crypto-inzichten.nl

Crypto cadeau geven? Houd rekening met deze 5 dingen!

by crypto-inzichten.nl

Crypto cadeau geven is dit jaar hot. Maar wist je dat de ontvangende partij misschien wel belasting moet gaan betalen? Hier zijn 5 dingen waar je rekening mee moet houden als het op je lijstje staat. Zo voorkom je onaangename verrassingen of teleurstellingen.

crypto cadeau gevenCrypto cadeau geven

Na een jaar van explosieve groei in de cryptomarkt, ben je zeker niet de enige die vrienden en familie crypto cadeau geeft voor de feestdagen. Een op de 10 mensen geeft deze kerst crypto cadeau, zo blijkt uit een recente enquête van BlockFi.

De grote munten als Bitcoin en Ethereum bereikten beide recordhoogtes in november. Helaas zijn ze sindsdien in prijs gedaald. Vandaag de dag is het voor gewone beleggers gemakkelijker geworden om crypto te kopen via platforms als Paypal en Venmo of op populaire beurzen als BitcoinMeester, Bitvavo of Binance.

Veel van deze platforms hebben het geven van crypto cadeaus nog eenvoudiger gemaakt, door specifieke functies en functionaliteit voor hun gebruikers te promoten. Hoewel crypto dit jaar een populaire unieke cadeau-idee is, zijn er een aantal dingen die je moet overwegen voor je het cadeau geeft, zeggen deskundigen.

Crypto cadeau geven lijkt veel op een lot uit de loterij te schenken. Zo kan het geschenk kan een enorm succes worden voor je geliefden of het kan op niets uitlopen. Daarnaast moet je jezelf de vraag stellen of diegene die het crypto cadeau ontvangt wel geïnteresseerd is in crypto. Er zijn namelijk nog steeds mensen die crypto niet kennen of de waarde er niet van inzien.

Alvorens je verder gaat met lezen een tip: Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans.

Crypto cadeau geven of krijgen? Hier is waar je rekening mee moet houden

Er zijn duizenden cryptocurrencies, dus je zult moeten beslissen welke je gaat geven, en hoeveel. Bitcoin heerst als de crypto van keuze om te geven en te ontvangen. Op de tweede en derde plek staan Dogecoin en Ethereum, volgens BlockFi’s gegevens. Maar zoals bij elke nieuwe investering – of je nu geeft of ontvangt – is het belangrijk om je onderzoek te doen, en alle risico’s te begrijpen.

Hier is wat je moet overwegen als je deze feestdagen crypto cadeau geeft, of als je zelf zo’n cadeau ontvangt.

 

Volatiliteit

Crypto is een risicovolle, belonende investering. Met andere woorden, er is een kans dat je crypto nog jarenlang een grote waardegroei doormaakt. Maar er is net zo goed een kans dat het zijn waarde helemaal verliest. Hierdoor houd je niets anders over dan een ervaring. Als je crypto cadeau geeft, wil je er misschien zeker van zijn dat de ontvanger deze risico’s van het bezitten van en investeren in cryptocurrency begrijpt.

Een goed voorbeeld is Bitcoin: Het bereikte in november 2021 een all-time high van meer dan $ 68.000. Het begon het jaar op iets minder dan $ 30.000. Intussen is Ethereum omhooggeschoten van ongeveer $737 tot ongeveer $4.000. En het is niet ongewoon dat een van beide in een middag 15% van zijn waarde verliest.

Hoewel volatiliteit een groot nadeel kan zijn van crypto cadeau geven, kan het ook een voordeel zijn. Als je Bitcoin krijgt, kan het door het dak of door de vloer gaan.

 

Fiscale implicaties

Het is afhankelijk van hoeveel crypto je cadeau gaat geven of krijgt. Maar in Nederland is het verplicht om je Bitcoin bezit aan te geven bij de belasting. Het valt in box ‘sparen en beleggen” en in sommige gevallen zul jij of de ontvanger belasting moeten betalen over je Bitcoin bezit.

Het kan ook zijn dat de ontvangers in de toekomst belasting moeten betalen over hun crypto. Dat hangt af van de kapitaalwinst of -verlies van de crypto wanneer de ontvanger van het geschenk ze verkoopt of overdraagt.

Ook als je crypto cadeau krijgt, kun je er nog steeds belasting over verschuldigd zijn. Zelfs als je het meteen verkoopt nadat het aan je gegeven is, afhankelijk van of het in waarde gestegen of gedaald is.

Benieuwd naar hoe het zit met crypto en de belasting? Lees dan dit artikel: Hoe zit het met crypto en de belasting

 

Aankoopproces

Als je eenmaal besloten hebt crypto cadeau te doen, moet je gaan uitzoeken hoe je het eigenlijk gaat versturen. Hoewel cryptocurrency dit jaar een populair geschenk is geweest, ontbreekt het veel mensen aan informatie over hoe ze dat eigenlijk moeten doen, zo blijkt uit BlockFi’s gegevens.

Twee veel voorkomende manieren om crypto te geven zijn via cadeaubonnen die voor crypto ingewisseld kunnen worden, of het direct naar iemand sturen via een crypto-exchange van de ene crypto-wallet naar de andere.

Zowel de gever van het crypto cadeau als de ontvanger zullen een crypto wallet nodig hebben om de transactie te voltooien. Dit kan best ingewikkeld zijn. Als je crypto geeft aan iemand die nog geen account of wallet heeft, zal hij er een moeten aanmaken om het geschenk te ontvangen. Door de verificatie eisen in Nederland is het niet mogelijk om dit zonder weten van de ontvangen te doen.

Psst wat ga jij je dierbaren met kado geven? Je wilt toch iets waardevols geven? Lees dit artikel ter inspiratie, klik hier!

 

Transactiekosten

Vergoedingen zijn een ander ding om rekening mee te houden. Deze worden vaak per transactie berekend en kunnen verschillen of je de verkoper of de koper bent.

Er zijn veel verschillende vergoedingen, afhankelijk van welke valuta’s je verhandelt, dus het is belangrijk om precies te begrijpen hoe en wanneer een exchange je kosten in rekening kan brengen voor je crypto transacties.

Bitvavo rekent bijvoorbeeld geen handelskosten tot €1000. BitcoinMeester brengt geen kosten in rekening voor het overboeken van crypto van de ene BitcoinMeester wallet naar de andere.

Maar de ontvanger wordt een vergoeding aangerekend als hij zijn geschonken crypto buiten het Bitvavo of BitcoinMeester platform verkoopt of verplaatst. Dit gaat ten koste van de uiteindelijke waarde van het crypto cadeau. De transactiekosten van Bitcoin en Ethereum zijn in het algemeen vrij hoog.

Wil je weten of je beter bij Bitvavo of Bitcoin Meester crypto kopen kunt? Lees dan onze reviews over deze twee crypto brokers door hier te klikken

 

Gebrek aan kennis of interesse

Crypto is dit jaar populair geweest, maar er zijn nog steeds mensen die er geen belangstelling voor of weinig kennis over hebben. Als je crypto cadeau geeft aan iemand die nog nooit een cryptomunt heeft gehad. Dan kun je overwegen of hij of zij wel geïnteresseerd zal zijn. Je wilt natuurlijk niet dat het als een ongebruikt cadeua zou kunnen eindigen. Zoals het geval is met zoveel cadeaubonnen die uiteindelijk ongebruikt blijven.

Benieuwd naar meer Crypto nieuws? Bekijk onze homepagina, de kennisbank of de pagina met Bitcoin nieuws!

Meld je aan bij Bitcoinmeester

You may also like

Leave a Comment