crypto-inzichten.nl

Crypto cursus voor beginners les 5: Hoe bitcoin transacties werken

by crypto-inzichten.nl

In de vorige crypto cursus voor beginners les leerden we over de Bitcoin wallet en hoe het werkt. We legden uit dat bitcoin wallets eigenlijk geen fysieke bitcoins bewaren, ze bewaren private en publieke sleutels die nodig zijn om toegang te krijgen tot je bitcoins.

In deze crypto cursus les 5 leer je meer over het volgende:

  • Een bitcoin transactie is een overdracht van waarde met behulp van het bitcoin netwerk
  • Bitcoin transactie-informatie is niet versleuteld
  • Iedereen kan een bitcoin transactie bekijken met een blockchain verkenner
  • Transacties moeten geverifieerd worden door miners op het blockchain netwerk
  • Miners ontvangen bitcoin beloningen in ruil voor het verifiëren van transacties

Bitcoin-transacties op de Bitcoin-blockchain

De bitcoin blockchain is een openbaar grootboek waarop elke bitcoin transactie wordt bijgehouden. Elke bitcoin transactie in de geschiedenis van bitcoin is op dat grootboek terug te vinden – van de allereerste bitcoin transactie tot mysterieuze overboekingen van 100 miljoen dollar. Het is allemaal voor iedereen te bekijken.

De blockchain wordt bijgehouden door een netwerk van nodes. Nodes zijn computers die over het hele bitcoin netwerk met elkaar verbonden zijn. Op elke computer draait de bitcoin software. Deze nodes vormen het gedecentraliseerde netwerk achter bitcoin.

Geen enkele node is meer waard dan een andere node. Het is een gedecentraliseerd, democratisch systeem dat buiten de controle van een gecentraliseerde autoriteit staat.

Stel dat je bitcoin naar iemand wilt sturen. Je opent je bitcoin portemonnee, voert het adres van de portemonnee van je ontvanger in, en autoriseert de overdracht.

Op dit punt wordt je transactie naar het bitcoin netwerk gestuurd, waar ze door het netwerk van knooppunten gevalideerd wordt. Geldige transacties worden aan hun individuele kopie van het grootboek toegevoegd, en elke computer zendt zijn versie van het grootboek naar andere knooppunten op het netwerk.

 

Deze knooppunten creëren een “consensus” – ze bereiken een akkoord over de “ware” versie van de bitcoin blockchain. Dan wordt een bloktransacties aan de keten toegevoegd – vandaar de naam blockchain.

Zodra een transactie door het bitcoin netwerk verwerkt en geverifieerd is, worden de private sleutels voor die bepaalde bitcoin naar de portemonnee van de ontvanger overgebracht.

Voor alle duidelijkheid: je hebt je bitcoins nooit echt “in je bezit”. In plaats daarvan bezit je bitcoin omdat er een verifieerbare keten van transacties is die je eigendom van die bitcoin bewijst.

De reden dat je je bitcoin “bezit” is dat de laatste transactie van die specifieke bitcoin getraceerd werd naar je portemonnee adres. Je private sleutels bewijst eigendom, en je houdt die bitcoin zolang je de private sleutel bezit.

Iedereen kan de transactiegeschiedenis van bitcoin nagaan met een blockchain verkenner. Een blockchain verkenner is als een zoekmachine voor een blockchain. Je kunt zoeken naar specifieke wallet adressen of transacties. Al deze transactie-informatie is openbaar te bekijken.

Crypto cursus voor beginners - bitcoin transactie

Knooppunten wedijveren om een blokbeloning

Je hebt dus een bitcoin transactie naar het bitcoin netwerk gestuurd. Vervolgens gaan de knooppunten op het netwerk met elkaar de strijd aan om die transactie te verifiëren.

Het eerste knooppunt dat die transactie met succes oplost, ontvangt een blokbeloning in de vorm van bitcoins. Knooppunten ontvangen bitcoins in ruil voor hun werk bij het valideren van transacties en het bijhouden van nauwkeurige gegevens over het bitcoin netwerk.

Zodra de node de transactie geverifieerd heeft, toont de portemonnee van de ontvanger de ontvangen bitcoins, en jouw portemonnee toont niet langer je eigen bitcoins. De node die je transactie verwerkte ontvangt een beloning in de vorm van bitcoins.

 

In de volgende crypto cursus voor beginners les 6 bespreken we een zeer belangrijk onderdeel van bitcoin, namelijk:

  1. Hoe je zelf bitcoins kunt gaan verdienen;
  2. Hoe je bitcoins kunt kopen of hoe je bitcoins kunt verdienen door Bitcoins te mijnen met je computer.

Bitcoin koers

De huidige prijs van Bitcoin (BTC) is €29.491. Hieronder vind je de actuele BTC koers:

MoneyTalks Community 

Crypto Trading AcademyNu je misschien meer weet over hoe Bitcoin en cryptocurrencies werken, wil je misschien ook brainstormen over enkele strategieën, analyse met anderen. Dan is de MoneyTalks Community misschien iets voor jou.

Crypto Trading Academy inhoud

Er zitten verschillende mensen in de MoneyTalks community. Er zijn bijvoorbeeld starters die net begonnen zijn met de beginnerscursus Bitcoin Basics & Cryptomaar ook ervaren handelaren die meer over statistieken en analyse praten. Immers, wat gaat de prijs doen over nu en… een week? 2 weken? Een maand?

Je kunt de Community 7 dagen uitproberen voor €1,-. Daarna kun je zelf beslissen of je wilt blijven en maandelijks wilt blijven betalen of dat je wilt besluiten dat het toch niets voor je is.

FAQ – Veelgestelde vragen over Bitcoin transacties

Bitcoin maakt gebruik van public-key cryptografie om de integriteit van transacties die op het netwerk tot stand komen te garanderen. … Met de private sleutel die bij zijn bitcoin hoort, kan een gebruiker transacties ondertekenen en zo de waarde overdragen op een nieuwe eigenaar. De transactie wordt dan naar het netwerk gezonden om in de blockchain opgenomen te worden.

Ga naar https://live.blockcypher.com/ of https://www.blockchain.com/explorer en typ of plak het transactie ID in het zoekveld. Je kunt zien hoeveel bevestigingen je transactie heeft. 

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment