crypto-inzichten.nl

Waarom El Salvador’s bitcoin experiment wel eens zou kunnen werken

by crypto-inzichten.nl

Toen El Salvador in september vorig jaar bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte, reageerden velen sceptisch. Nayib Bukele, El Salvador’s president, leek de schatkist van het land weg te YOLO-en. Maar de realiteit ter plaatse is gecompliceerder dan het verhaal. Er is een goede kans dat El Salvador’s bitcoin experiment zal slagen, althans in sommige opzichten.

Bukele gelooft in El Salvador’s bitcoin experiment

Bukele heeft herhaaldelijk voor miljoenen dollars aan bitcoin gekocht, klaagt als hij “de f***ing bodem met 7 minuten gemist heeft”, en nu de prijs van bitcoin in 2022 gekelderd is, lijkt het zijn land duur te komen staan. Het lijkt voor velen een puinhoop.

De bitcoin beweging in El Salvador begon in El Zonte toen een Californische surfer genaamd Mike Peterson een anonieme schenking van $100.000 bitcoin ontving voor de inwoners van het stadje.

Peterson deed al jaren gemeenschapswerk in El Zonte en nam het geld aan met een mandaat om het in handen van de mensen te krijgen. “We formuleerden een plan om bitcoin in de gemeenschap te gaan injecteren,” vertelde hij. “En van daaruit is het zo’n beetje geëxplodeerd”.

Bitcoin nam in El Zonte een hoge vlucht om een reden: het was nuttig voor de mensen. Het eerste, meest onmiddellijke voordeel was dat het Salvadoranen hielp uitbuitende remittance fees te vermijden die ze betaalden over de $6 miljard die vrienden en familie buiten het land elk jaar terugstuurden.

Minder duidelijk, maar misschien belangrijker, was dat 70% van de mensen in El Salvador geen bankrekening had, en een digitale wallet zou hen helpen te gaan beleggen. “De Salvadoraanse bevolking heeft geen bankrekeningen – nu wel,” zei Roman Martinez, die met Peterson in El Zonte werkt. “Mensen kopen voor het eerst een bezit”.

El Salvador's Bitcoin experiment

El Salvador’s omstreden bitcoin jaar: een tijdlijn

Op de Bitcoin Conferentie van dit jaar in juni in Miami kondigde de president van El Salvador, Nayib Bukele, aan dat zijn land binnenkort bitcoin als wettig betaalmiddel zou accepteren.  Dat nieuws werd onthaald op een gebrul van lof.

Nadat Bukele in juni 2019 aan het bewind kwam, kreeg hij lucht van wat zich in El Zonte afspeelde. Hij zette zich in om bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, waardoor de handelaren van het land gedwongen werden het te aanvaarden als betaling voor hun goederen en diensten.

De bitcoin wet werd in juni aangenomen en trad afgelopen herfst in werking, waardoor El Salvador het eerste land werd waar bitcoin een officiële munteenheid is (de U.S. dollar werkt er ook nog) en het grootste nationale bitcoin experiment ter wereld op gang kwam.

El Zonte, waar het allemaal begon, is veranderd in een quasi-Mekka voor bitcoiners wereldwijd.

Vandaag, slechts vijf maanden nadat het wettig betaalmiddel werd, is bitcoin overal in El Salvador. Je kunt het gebruiken bij McDonald’s, chique koffiehuizen, of kleine kruidenierszaken die vanuit de huiskamers van mensen worden gerund en waar QR codes voor hangen om bitcoin transacties mogelijk te maken.

El Salvador heeft ook zijn eigen wallet, Chivo (wat “cool” betekent), en die geeft iedereen die hem downloadt $30. Er zijn wat haperingen geweest met de technologie van Chivo, maar 2,1 miljoen Salvadoranen, of een derde van het land, hebben er gebruik van gemaakt. Zoals Martinez het uitdrukte, hebben velen voor het eerst een investeringsgoed in handen.

El Salvador’s bitcoin experiment is het proberen waard

Voor de ware bitcoin supporters hangt er een veel af van het experiment in El Salvador. Als bitcoin zijn volle potentieel wil bereiken, moet het zowel een opslagplaats van waarde zijn als iets dat mensen gebruiken om transacties te verrichten. En El Salvador is de cruciale proeftuin ervan.

Bitcoin enthousiastelingen zijn dus neergestreken in het land en hun enthousiasme heeft gemengde voordelen. Ze investeren in het land, waarbij sommigen 3 BTC (ongeveer $120.000 tegen de huidige prijzen) ter plaatse uitgeven om in aanmerking te komen voor Bukele’s aanbod van permanente residentie.

Maar hun uitbundigheid kan de controversiële leider tot riskante beslissingen drijven, zoals de opening van een grotendeels belastingvrije “bitcoin stad” en de uitgifte van $1 miljard aan “vulkaan obligaties”.

De volatiliteit van bitcoin zal natuurlijk gevolgen hebben voor gewone Salvadoranen die besluiten in bitcoin te investeren. Maar in de huidige economie bouwen mensen rijkdom op door risico’s te nemen. En als mensen die in de V.S., Europa, en dergelijke wonen die mogelijkheid hebben, zouden Salvadoranen dat ook moeten hebben.

Het El Salvador’s bitcoin experiment zou kunnen mislukken, maar er is een kans dat het slaagt en rijkdom voor de plaatselijke bevolking opbouwt – en dat maakt het de moeite van het proberen waard.

Koop crypto bij de beste crypto broker of crypto 

Binance

Grootste crypto exchange ter wereld
 • Meer dan 350 cryptomunten
 • Kopen, traden en staken
 • Engelstalige klantenservice
 • Veel gebruikersfuncties
 • Rating: 9,2
 • Max 0,10% handelskosten per transactie

Bitcoin Meester

Het grootste crypto aanbod van Nederland
 • Meer dan 200 cryptovaluta
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Ingebouwde wallet
 • Rating: 9,5
 • Tussen de 1% tot 2% per transactie

Bitvavo

De goedkoopste crypto broker van Nederland
 • Meer dan 150 cryptomunten
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Geregistreerd bij DNB
 • Rating: 9,5
 • Ontvang €1000 handelskorting
Favoriet

Elke week het laatste Bitcoin nieuws, crypto nieuws, belangrijke koersupdates, tips & meer ontvangen?

You may also like

Leave a Comment