crypto-inzichten.nl

Crypto cursus voor beginners les 4: Je bitcoin bewaren in een bitcoin wallet

by crypto-inzichten.nl

Welkom bij de crypto cursus voor beginner les 4. Vandaag leggen we alles uit wat je moet weten over het veilig bewaren van je bitcoin (BTC) in een bitcoin wallet.

In de vorige les legden we de unieke functies achter de Bitcoin koers uit. We spraken over hoe het aanbod van bitcoin altijd op 21 miljoen zal blijven, hoewel de vraag in de loop van de tijd geleidelijk is toegenomen. Dit heeft geleid tot een deflatoir systeem – of een stijgende prijs van bitcoin.

In de crypto cursus voor beginners les 4 van vandaag leggen we uit hoe bitcoin wallets werken – en waarom ze anders zijn dan elke wallet die je in je leven hebt gehad.

Wat is een bitcoin wallet?

Een bitcoin wallet lijkt op een traditionele wallet in die zin dat ze allebei gebruikt worden om geld in op te slaan. De gelijkenissen houden daar echter op.

Een bitcoin wallet bewaart geen stapels papieren biljetten of creditcards. In plaats daarvan bewaart een bitcoin wallet iets dat je “private sleutels” heet. Deze private sleutels “ontsluiten” in wezen je bitcoins op de bitcoin blockchain.

Om bitcoin te kunnen kopen, verkopen, uitgeven, of bewaren, heb je een bitcoin wallet nodig. Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets, waaronder de volgende:

 • Software wallets: Een software wallet bewaart je private sleutels in een mobiele app of desktop softwaretoepassing. Je kunt bijvoorbeeld een mobiele app downloaden zoals Mycelium voor iOS of Android. Dit is een software wallet. Iemand stuurt geld naar je wallet door je publieke sleutel in het “send to” veld te zetten, hoewel je private sleutels nooit aan iemand behalve jezelf worden onthuld.
 • Online wallets: Online wallets slaan je private sleutels op bij een online wallet aanbieder. In tegenstelling tot een software of hardware portemonnee, wordt je privésleutel niet op je eigen toestel bewaard. Het belangrijkste voordeel van een online wallet is dat je overal waar je internet hebt bij je bitcoins kunt – hoewel je daarmee wel flink inlevert op de beveiliging van je geld.
 • Exchange wallets of Online wallets: Veel crypto exchanges bieden je de mogelijkheid bitcoin op te slaan zonder daadwerkelijk toegang te hebben tot je private sleutels. In werkelijkheid ben je niet de eigenaar van je bitcoin, en je crypto exchange rekening is geen echte wallet. In plaats daarvan reserveren ruilrekeningen bitcoins voor je tot je geld opneemt, waarna je je private sleutels kunt bewaren in een bitcoin wallet die je werkelijk bezit.
 • Fysieke wallets: Fysieke wallets bestaan uit op een USB thumb drive lijkende apparaatjes zoals de Trezor of Ledger Nano S. Een fysieke wallet kan ook zoiets eenvoudigs zijn als een stuk papier waarop je private sleutels of passphrase staan afgedrukt. Sommige mensen bevestigen hun fysieke wallet aan hun sleutelhanger voor gemakkelijk dagelijks gebruik. Anderen bewaren fysieke wallets in een bankkluis of kluis.

Hoe een wallet kiezen voor maximale veiligheid en anonimiteit

Het kiezen van een wallet kan lastig zijn. Exchange wallets kunnen handig zijn en gemakkelijk te openen, maar ze bieden geen sterke beveiliging en je bent niet echt eigenaar van je private sleutels.

Gelukkig zijn er vandaag meer bitcoin wallets dan ooit tevoren in de geschiedenis. Het duurt 3 seconden om een bitcoin wallet app zoals Mycelium te downloaden uit de Google Play Store.

Als je eenmaal een mobiele wallet app voor iOS of Android gedownload hebt, hoef je alleen nog maar het wallet adres te kopiëren en je bitcoin naar die wallet over te maken. Binnen 10 tot 30 minuten zijn je bitcoin private sleutels volledig op je smartphone opgeslagen.

Natuurlijk voelen sommige mensen zich niet veilig met alleen een software wallet. Sommige mensen – vooral die met grote hoeveelheden bitcoin – zullen willen investeren in een hardware wallet zoals Trezor of de Ledger Nano S.

Je kunt je private sleutels op deze wallets bewaren, en ze dan opbergen in een bankkluis of een kluisje. Je bitcoins zullen nooit gecompromitteerd worden. Je kunt ze op elk moment opnemen door je hardware wallet gewoon op een computer aan te sluiten.

crypto cursus voor beginners - bitcoin wallet

Bitcoin koers

De huidige prijs van Bitcoin (BTC) is €29.491. Hieronder vind je de actuele BTC koers:

Top 6 Bitcoin wallets die vandaag beschikbaar zijn

De populairste bitcoin wallets die vandaag beschikbaar zijn, zijn onder andere:

 1. De Trezor of Ledger Nano S (twee aparte hardware wallets van twee verschillende bedrijven)
 2. Bitcoin.com (een mobiele app en desktopsoftware wallet)
 3. Blockchain.info (een online wallet)
 4. Electrum (een software wallet voor Android en desktopgebruikers)
 5. Papieren wallets en andere oplossingen voor koudeopslag
 6. Mycelium (een mobiele app)

Uiteindelijk zijn bitcoin wallets tegenwoordig uiterst gemakkelijk te gebruiken. Zelfs als je niet technisch onderlegd bent, zou je geen moeite moeten hebben om deze bitcoin wallets te gebruiken om je cryptocurrency fondsen veilig te stellen.

Uiteindelijk zijn dit de drie basisprincipes van een bitcoin wallet:

 • Bewaar je bitcoin nooit langer op een exchange dan nodig is (d.w.z. buiten de tijden dat je actief koopt en verkoopt)
 • Behandel je software wallet – zoals je app of een soortgelijk programma – als een betaalrekening of bankpas met wat dagelijkse bestedingsruimte

Behandel je hardware wallet – zoals je Trezor of Nano – als een spaarrekening

In de volgende crypto cursus voor beginners les 5 leggen we uit hoe bitcoin transacties werken. We vertellen je meer over de unieke technologie die zich achter de schermen afspeelt als je bitcoin verstuurt of ontvangt.

MoneyTalks Community 

Crypto Trading AcademyNu je misschien meer weet over hoe Bitcoin en cryptocurrencies werken, wil je misschien ook brainstormen over enkele strategieën, analyse met anderen. Dan is de MoneyTalks Community misschien iets voor jou.

Crypto Trading Academy inhoud

Er zitten verschillende mensen in de MoneyTalks community. Er zijn bijvoorbeeld starters die net begonnen zijn met de beginnerscursus Bitcoin Basics & Cryptomaar ook ervaren handelaren die meer over statistieken en analyse praten. Immers, wat gaat de prijs doen over nu en… een week? 2 weken? Een maand?

Je kunt de Community 7 dagen uitproberen voor €1,-. Daarna kun je zelf beslissen of je wilt blijven en maandelijks wilt blijven betalen of dat je wilt besluiten dat het toch niets voor je is.

FAQ – Veelgestelde vragen over bitcoin wallets

Binance staat bovenaan de lijst van cryptobeurzen met de laagste kosten. Het heeft een 24-uurs handelsvolume van $ 917 miljoen, wat het de grootste exchange ter wereld maakt. Binance ondersteunt meer dan 380 cryptocurrency en fiat valutaparen.


Nee, jouw geld kan niet groeien, het kan alleen hetzelfde zijn. Waar je jouw bitcoin ook opslaat het zal hetzelfde waard zijn. Als je 1 bitcoin hebt op een beurs en de huidige prijs is $35k dan is dat wat het waard is. Als je 1 bitcoin in een privé wallet hebt, dan is het nog steeds 1 bitcoin en dus $35k waard.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment