX leidde. In een recent interview gefilmd op de Bahama’s, waar Bankman-Fried zich schuilhoudt, denkt de in ongenade gevallen voormalige CEO na over wat had kunnen zijn.

Volgens Sam Bankman-Fried, als hij een uur per dag had gewijd aan risicobeheer, zou FTX misschien nog steeds functioneren. In plaats daarvan zei Bankman-Fried over de bewering dat hij een expert was op het gebied van risicobeheer: “Ik probeerde het niet eens, ik besteedde geen tijd of moeite aan risicobeheer bij FTX”.

ondergang van ftx

Verder ging de in opspraak geraakte ex-CEO ook in op beschuldigingen van financiële ongepastheid, waarbij hij volhield dat hij geen misbruik maakte van de gelden van klanten:

“Ik wist niet dat er sprake was van oneigenlijk gebruik van klantengelden.”

Toen Bankman-Fried werd ondervraagd over wat werkelijk leidde tot de ondergang van FTX, antwoordde hij: “Ik weet niet wat ik moet zeggen, zoals, wat gebeurde, gebeurde”. Tijdens een interview met de New York Times gaf hij ook commentaar op het gebrek aan risicobeheer.

Het standpunt van Sam Bankman-Fried over risicobeheer en andere publieke bekentenissen zouden hem kunnen beschuldigen, zeggen juridische experts.

Bankman-Fried’s verklaring over risicobeheer en vermeend misbruik van fondsen is in tegenspraak met het standpunt van zijn opvolger bij FTX. De nieuwe CEO John Ray III bekritiseerde eerder het leiderschap van zijn voorganger als een “compleet falen van bedrijfscontroles”. Bovendien verlengt Bankman-Fried’s laatste interview een terugkerend patroon van post-failliete praatjes op sociale media en media-interviews.

Sam Bankman-Fried biedt excuses aan voor ondergang van FTX

Hoewel hij grotendeels wegblijft van het publiek en zich schuilhoudt op de Bahama’s, heeft de voormalige FTX-directeur herhaaldelijk zijn excuses aangeboden voor wat er is gebeurd. Juristen menen echter dat Bankman-Fried’s voorgestelde publieke schuldbekentenis het voor aanklagers gemakkelijker maakt om hem strafrechtelijk te vervolgen. Volgens BakerHostetler partner Teresa Goody Guillén, eerder vorige maand:

“[Aanklagers bouwen een zaak tegen Bankman-Fried] ligt op tafel. Het is mogelijk. In zijn reeks tweets geeft hij talrijke bekentenissen die tegen hem kunnen worden gebruikt.”

Vermeende inconsistenties in redenen voor ondergang van FTX

Ondanks de dreigende publieke bekentenis wijzen sommigen ook op inconsistenties in de talrijke verklaringen van Bankman-Fried. Zo zou hij een journalist woensdag hebben verteld dat hij op 6 november voor het eerst ontdekte dat er een probleem was bij FTX. In een reeks nu verwijderde tweets van 7 november beweerde Bankman-Fried echter dat de beurs en haar activa in orde waren.

In zijn meest gedetailleerde verslag over wat leidde tot de ondergang van FTX, noemde Bankman-Fried twee factoren in een sessie met het New York Magazine. De voormalige CEO van FTX legde eerst uit dat de margepositie van zusteronderneming Alameda Research te groot werd en werd geliquideerd, wat resulteerde in een aanzienlijk tekort op de balans van de beurs.

Bankman-Frieds tweede reden voor de ondergang van FTX was een stub rekening die overbleef van toen de beurs geen bankrekeningen kon krijgen. Hij beweerde ook dat deze stub-rekening een enorme “obscure” schuldpositie vormde. Volgens het voormalige crypto-wonderkind bleek de werkelijke positie veel groter dan ze leek.

Een tip : Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans. KLIK HIER!

You may also like

Leave a Comment