crypto-inzichten.nl

Invesco lanceert Bitcoin Spot ETN in Europa

by crypto-inzichten.nl

Vermogensbeheerder Invesco heeft een Bitcoin spot ETN gelanceerd in Europa. Deze wordt verhandeld onder de ticker BTIC op de digitale beurs Xetra. De onderneming zag onlangs af van zijn plannen om een Amerikaanse Bitcoin futures ETF te lanceren. Dit vanwege de risico’s in verband met een contango bleed.

Alvorens je de tekst gaat lezen een tip: Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans.

Bitcoin Spot ETN genoteerd op Xetra

Invesco, een Amerikaans investeringsmanagementbedrijf, biedt nu een Bitcoin (BTC) spot ETN (exchange-traded note) aan in Europa. Afgelopen maandag kondigde het bedrijf aan dat het exchange-traded product (ETP) nu genoteerd is op de digitale effectenbeurs Xetra onder de ticker BTIC. Xetra behoort tot de Duitse beursoperator Deutsche Borse.

Ook de Deutsche Borse onthulde in een persbericht op maandag meer over nieuwe product. De “Invesco Fysieke Bitcoin” ETN (ticker: BTIC) biedt dan ook “fysiek beveiligde toegang tot Bitcoin-prestaties.”

De Bitcoin Spot ETN is toegelaten door de gereglementeerde markt van de Frankfurt Stock Exchange en wordt centraal gecleard via Eurex Clearing. Dit zal zorgen voor “aanzienlijk

Exchange Traded Note (ETN)

Een Exchange Traded Note, oftewel ETN valt onder de ETP parapluterm. Hiertoe behoren ook de exchange-traded futures (ETF’s) en exchange-traded commodities (ETC’s). Een ETN is bedoeld om het rendement van een gerelateerde index of actief te volgen.

Een Bitcoin Spot ETN is anders dan een Spot ETF. Spot ETF’s volgen de ‘onmiddellijke’ prijs van de onderliggende waarde op de voet. Futures ETF’s daarentegen vergrendelen een toekomstige prijs van de grondstof of index en kunnen de spotprijs onder- of overtreffen.

Het aanbod van Invesco wordt “fysiek” gedekt door echte Bitcoins. Dit is een eigenschap dat het een betere prestatiekans geeft in vergelijking met op derivaten gebaseerde producten of cryptotrusts zoals GBTC.

Volgens ETF Stream heeft de ETN een total expense ratio (TER) van 0,99 procent. De Bitcoin holdings die het ETN volgt, zullen onder het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Zodia Custody vallen, – het FCA-geregistreerde crypto custody-platform van Standard Chartered.

De grote Europese digitale vermogensbeheerder CoinShares is een bekende partner van Invesco en zal dienen als zowel de indexsponsor als de uitvoeringsagent voor de nieuwe ETN. BTIC volgt de CoinShares Bitcoin Hourly Reference Rate-index en levert de koersprestaties van de onderliggende waarde minus de kosten.

Invesco Bitcon Spot ETN

Invesco en Bitcoin Spot ETN in Europa

De ETN richt zich op institutionele beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan de Bitcoin-prijs via handige beleggingsvehikels. Gary Buxton van Invesco merkte op:

“De meeste discussies die we met klanten hebben, gaan niet echt over Bitcoin zelf, maar meer over de toegang tot Bitcoin en hoe je je comfortabel voelt met segregatie, hoe je je comfortabel voelt met de waardering. Een van de sterke punten van ETP’s is als toegangsmiddel.”

Buxton zei verder dat het bedrijf de voorkeur gaf aan een spot-gebaseerd Bitcoin-product boven een futures-gebaseerd product. Dit had te maken met zorgen over synthetische liquiditeit en hoe dit de waardering op termijn kan beïnvloeden. Bovendien ziet hij fysiek gedekte Bitcoin als een meer “waarneembaar” product.

Invesco trekt eerder ingezonden aanvraag terug

De Securities and Exchange Commission (SEC) maandenlang de voorkeur gegeven aan Bitcoin futures ETF’s boven Spot ETF’s. Dit besluit is volgens de commissie ter bescherming van beleggers.

Invesco diende in augustus een aanvraag in voor een dergelijk futures-product, maar trok de aanvraag in enkele uren voordat het product live ging.

Een topman van Invesco legde later uit dat een futures-product beleggers zou schaden door contango te creëren. Het bedrijf, zo legde een topman uit, ziet een futures ETF als een riskantere ETN vanwege de theorie van contango bleed

Dit gebeurt wanneer het fonds minder goed presteert omdat futurescontracten met een langere looptijd tegen hogere prijzen worden verhandeld dan contracten met een kortere looptijd.

You may also like

Leave a Comment