crypto-inzichten.nl

Wat betekenen de crypto termen FUD en FOMO?

by crypto-inzichten.nl

In de cryptowereld kom je de crypto termen FUD en FOMO vaak tegen. Maar wat is FUD, wat is FOMO en wat is het verschil? FUD beschrijft het verspreiden van “Angst, Onzekerheid, en Twijfel” (meestal via de media). FOMO beschrijft de “Fear of Missing Out”.

Deze crypto termen gelden voor elke situatie waarin angst in de weg kan zitten, maar worden meestal gebruikt om op angst gebaseerde factoren te beschrijven die de handel in de weg zitten.

Zoals in de meeste rangen en standen, is in de handel in cryptocurrency specifiek noch FUD noch FOMO je vriend. In dit artikel bespreken we hoe de crypto termen FUD en FOMO met crypto te maken hebben.

Wat is FUD?

FUD is Fear, Uncertainty and Doubt, oftewel Angst, Onzekerheid, en Twijfel (vaak verspreid via sociale media of massamedia). FUD kan de prijs van een munt doen dalen, niet op basis van fundamentals of grafieken, maar op basis van slecht nieuws dat zich verspreidt in de sociale media.

Vaak is het slechte nieuws niet onderbouwd of gegrond in de werkelijkheid, en eindigt het in plaats daarvan als iets onnozels. Zoals de mening van een populair pratend hoofd dat Bitcoin een zeepbel is. Het angst, onzekerheid, en twijfel opwekkende idee dat in de media verspreid wordt, kan FUD genoemd worden.

Wat is FOMO?

FOMO is een meer persoonlijk iets. Het is de angst om iets te missen waarvan anderen genieten. Bijvoorbeeld de angst om Bitcoin winst te missen terwijl anderen hun Lambos aan het uitzoeken zijn). FOMO kan je ertoe drijven een munt te kopen, geen winst te nemen op een munt, of geen stops in te stellen op een munt die al flink gestegen is.

Het is het idee dat je in je hoofd krijgt dat rationele winstneming of wachten op een herintredepunt nu tot gevolg zal hebben dat je misloopt. Deze angst om te missen is er de oorzaak van dat mensen op de top kopen of tijdens een dip vasthouden nadat ze winst gemaakt hebben. Om vervolgens een deel van of al hun winst weer te verliezen. Men kan zeggen dat mensen FOMO krijgen als ze impulsief handelen uit angst om iets te missen.

De rode draad hier is dat dit zowel emotionele als op angst gebaseerde factoren zijn die handelaars in de cryptomarkt (en ook in andere markten) beïnvloeden.

Twee zetten bestrijden deze handelsfouten:

  • Blijf bij de fundamentals en de grafieken. Als de grafiek van een munt er goed uitziet, en de fundamentals zijn er, blijf dan bij je strategie en haal de emotie er uit.
  • Merk FUD vroeg op en reageer dienovereenkomstig. Als je denkt dat de prijs van een munt irrationeel zal dalen, zet dan je stops en wees bereid om op de dip weer in te kopen.

Natuurlijk is dat heel algemeen advies dat niet voor elke situatie zal gelden. Het hangt bijvoorbeeld af van je handelsstrategie en of je long of short bent.

Bitcoin koers

De huidige prijs van Bitcoin (BTC) is €33.113,50. Hieronder vind je de actuele BTC koers:

crypto termen fud en fomoHoe pak je FUD & FOMO aan

Merkwaardig genoeg zijn de hulpmiddelen om FUD en FOMO aan te pakken hetzelfde, dat wil zeggen, je pakt het een aan en je pakt het ander aan.

  • FOMO en FUD tegen elkaar gebruiken

Als je met FOMO geconfronteerd wordt, ga dan op zoek naar negatieve informatie over het project dat je in de greep van FOMO heeft. Creëer opzettelijke FUD voor jezelf. Als je verstikt wordt door de klauwen van FUD, herinner jezelf er dan aan waarom je in de eerste plaats in het project geïnteresseerd was.

Is er iets veranderd aan het project waardoor je in de eerste plaats geïnteresseerd was? Zo ja, dan moet je eenvoudig de volgende logische actie ondernemen. Als er niets veranderd is, kun je jezelf motiveren door de FOMO hoek op te zoeken.

Deze strategie zal je helpen gezond te blijven terwijl de markt op hol slaat.

  • Adem in en uit

Ik ga niet helemaal spiritueel op je in, maar vertrouw me als ik zeg dat dit helpt. Als je ergens achteraan rent of van wegloopt haal je kort adem, dit is een goede aanwijzing dat je een of andere overhaaste beslissing gaat nemen.

Als je geconfronteerd wordt met een FUD of FOMO situatie: ADEM IN.

Neem de informatie in je op zonder te reageren. Om rationeel te blijven, oefen je in bewust ademhalen en leg je dan je hoofd neer om ‘naar de feiten te graven’ voor je de beslissing neemt.

  • Onderzoek

Er zijn meer dan 6000 projecten op de markt. Je kunt niet over elk project volledig leren. Je kunt echter wel een paar projecten zo volledig mogelijk leren kennen. Dit onderzoek zal je helpen inzichten te verwerven die je helpen de juiste beslissingen te nemen.

De technologie is veranderd, maar wij mensen zijn dezelfde klodder biologie gebleven. De menselijke natuur, de zwaartekracht, de noordpool, de zuidpool, zijn onveranderd gebleven.

Op dezelfde manier zijn de fundamenten van een goed project hetzelfde, of je nu naar een bedrijf in de crypto-ruimte of in de traditionele ruimte kijkt. 

Zoek naar deze solide fundamentals. Als je project deze fundamentals heeft – dan zouden de tijdelijke ups en downs je niet moeten hinderen. Dit zal je helpen ’s nachts beter te slapen.

  • Pas op voor confirmation bias

We zoeken meestal naar wat we willen valideren. Lees dat nog eens. Als gewoontedieren willen we de wereld verkleinen tot ze in onze visie past.

Dit geldt vooral voor onze investeringen. Het is belangrijk bewust te zoeken naar tegendraadse opvattingen die van de jouwe zijn.

Dit zal je helpen meer perspectief te krijgen en all round beslissingen te nemen.

  • Volg het geld

Vaker wel dan niet zal de mainstream media het ene zeggen en het grote geld iets heel anders doen. Zelfs als het nieuws van FOMO of FUD waar is, is het meestal een ‘after-the-fact’.

Niemand zal je werkelijk op de hoogte brengen van het geheim voordat ze hun weddenschap plaatsen. Iemand zal bijvoorbeeld praten over hoe deze startup de wereld gaat veranderen NADAT dat bedrijf al naar de beurs is gegaan.

Dit betekent dat de VC’s klaar staan om hun aandelen te dumpen op nietsvermoedende noobs, terwijl ze hun zaai-investering 1000x laten uitbetalen.

Een klassiek voorbeeld hiervan in de crypto ruimte is toen JP Morgan in het openbaar Bitcoin veroordeelde en dreigde iedereen bij de firma die bitcoin koopt te ontslaan.

In het geheim kocht JP Morgan bootladingen Bitcoin en kort daarna introduceerden ze zelfs hun eigen cryptocurrency.

Doe geen trades op basis van FUD of FOMO

Hoewel we hier dus elk specifiek beleggingsadvies willen vermijden en de zaken heel algemeen willen houden, is er toch één beetje goede raad die ik je kan geven: Doe geen trades op basis van je angst. Als je echter voorspelt dat anderen op angst zullen reageren, pas je handelsstrategie daar dan op af. 

Samengevat: zeg nee tegen FOMO, maar houd rekening met de effecten van FUD.

In deze korte video onthult Teeka Tiwari al de hypocrisie van deze grote spelers die de markt manipuleren tot FUD en FOMO, afhankelijk van wat hun diepe zakken ten goede komt.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment