crypto-inzichten.nl

Hoe kan een on-chain analyse jou als cryptobeleggers helpen?

by crypto-inzichten.nl

On-chain analyse (of blockchain analyse) is een opkomende analyse dat de fundamentele factoren van cryptocurrencies onderzoekt om investerings- en handelsbeslissingen te verbeteren. De analyse is gebaseerd op openbare blockchain informatie, met het potentieel om hun handelsstrategieën en positiebeheer te verbeteren. Het kan je als crypto belegger helpen om een goede analyse te maken en een crypto koers verwachting te schetsen.  

Wat is een on-chain analyse?

Cryptocurrency is de eerste activaklasse waar beleggersactiviteit uit enorme gegevensreeksen kan worden gehaald via het openbare grootboek van elk crypto-actief. Het legt elke on-chain handeling in de geschiedenis vast.

Omdat blockchains een schatkamer van open, onkreukbare financiële gegevens zijn, kunnen we maatstaven voor economische activiteit in deze netwerken aanwijzen. Door het verzamelen en bestuderen van deze On-chain gegevens kunnen we het sentiment en het gedrag van beleggers meten.

Een on-chain analyse is een fundamenteel gedreven analyse. Dit soort analyse kan uitsluitend op één crypto-asset gericht zijn door naar historische trends te kijken. Het kan ook gebruikt worden om verschillende crypto-assets te vergelijken om ondergewaardeerde of overgewaardeerde munten op te sporen.

We kunnen de werkelijke waarde van een cryptocurrency als BTC zien als bestaande uit twee delen: speculatieve waarde en gebruikswaarde.

Waarom gebruik maken van on-chain analyses?

Misschien is de meest dominante vorm van analyse in de handel in cryptocurrency de studie van prijsactie, d.w.z. technische analyse. Maar gebruik maken van de rijkdom aan informatie die openbare blockchains zoals Bitcoin en Ethereum bieden, kan een uniek perspectief bieden dat onmogelijk is voor traditionele activa. De data is een goede aanvulling op andere analyses.

 

Een on-chain analyse is een vitaal hulpmiddel dat je helpt de speculatieve waarde van een cryptocurrency te scheiden van zijn gebruikswaarde. Door bijvoorbeeld gebruikersadoptie en miner activiteit te onderzoeken met behulp van blockchain gegevens, kunnen we zien of de huidige prijs gerechtvaardigd wordt door de fundamenten.

 

Een korte geschiedenis van on-chain analyse

On-chain analyse kan zijn geschiedenis terugvoeren tot 2011. Een van de eerste veelgebruikte, on-chain metrics die voor cryptocurrencies ontwikkeld werd was de Network Value to Transaction (NVT) ratio, gepopulariseerd door CoinMetrics, Chris Burniske en Jack Tatar.

De NVT ratio werd in de zomer van 2017 gecreëerd om de gebruikswaarde van een cryptocurrency te bepalen. Het bepaalt hoeveel de markt bereid is te betalen voor het transactie nut van de blockchain. Door de waarde van het netwerk te vergelijken met het volume van de op de blockchain geregistreerde transacties, kunnen we vaststellen wanneer een cryptocurrency overgewaardeerd is.

Als de waarde van het netwerk niet gerechtvaardigd wordt door het volume van de transacties, is de NVT ratio relatief hoog. Als het transactievolume in ogenschouw genomen wordt, dan kan een ongewoon lage waarde van het netwerk erop wijzen dat een hogere waardering gerechtvaardigd is.

De NVT ratio wordt vaak vergeleken met de Prijs-Winst ratio voor aandelen en wordt op een vergelijkbare manier toegepast om munten te vinden om te kopen, te houden of te verkopen. Het duurde niet lang of de NVT ratio werd verder ontwikkeld. Andere onderzoekers brachten verbeteringen aan in de metriek zodat het een nauwkeuriger beoordeling was of de netwerkwaarde gerechtvaardigd wordt door de economische activiteit die op de blockchain plaatsvindt.

Zo werd het Network Value to Transaction ratio Signal (of NVTS) ontwikkeld door het 90-daags voortschrijdend gemiddelde van het transactievolume te nemen.

Meer recent heeft CoinMetrics gegevens de ratio verder verfijnd door het aanbod van free float in hun berekeningen te gebruiken. Deze geleidelijke verbeteringen laten zien hoe de methoden om een cryptocurrency fundamenteel te waarderen voortdurend evolueren.

Een andere on-chain metriek ontstond uit de ontevredenheid over simplistische maatstaven uit de technische analyse (zoals prijs/volume). Ook ontstonden er andere concepten voor on-chain metrics die ontleend zijn aan traditionele markten, zoals marktkapitalisatie. Marktkapitalisatie wordt door veel vergelijkingswebsites veel gebruikt om cryptocurrencies te rangschikken.

Maar omdat cryptocurrencies meer lijken op geld of grondstoffen (dan op een bedrijfsaandeel), is marktkapitalisatie een onnauwkeurige en misleidende maatstaf. Met marktkapitalisatie ranglijsten kan gespeeld worden door verschillende uitgifte methoden.

Zo kan een token gemaakt worden met een circulerende voorraad van 1 biljoen en een paar munten die voor $1 verkocht worden betekent dat de marktkapitalisatie $1 biljoen is. Maar de munt zou slechts een handelsvolume van $3 kunnen hebben.

Vanwege de zwakte met marktkapitalisatie en de valkuilen van het botweg toepassen van traditionele maatstaven op cryptocurrencies, zijn er nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld die handelaren kunnen helpen om de gezondheid van blockchain netwerken nauwkeuriger en preciezer te beoordelen.

UTXO

Veel van deze metrics berusten op het concept van UTXO’s (Unspent Transaction Outputs) in Bitcoin, die kunnen worden gevolgd om te zien wanneer een wallet voor het laatst zijn munten heeft verplaatst of hoe lang een adres munten heeft vastgehouden.

De leeftijd, de grootte en het aantal UTXO’s die op een bepaalde blockchain zijn overgebracht kunnen betrouwbare signalen geven en zijn ontwikkeld tot on-chain meetgegevens, zoals gerealiseerde kapitalisatie, HODL golven en percentage van het aanbod in winst/verlies.

Gerealiseerde kapitalisatie ontstond als een manier zonder de nadelen van marktkapitalisatie die gebruikt wordt om munten fundamenteel te analyseren met behulp van blockchain gegevens.

Gemaakt door Nic Carter en Antoine Le Calvez, aggregeert gerealiseerde kapitalisatie alle UTXO’s en aan elke UTXO wordt een prijs toegekend op basis van de laatste keer dat ze bewogen werden.

Verder werk bouwde voort op de gerealiseerde kapitalisatie metriek, zoals de Marktwaarde tot Gerealiseerde Waarde (MVRV) ratio die in oktober 2018 werd ontwikkeld door Mahmud Marov en David Puell.

De MVRV ratio kan worden opgevat als een oscillator die historisch bepaalde drempels in acht neemt die suggereren dat bitcoin over- of ondergewaardeerd is. De metriek is getweakt met variaties als de MVRV z-score, de lange-termijn houder/korte-termijn houder MVRV ratio en ook toepassing op account-gebaseerde blockchains als Ethereum.

Ethereum als het op één na grootste blockchain netwerk, verschilt van Bitcoin en sommige altcoins omdat het op een account modelgebaseerd is in plaats van een UTXO model.

In het UTXO model berekent een UTXO een cumulatieve som langs het pad van elke munt naar een eindadres, het grootboek houdt bij wie wat bezit en wanneer en adressen kunnen meerdere UTXO’s hebben.

Het rekenmodel daarentegen betekent dat individuele munten niet zo gemakkelijk bijgehouden worden omdat inkomende en uitgaande munten in rekeningsaldi gemengd worden. Zodoende zijn sommige metrics zoals muntleeftijd voor Ethereum en ERC-20 tokens iets moeilijker te verkrijgen.

Sommige metrics die op Bitcoin (en andere op UTXO gebaseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin Cash en Litecoin) worden toegepast, zijn niet direct toepasbaar op Ethereum of andere soortgelijke blockchains. Er is meer werk nodig om deze modellen over te brengen naar op rekeningen gebaseerde cryptocurrencies.

Hoe kunnen on-chain analyses crypto beleggers helpen?

Het grote voordeel van on-chain metrics is dat ze het gedrag van beleggers en de gezondheid van het netwerk in real-time belichten.

Twee belangrijke on-chain metrics om in de gaten te houden zijn:

  1. Het aantal actieve adressen
  2. Het aantal transacties

On-chain analyse

Dit zijn twee metrics voor de vraag naar (en het gebruik van) een blockchain netwerk. Als het aantal actieve adressen en het aantal transacties sterk stijgen, correleren deze omstandigheden meestal met een stijgende prijs.

Een snelle groei van het aantal actieve adressen heeft een bullish prijsactie voor LINK ondersteund.

Terwijl eenvoudige proxies beschikbaar worden gesteld door on-chain gegevens, schatten veel metrics bepaalde ratio’s om informatie te geven over de markt en het gedrag van beleggers.

Zo kunnen we aan marktkapitalisatie denken als de deelname van alle handelaars, terwijl gerealiseerde kapitalisatie gedacht kan worden als de deelname van langetermijnbeleggers.

Wanneer deze twee maatstaven sterk uiteenlopen, dan kan dat wijzen op een oververhitte markt en een grote afhankelijkheid van speculatie op korte termijn. Periodiek wassende en afzwakkende divergentie tussen deze twee maatstaven helpt handelaars om optimale zones te vinden om te kopen en te verkopen.

Op dezelfde manier kunnen we ook inzicht krijgen in het gedrag van beleggers door de tijd dat een adres geen Bitcoins verplaatst heeft te onderzoeken met de UTXO set en deze samen te voegen om te zien hoeveel beleggers aan het HODL-en zijn.

Als een toenemend aantal beleggers HODLt, dan kunnen we veronderstellen dat het circulerende aanbod lager is. Dit zou de prijs moeten doen stijgen als de vraag constant is. Het wijst ook op vertrouwen in de toekomstige prestaties van het activum.

On-chain analyse

Het verband tussen de prijs van Bitcoin en de 1Y+ HODL golf (cumulatieve som van alle UTXO’s die een jaar of langer onbewogen zijn).

Kortom, on-chain metrics geven een fascinerend inzicht in de real-time toestand van een blockchain netwerk. Door zich bewust te zijn van deze metriek kunnen crypto beleggers de kansen die deze hulpmiddelen bieden benutten en hun analyse van de markt verbeter

Waar kun je kwalitatieve on-chain gegevens krijgen?

Een paar voorbeelden van waar je blockchain gegevens kunt verkrijgen staan hieronder:

CoinMetrics

CoinMetrics biedt vrij beschikbare gegevens voor gegevens over 37 crypto-activa, waaronder on-chain metrics en correlaties. Als pionier in het gebruik en de toepassing van on-chain meetgegevens, kun je ook hun blog volgen voor hun kijk op nieuwe benaderingen op dit gebied.

On-chain analyse coinmetrics

Glassnode

Op Glassnode heb je gratis toegang tot basis on-chain metriek en sommige indicatoren hebben een vertraging onder het gratis lidmaatschap. Je moet betalen voor geavanceerde indicatoren en hoogfrequente tijdreeksgegevens (bijvoorbeeld korrelige gegevens voor het tijdsframe per uur).

On-chain analyse glassnode

IntoTheBlock

IntoTheBlock biedt een breed scala aan analyse-instrumenten, waaronder on-chain analyse voor een verscheidenheid aan crypto-activa, en ook orderboekgegevens en sentimentanalyse.

On-chain analyse IntoTheBlock

Santiment/Sanbase

Santiment levert een indrukwekkende reeks on-chain meetgegevens, verklaringen en visualisaties. Er wordt hier ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe on-chain metrics en de optimalisatie van bestaande.

Zoals bij de meeste andere gegevensverschaffers zijn er gratis en betaalde lidmaatschapsopties. Met de Sanbase spreadsheet plug-in kun je on-chain gegevens ophalen met Google Sheets.

On-chain analyse Santiment

CQ.Live

CQ.Live zou in het arsenaal van elke handelaar moeten zitten, want het is een handig hulpmiddel om stromen naar beurzen, miner stromen en inter-entity stromen te analyseren.

De website geeft ook gegevens over andere on-chain metrics voor Bitcoin, Ethereum, en stablecoins.

On-chain analyse CQ.Live

Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

1. Bij Bitvavo aanmelden. Klik hiervoor op afbeelding hieronder en vul het formulier in.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Na een succesvolle verificatie, kun je de eerste storting bij Bitvavo doen.
4. Beginnen met crypto handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen.

Wat zijn de beperkingen van on-chain analyse?

Ondanks de belofte van on-chain analyse staat ze nog in de kinderschoenen en gezien de beperkte historie van de gegevens kan het gebruik van de metrics in de loop van de tijd evolueren. Ook kunnen er nieuwe trends aan het licht komen die tot het ontstaan van nieuwe metrics leiden naarmate de industrie meer volwassen wordt.

Het vergelijken van on-chain metrics over meerdere crypto-activa vereist zorgvuldige interpretatie. Niet alle blockchains zijn gelijk gemaakt; zo is Bitcoin gericht op het doel van digitaal goud, terwijl de blockchain van Ethereum voor een breder scala van toepassingen wordt gebruikt. Maar, in het algemeen, als de on-chain metriek groeit, dan is dat een positief teken.

Enkele beperkingen van de on-chain analyse staan hieronder:

Er is minder dan een decennium aan gegevens om de historische analyse voor Bitcoin te onderbouwen (en nog minder gegevens voor recenter gelanceerde crypto-activa). Sommige maatstaven kunnen na verloop van tijd minder betrouwbaar worden of hun interpretatie kan veranderen in het licht van tegenstrijdige gegevens.

Layer 2 schalingsoplossingen (zoals het Lightning Network en sidechains voor BTC, Plasma en zkRollups voor Ethereum) hebben de potentie om transactievolume zoals we dat nu on-chain meten opnieuw vorm te geven, waardoor indicatoren die op on-chain verwerkingscapaciteit berusten scheefgetrokken worden. De interpretatie van deze maatstaven kan zich in de loop van de tijd aanpassen om rekening te houden met veranderingen in on-chain activiteit. 

On-chain analyse heeft misschien niet veel waarde voor scalpers / kortetermijnhandelaars, omdat deze metrics meestal bruikbare signalen opleveren voor marktcycli op langere termijn. Toch kunnen korte-termijn handelaars voordeel halen uit meer korrelige gegevens die toegankelijk zijn als ze hun eigen volledige knooppunt runnen of door inzichten in de on-chain te combineren met gegevens uit het orderboek en technische analyse. 

Zo kunnen bijvoorbeeld on-chain posities vergeleken worden met gegevens uit het orderboek om belangrijke steun- en weerstandszones op te sporen. Technische signalen kunnen ook gebruikt worden om een trade in te zetten op basis van blockchain analyse

Elke week het laatste Bitcoin nieuws, crypto nieuws, belangrijke koersupdates, tips & meer ontvangen?

You may also like

Leave a Comment