crypto-inzichten.nl

Wat zijn de belangrijkste crypto vooruitzichten 2022?

by crypto-inzichten.nl

Wat zijn de crypto vooruitzichten 2022Terwijl 2020 het jaar van institutionele en ondernemersbetrokkenheid en het begin van DeFi is genoemd, bracht de ongekende belangstelling voor cryptocurrencies in 2021 een hele nieuwe golf van ondernemers en investeerders aan boord als nooit tevoren. Velen van hen sloegen Bitcoin en zelfs Ethereum over om de eerste generatie Web 3 toepassingen te ontwikkelen en te gebruiken. Wat zal het volgende jaar ons brengen? 

Crypto vooruitzichten 2022

Het jaar 2022 is net begonnen. Vorig jaar is de crypto markt enorm gegroeid, Maar hoe zal 2022 eruit gaan zien? Hier lees je de belangrijkste crypto vooruitzichten 2022. Je leest meer over wat er in 2022 op de cryptomarkten zal gebeuren, verrijkt met institutioneel onderzoek over de belangrijkste thema’s in de sector.

Ethereum

De Ether vs. Bitcoin (ETH/BTC) marktwaarde-indicator overschreed voor het eerst in 3 jaar de 50% grens. Met andere woorden, Ethereum neemt meer dan 50% van de marktkapitalisatie van Bitcoin in beslag.

De opleving begon afgelopen zomer, overwegend aangewakkerd door de opkomst van Non-Fungible Tokens (NFT’s). Het is nog te vroeg om te zeggen of Ethereum in de nabije toekomst Bitcoin’s marktwaarde zal omgooien, ook wel flippening genoemd.

Maar het tempo van de innovatie om Ethereum’s huidige problemen, zoals hoge transactiekosten, op te lossen wordt flink opgevoerd.

Proof of Work crypto mijnbouw

Proof of Work (PoW) crypto mijnbouwers zouden buiten China met meer tegenstand te maken kunnen krijgen. Er is een toenemende bezorgdheid van sommige politici over het energieverbruik van PoW netwerken zoals Bitcoin.

Landen zouden kunnen proberen het crypto mijnen aan banden te leggen door de toegang tot mijnwerkers af te sluiten of door te proberen deze praktijken volledig te verbieden.

Politici in Noorwegen en Zweden geven de voorkeur aan het laatste, ondanks het feit dat mijnwerkers gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Iran en Kazachstan daarentegen kiezen voor het eerste.

Nadat op 14 oktober drie grote kolengestookte elektriciteitscentrales uitvielen, besloot de Kazachse regering de stroomvoorziening aan sommige consumenten te beperken. Zo ook aan de cryptomijnwerkers van Kazachstan, die goed waren voor 18% van de wereldwijde Bitcoin hash rate.

crypto vooruitzichten 2022

Instroom van investeringen in de crypto ruimte

Een van de andere redenen waarom de crypto vooruitzichten 2022 optimistisch zijn over de toekomst van de cryptoruimte, vergeleken met de laatste cycli, is het tempo van innovatie en de financiële steun die ondernemers krijgen.

Dit geldt niet alleen voor de steun van venture capitalist (VC) firma’s, maar ook van een crowdsourced netwerk van talenten en middelen met initiatieven als Braintrust. Een goede aanwijzing voor dit nieuwe tijdperk is de hoeveelheid VC investeringen in deze industrie, die met meer dan 300% Y-t-Y toenam.

VC’s zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden om dit decennium relevant te blijven en zo veel mogelijk ondernemers aan te trekken. Ze zullen niet-monetaire waarde moeten bieden aan de gemeenschap en teams, waarvan er veel gestart zijn zoals Paradigm die belangrijke kwetsbaarheden in DeFi oplossen.

Gedecentraliseerde financiering (DeFi)

Het tempo van de invoering van gebruikersvriendelijke DeFi toepassingen zal in 2022 versnellen door de nieuwe golf van Chinese gebruikers die door gecentraliseerde beurzen buitengesloten worden.

De meest dominante DeFi toepassingen zullen integraties overwegen in Layer 2’s zoals StarkNet, Aribitrum, en Optimism om de gebruikerservaring te verbeteren. Niettemin zal Polygon PoS de grootste begunstigde zijn voor de eerste helft van 2022, tenzij Layer 2s hun eigen tokens lanceren en relevante partnerschappen en marketinginitiatieven vinden om ontwikkelaars duurzaam aan te zetten tot een snelle migratie naar bootstrap gebruik.

Uniswap en ParaSwap zijn al gelanceerd op Polygon. Veel in de VS gevestigde crypto- en DeFi projecten zouden ofwel kunnen kiezen voor crypto-vriendelijker omgevingen om zonder regelgevende wrijving te groeien, ofwel kunnen voorkomen dat Amerikaanse klanten met hun interface omgaan, zoals dYdX.

Ontwikkelingen op het gebied van crypto regelgeving

De crypto vooruitzichten 2022 staan in het teken van nieuwe crypto regelgeving. Grote crypto firma’s zullen massaal gaan lobbyen om meer duidelijkheid over de crypto regelgeving te krijgen. De Crypto Council for Innovation ging eerder dit jaar van start.

Deze zal lobbyen bij beleidsmakers, onderzoeksprojecten oppakken en dienen als de stem van de ontluikende industrie. De organisatie zet zich in voor het bepleiten van de economische voordelen van digitale valuta en aanverwante technologieën.

FTX.US zal een van de belangrijkste bedrijven op het lobbyfront worden, dankzij de grote donaties van zijn CEO aan de campagne van Joe Biden.

Binance beperkte de hefboom tot 20x in plaats van meer dan 100x en staakte de margehandel op verschillende fiat valuta’s zoals de Euro, Australische dollar, en het Britse Pond.

Als zodanig zouden we moeten verwachten dat de handel in derivaten uitwijkt naar crypto-native producten in DeFi, zoals Dydx en Perpetual Protocol, Ribbon, enz.

Het toezicht van de regelgevende instanties zou kunnen toenemen in het licht van het commentaar van SEC-voorzitter Gary Gensler over de eis dat zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde cryptodiensten aan de Amerikaanse effectenwetten moeten voldoen.

Daarom zouden in de VS beperkingen of schrapping van de notering van crypto-activa die als niet-geregistreerde effecten worden beschouwd, de overhand kunnen krijgen.

Uniswap, de leidende gedecentraliseerde beurs binnen DeFi, verwijderde dergelijke effectentokens uit hun interface (niet het protocol zelf) die eigendom is van Uniswap Labs, hun in de VS geregistreerde bedrijf. Uniswap nam ook TRM, een blockchain analytics firma in dienst omwille van de naleving. Andere DeFi toepassingen zouden dit voorbeeld kunnen volgen.

Beleggers zijn het afgelopen jaar veel deskundiger geworden en zullen meer dan ooit aan DeFi en Web 3 deelnemen. Veel protocollen zijn begonnen met het ontwikkelen van institutionele-grade opties om dit cohort beleggers te bedienen, zoals Aave, MetaMask, Hashflow, Compound, enz.

Stablecoins

De crypto vooruitzichten 2022 zien er rooskleurig uit voor de stablecoins. Regeringsfunctionarissen over de hele wereld hebben hun bezorgdheid geuit over in USD geplaatste stablecoins, waaronder voorzitter Powell van de Federal Reserve. In dat verband zouden strengere regels kunnen gelden voor in de VS gevestigde stablecoin emittenten. Ofwel zouden de regelgevers een bankstatuut kunnen opleggen, ofwel van de emittenten eisen dat ze overheidsschuldbewijzen bezitten.

Traditionele dienstverleners omarmen nu al technologieën die uit de crypto-industrie komen. Visa zal uiteindelijk zijn netwerk van consumenten, bedrijven, banken en overheden in staat stellen USDC te gebruiken. Dit streven is een bewijs van het feit dat de conventionele financiële wereld de innovatie achter de crypto infrastructuur wil aanboren.

Stablecoins versterken de dominantie van de Amerikaanse dollar in de wereld. Daarom zouden veel landen zoals Rusland en China die delen van hun financieel systeem ontkoppelen aan de dollar, kunnen verhinderen dat hun lokale banken stablecoin stortingen aanvaarden. In de tussentijd proberen ze hun eigen centrale bank digitale valuta (CBDC) op te bouwen. Rusland bijvoorbeeld heeft het dollar-aandeel in zijn deviezenreserves teruggebracht van 45% naar 24%.

Algoritmische stablecoins zullen een belangrijke crypto activa zijn om in de gaten te houden. UST zou het de facto ruilmiddel in DeFi kunnen worden als het Terra ecosysteem via IBC met andere ketens interageert. Andere beleggers zullen zich meer op hun gemak voelen als ze nog steeds USDC of USDT gebruiken om te kunnen profiteren van zwarte lijsten van wallet adressen in geval van een hack.

Stablecoin of crypto kopen? 

Stablecoin of crypto kopen doe je eenvoudig via een crypto broker of crypto exchange. Het is belangrijk dat je dit bij een betrouwbare partij doet. Voor een Nederlandse cryptobroker kun je goed terecht bij Bitvavo of Bitcoin Meester. Wil je liever aan de slag bij een betrouwbare wereldwijde crypto exchange? Dan is Binance een uitstekende keuze. 

Bitvavo

De goedkoopste crypto broker van Nederland
 • Meer dan 150 cryptomunten
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Geregistreerd bij DNB
 • Ontvang €1000 handelskorting
 • Rating: 9,5
Favoriet

Binance

Grootste crypto exchange ter wereld
 • Meer dan 350 cryptomunten
 • Kopen, traden en staken
 • Engelstalige klantenservice
 • Veel gebruikersfuncties
 • Max 0,10% handelskosten per transactie
 • Rating: 9,2

Bitcoin Meester

De crypto aanbod van Nederland
 • Meer dan 200 cryptovaluta
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Ingebouwde wallet
 • Tussen de 1% tot 2% per transactie
 • Rating: 9,5

Non-Fungible Tokens (NFT’s)

AAA crypto-native spellen zullen meer tijd nodig hebben om te ontwikkelen dan verwacht. Misschien kunnen ze zelfs niet leveren of geen nieuwe financieringsronde ophalen om aan de verwachtingen te voldoen.

Muziek NFT’s zullen een van de boeiendste items zijn waar artiesten hun lot in eigen handen zullen nemen. Het is een uitdaging om te overschatten hoe groot de vernieuwing is. Volgens Mikel Jollett leveren 1.000.000 streams op Spotify 3.000 dollar op.

Hiervan gaat 84% naar het label (als de artiest bij een major zit, 50% als indie) en maar liefst $480 gaat naar de artiest” Met muziek NFT’s zullen fans liedjes kunnen bezitten via door royalty’s gesteunde NFT’s.

Muzikanten kunnen liedjes uploaden op censuurvrije platforms als Audius of hun video’s tokenen op Glass Protocol. De fanbase kan zelfs artiesten steunen via gedecentraliseerde platen-label zoals Good Karma DAO.

Solana zal meer NFT artiesten en beroemdheden zoals Stephen Curry aantrekken via de FTX NFT marktplaats. Opensea zal mogelijk marktaandeel verliezen omdat het meer concurrentie ondervindt van Coinbase, FTX, Rarible, Zora, SupeRare, Nifty Gateway, enz.

Cloud opslagoplossingen zoals Arweave en IPFS’s maken kans meer in zwang te raken als de bezorgdheid over uitval van gecentraliseerde webhosting diensten zoals AWS de kop opsteekt.

De voorspelling eerder vorig jaar was dat veel NFT avatars muziekbands, film- en stripfiguren zouden worden, zoals Crypto Punks, Bored Apes, en MetaHero. PUNKS Comic en Universal Music Group zijn mooie voorbeelden.

In 2022 zullen meer merken, vooral schoenenfabrikanten en kledingbedrijven, gebruik maken van de metaverse en NFT’s om artikelen te tonen en fysiek aan NFT leden te leveren. Adidas en Nike zijn de leidende merken op dat front.

NFT-projecten en promotors zullen niet immuun zijn voor reglementair toezicht, vooral NFT’s die als niet-geregistreerde effecten kunnen worden geclassificeerd en regelrechte zwendel zoals piramidespelen waarvoor reclame wordt gemaakt op sociale mediakanalen als TikTok of Instagram.

DAO’s en crypto infrastructuur

De crypto vooruitzichten 2022 op het gebied van DAO’s en crypto infrastructeer zijn positief. De use cases die waarschijnlijk aan momentum zullen winnen zijn:

 1. Kwadratische financiering met Gitcoin
 2. Crowdfunding met Syndicate Protocol. Die use cases zullen de taart uitbreiden naar investeren in crypto, over het hoofd geziene O&O-initiatieven ondersteunen om echte problemen op te lossen en een universeel basisinkomen verschaffen aan mensen in nood met ImpactMarket.

Cosmos en Polkadot zullen ecosystemen zijn om het komende jaar nauwlettend in de gaten te houden. Ze zullen projecten en netwerken met de meeste gebruikers-tractie moeten aantrekken om snelle winst te boeken.

Terra sloot zich in oktober bij Cosmos aan, zodat Cosmos op het gebied van interoperabiliteit vanuit een gebruiksperspectief wellicht mijlenver voor zal blijven op Polkadot.

Interoperabiliteitsoplossingen zullen een belangrijke component zijn om liquiditeitsverschaffing, samenstelbaarheid en efficiëntie in DeFi te verbeteren.

Helium Network wordt een belangrijk onderdeel van de web 3.0 infrastructuur met een missie om de wereld meer verbonden te maken door een alomtegenwoordig, wereldwijd draadloos netwerk. Het partnerschap met FreedomFi, een connectiviteitsbedrijf dat open source 5G apparaten fabriceert, zou in 2022 meer ingang kunnen vinden.

Layer 2’s zullen keten-agnostisch worden, Optimism en StarkWare signaleerden dit streven al. De jarenlange research en ontwikkeling van L2’s zal niet-ETH blockchains als Avalanche, Solana, Fantom en NEAR ten goede komen om op te schalen als afwikkelingslagen voor het Internet of Value (Web 3).

Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

Crypto kopen bij Bitvavo is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is:

1. Bij Bitvavo aanmelden. Dit doe je eenvoudig door op de afbeelding hieronder te klikken en het formulier in te vullen.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Als je het verificatieproces succesvol hebt doorlopen, hoef je alleen je eerste storting bij Bitvavo te doen.
4. Beginnen met handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen.

Conclusie crypto vooruitzichten 2022

Kortom de crypto vooruitzichten 2022 zijn ronduit positief. Het jaar is net van start gegaan, maar naar verwachting zullen de bovenstaande crypto vooruitzichten 2022 snel gerealiseerd worden. Het belooft een mooi jaar te worden voor Bitcoin, crypto, blockchain, DeFi en NFT. Ook op het gebied van Metaverse zien de crypto vooruitzichten 2022 er goed uit. Hierover kun je meer lezen in:  De Metaverse kan een $1 biljoen markt worden nu het aantal gebruikers 10X is toegenomen

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment