crypto-inzichten.nl

Cryptocurrencies verboden voor moslims in Indonesië

by crypto-inzichten.nl

MUI, de lokale moslimautoriteit van Indonesië heeft cryptocurrencies verboden voor moslims in het land. Dit vanwege het feit dat cryptocurrencies “onzekerheid, gokken en onheil” met zich mee zou brengen.

Koop Bitcoin eenvoudig en snel op Bitvavo. Ga nu aan de slag en betaal voor je eerste aankoop geen transactiekosten tot 1.000 euro

Cryptocurrencies verbod

Waarom zijn cryptocurrencies verboden terrein voor moslims in Indonesië?

De National Ulema Council (MUI), het hoogste islamitische geleerde orgaan van Indonesië, heeft nu alle crypto-activa als haram (verboden) aangemerkt voor moslims in het land. De raad ziet erop dat de bevolking leeft volgens de islamitische wet, bekend als de sharia. De centrale bank van Indonesië en het ministerie van Financiën zien MUI als een belangrijke gesprekspartner en adviseur over financiële vraagstukken. Het is een invloedrijke raad van religieuze leiders.

MUI is van mening dat het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel of belegging niet toegestaan (‘haram’). Volgens Asrorun Niam Sholeh, hoofd van MUI, brengt crypto activa onzekerheid, gokken en onheil met zich mee.  Maar als cryptocurrencies als grondstoffen of digitale activa zich kunnen houden aan de Shariah-principes en duidelijk voordeel kunnen laten zien, dan kunnen ze worden verhandeld, merkte Sholeh op tijdens de donderdag gehouden raad met deskundigen.

Eerder vaardigde de afdeling Oost-Java van de MUI eind oktober een ‘fatwa’ uit (een formele uitspraak over islamitisch recht, gegeven door een gekwalificeerde rechtsgeleerde) waarin cryptocurrencies haram werden verklaard. De hele raad lijkt nu een consensus te hebben bereikt over de uitspraak.

Het besluit van MUI is echter niet in de wet opgenomen. In het land zijn er cryptocurrency-transacties, die niet zijn verboden. Wat nog belangrijker is, de commissie hoopt haar aanhangers te beïnvloeden door cryptocurrencies te bezitten of erop te speculeren.

 

Cryptocurrencies verbod voor Indonesische moslims

Opvallend is dat Indonesië geen islamitisch land is, maar dat de meerderheid van de bevolking wel moslim is. Het Zuidoost-Aziatische land herbergt de grootste moslimbevolking ter wereld.

De Indonesische overheid ondersteunt zelf gedeeltelijk het gebruik van cryptovaluta in het land. Volgens de wet moeten cryptocurrencies worden beschouwd als activa en grondstoffen. Daarom kunnen burgers ze net naast grondstoffenfutures verhandelen als een investeringsoptie. Het land hoopt ook voor het einde van het jaar een cryptocurrency-gerichte beurs op te zetten.

Bovendien heeft de Bank of Indonesia volgens rapporten overwogen om een ​​digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te lanceren. In de eerste vijf maanden bedroeg de waarde van cryptocurrency-transacties in Indonesië 370 biljoen rupiah (35 miljard Amerikaanse dollar). Sinds 2017 staat het land echter het gebruik van digitale munten als betaalmiddel niet meer toe. De Indonesische rupiah blijft het enige wettige betaalmiddel in Indonesië.

Het nieuwste gebod van MIU zal de handel in cryptocurrency’s in het land niet volledig stopzetten. Alleen moslims zal worden verboden om te investeren in de activa, zoals sommige lokale instellingen heroverwegen de uitgifte van crypto-activa. Fatwa, is dus niet juridisch bindend in Indonesië, maar sommige bronnen zeggen dat het kan worden gebruikt als een bron van “wetgevende inspiratie.”

 

De keerzijde van het cryptocurrencies verbod in Indonesië

De houding van Indonesië verschilt van die van andere door moslims gedomineerde landen. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft de handel in crypto toegestaan in de vrije zone van Dubai. Bahrein steunt crypto-activa al sinds 2019.

Daarnaast zijn er cryptocurrencies ontworpen die zijn afgestemd op de Islam. Het gaat onder meer om Muslim Coin en Caizcoin, die zichzelf aanprijzen als Shariah-compliant (halal) valuta’s die in de hele Ummah kunnen worden gebruikt.

Ook Bitcoin is decentrale technologie en is als technologie niet te verbieden. Landen kunnen wel regels bedenken en opstellen die het moeilijk zo niet onmogelijk maakt om Bitcoin te kopen, erin te handelen of het om te wisselen in lokale valuta.

Benieuwd naar meer Crypto nieuws? Bekijk onze homepagina, de kennisbank of de pagina met Bitcoin nieuws!

You may also like

Leave a Comment