crypto-inzichten.nl

Wat is een token?

by crypto-inzichten.nl

Een token wat is dat? Een goede vraag! In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag.

Wat is een token?

Technisch gezien is een token gewoon een ander woord voor “cryptocurrency” of “cryptoasset”. Maar steeds meer heeft het een paar meer specifieke betekenissen gekregen, afhankelijk van de context. De eerste is om alle cryptocurrencies behalve Bitcoin en Ethereum te beschrijven (ook al zijn dat technisch gezien ook tokens). De tweede is om bepaalde digitale activa te beschrijven die bovenop de blockchain van een andere cryptocurrencies draaien, zoals veel decentralized finance (of DeFi) tokens doen.

Tokens hebben een enorm scala aan mogelijke functies, van het helpen mogelijk maken van gedecentraliseerde uitwisselingen tot het verkopen van zeldzame voorwerpen in videospelletjes. Maar ze kunnen allemaal verhandeld of gehouden worden zoals elke andere cryptocurrency.

Betekenis van een token

“Token” is een woord dat je veel hoort bij cryptocurrency. In feite hoor je Bitcoin misschien omschrijven als een “crypto-token” of iets dergelijks, want – technisch gezien – kunnen alle cryptoassets ook als tokens omschreven worden. Maar het woord heeft steeds meer twee specifieke betekenissen gekregen die gemeenschappelijk genoeg zijn dat de kans groot is dat je ze tegenkomt.

Een token verwijst vaak naar elke cryptocurrency behalve Bitcoin en Ethereum (ook al zijn dat technisch gezien ook tokens). Omdat Bitcoin en Ethereum veruit de grootste twee cryptocurrencies zijn, is het handig om een woord te hebben om het universum van andere munten te beschrijven. (Een ander woord dat je met vrijwel dezelfde betekenis kunt horen is “altcoin”.)

De andere steeds vaker voorkomende betekenis voor een token heeft een nog specifiekere connotatie, namelijk het beschrijven van cryptoassets die bovenop de blockchain van een andere cryptocurrency draaien. Je komt dit gebruik tegen als je geïnteresseerd raakt in gedecentraliseerde financiën (of DeFi).

Terwijl een cryptocurrency als Bitcoin zijn eigen specifieke blockchain heeft, draaien DeFi tokens als Chainlink en Aave bovenop, of maken gebruik van, een bestaande blockchain, meestal die van Ethereum.

Tokens in deze tweede categorie helpen gedecentraliseerde toepassingen om van alles te doen, van het automatiseren van rentetarieven tot het verkopen van virtueel onroerend goed. Maar ze kunnen ook gehouden of verhandeld worden zoals elke andere cryptocurrency.

wat-is-een-token

Waarom is een token belangrijk?

Aangezien je een token veel zult tegenkomen bij je onderzoek naar cryptocurrencies, is het nuttig om enkele veel voorkomende connotaties te begrijpen. Maar behalve de grote-picture definities in de paragraaf hierboven, zijn er ook enkele categorieën crypto-activa die eigenlijk “token” in hun naam hebben. Hier zijn een paar voorbeelden daarvan:

  • DeFi tokens: De laatste jaren is een nieuwe wereld ontstaan van op cryptocurrency gebaseerde protocollen die traditionele functies van het financiële systeem willen reproduceren (lenen en sparen, verzekeren, handelen). Deze protocollen geven tokens uit die een grote verscheidenheid aan functies vervullen, maar ook verhandeld of gehouden kunnen worden als elke andere cryptocurrency.
  • Governance tokens: Dit zijn gespecialiseerde DeFi tokens die de houders zeggenschap geven over de toekomst van een protocol of app, die (omdat ze gedecentraliseerd zijn) geen raden van bestuur of andere centrale autoriteit hebben. Het populaire spaarprotocol Compound, bijvoorbeeld, geeft alle gebruikers een token uit dat COMP heet. Dit token geeft de houders een stem in hoe Compound wordt opgewaardeerd. Hoe meer COMP tokens je hebt, hoe meer stemmen je krijgt.
  • Non-Fungible Tokens (NFT’s): NFT’s vertegenwoordigen eigendomsrechten op een uniek digitaal of reëel goed. Ze kunnen gebruikt worden om het moeilijker te maken digitale creaties te kopiëren en te delen (een probleem dat iedereen begrijpt die ooit een Torrent site vol met de nieuwste films en videospelletjes bezocht heeft). Ze zijn ook gebruikt om een beperkt aantal digitale kunstwerken uit te geven of unieke virtuele activa te verkopen, zoals zeldzame voorwerpen in een videospel.
  • Effecten tokens: Effecten tokens zijn een nieuwe klasse van activa die het crypto-equivalent willen zijn van traditionele effecten zoals aandelen en obligaties. Hun voornaamste gebruik is om aandelen in een bedrijf te verkopen (heel erg zoals de aandelen of fractionele aandelen die via conventionele markten verkocht worden) of andere ondernemingen (bijvoorbeeld onroerend goed) zonder dat je een makelaar nodig hebt. Naar verluidt onderzoeken grote bedrijven en startups security tokens als een mogelijk alternatief voor andere methoden van fondsenwerving.

Nooit meer een crypto kans missen? 

crypto signals

Handelen of beleggen in cryptocurrency kan zeer winstgevend en interessant zijn. Wel is het essentieel om goed te weten wat je moet doen. Wil je nooit meer kansen missen dankzij koop- en verkoopsignalen? Wil je maximaal profiteren van de bull markt?

Krijg dagelijks de juiste koop- en verkoopmomenten van de beste munten op een presenteerblaadje met Crypto Signals. Zodra de handelsexperts een kans vinden, delen ze die onmiddellijk met je. Het enige wat je hoeft te doen is onze experts te kopiëren en je verdient maximale crypto winsten zonder enige moeite, kennis of ervaring!

Schrijf je in voor Crypto Signals en wordt een expert in trading met hoge winsten.

You may also like

Leave a Comment