crypto-inzichten.nl

Wat zijn crypto airdrops, hoe werken ze en krijg je dan echt gratis crypto?

by crypto-inzichten.nl

Crypto airdrops zijn een marketingstrategie die cryptoprojecten inzetten om het gebruik van hun platform te stimuleren. Nieuwe projecten kunnen crypto in je wallet airdroppen als onderdeel van een eerste aanbod, of als beloning voor het promoten van het merk. Airdrops zijn een manier om gratis crypto te krijgen zonder ze te kopen. In dit artikel lees je meer over crypto airdrops en hoe jij gratis kunt deelnemen aan een airdrop.

Wat is een crypto airdrop?

Een crypto airdrop is een overdracht van gratis crypto van een crypto-project in de crypto wallet van gebruikers. Het team promoot nieuwe tokens door een kleine hoeveelheid nieuwe tokens gratis weg te geven aan investeerders. Helemaal gratis? Ja gratis crypto verdienen. Zo krijgt het project gratis exposure, en als beloning krijg je een kleine hoeveelheid gratis crypto. De hoeveelheid gratis crypto is per project verschillend.

Hoe werkt een gratis crypto airdrop?

Meestal wordt een crypto geïntroduceerd door een Initial Coin Offering. Als vroege investeerder kun je dan tegen een (meestal) gereduceerd tarief de eerste tokens kopen. Je hoopt natuurlijk dat de token na de lancering in waarde gaat stijgen. Een airdrop is een soortgelijke promotiestunt, alleen ontvangen de investeerders gratis cryptotokens. Meestal gaat het maar om een zeer kleine hoeveelheid.   

Hoe kun je gratis crypto ontvangen via een airdrop?

Wie wil er nou niet gratis tokens ontvangen? Natuurlijk wil je weten hoe je gratis crypto ontvangen kunt via een airdrop. Het is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is het gedetailleerde stappenplan van de airdrop te lezen. Elke airdrop heeft zo’n stappenplan waarin duidelijk vermeld wordt hoe jij gratis crypto kunt ontvangen.

Elk team bepaalt hoe ze de airdrop willen initiëren, maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijk doel: zoveel mogelijk mensen aantrekken met hun nieuwe project. Gratis crypto airdrops kunnen een beloning zijn voor het aanmelden voor een nieuwsbrief of een andere manier om het merk onder de aandacht te brengen en meer mensen naar het platform te trekken.

Het volgen van de sociale media pagina’s van het project is een ​​effectieve manier om in korte tijd een groot publiek te bereiken. De belangrijkste kanalen voor airdrops zijn Twitter en Telegram. Omdat dit interactieve kanalen zijn, kan het team direct met geïnteresseerden in contact komen om hen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

In sommige gevallen moet je je ook identificeren via de know your customer (KYC) verificatie om aan een airdrop programma deel te nemen. Platforms kunnen ook besluiten om governance tokens te airdroppen. Naast hun geldelijke waarde geven governance tokens de houders stemrecht en laten ze hen invloed uitoefenen op belangrijke beslissingen over het project.

Wat zijn verschillende soorten airdrops?

Cryptoprojecten kunnen in verschillende situaties gratis crypto weggeven, hoewel hun belangrijkste motivatie is om gebruikers te stimuleren. Dit zijn de meest voorkomende soorten airdrops die je tegenkomt:

 • Automatische airdrop
 • Standaard airdrop
 • Bounty airdrop
 • Exclusieve airdrop
 • NFT of DeFi airdrop


Wat is een automatische tokenhouder airdrop?

Automatische airdrop is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om gratis crypto te ontvangen. Waarom? Omdat je er niets voor hoeft te doen.

Automatische tokenhouder airdrops gaan naar mensen die een bepaalde hoeveelheid van een andere cryptocurrency in hun wallet hebben. Meestal maakt het cryptoproject een momentopname van het cryptobezit op een bepaalde datum, en laat dan mensen een airdrop claimen op basis van hun bezit op dat moment.

Stellar bijvoorbeeld is een cryptoproject dat in 2014 begon. In 2016 kondigden de leiders ervan een plan aan om $19 miljard aan lumen (XLM), zijn eigen cryptocurrency, te airdrops aan bestaande houders van bitcoin (BTC), als een knipoog van respect voor het Bitcoin netwerk. Om de beloning van de Stellar airdrop te ontvangen, moest je je BTC-bezit verifiëren om de XLM te kunnen claimen.

Zo gebeurde ook met de Bitcoin Cash (BHC) hard fork in 2017. Had je Bitcoin in je wallet? Dan kreeg je automatisch dezelfde hoeveelheid Bitcoin Cash (BHC). Geweldig toch dat je op die manier gratis crypto mag ontvangen?


Wat is een standaard airdrop?

Een standaard crypto airdrop stort een hoeveelheid eigen munt of token in bestaande portefeuilles als marketingstrategie. Het is meestal om het merk te promoten en meer mensen aan te moedigen het goed te adopteren, vaak tijdens hun initial coin offering. Over het algemeen hoef je je alleen maar aan te melden voor een account bij het nieuwe project, en tijdens het distributie-evenement je wallet adres door te geven.


Wat is een bounty airdrop?

Bounty airdrops zijn ook een marketingstrategie, maar potentiële ontvangers moeten aan een of andere promotionele activiteit meedoen om het digitale goed te ontvangen. Deze activiteiten kunnen zijn:

 • Het delen van een bericht over het blockchain project op Twitter of andere sociale media platforms
 • Zich aanmelden voor de e-mail nieuwsbrief van het project
 • Lid worden van een forum om over het project te discussiëren en eraan deel te nemen
 • Het vergt iets meer werk om een gratis token te krijgen via een bounty airdrop in tegenstelling tot een standaard airdrop, maar de activiteiten zijn meestal niet veeleisend.

De aanwezigheid en interactiviteit in de sociale media zijn een belangrijkere factor geworden om te bepalen of een nieuw project actief zijn doelen bereikt. Zo hoopt het project meer vertrouwen te wekken en dus meer potentiële investeerders te winnen.


Wat is een exclusieve airdrop?

Er zijn ook airdrops die exclusief zijn om specifieke investeerders te belonnen. Meestal gebeurt dit op basis van eerdere handelingen op een cryptobeurs of platform. Zo gaf UniSwap in september 2020 maar liefst 2500 UNI tokens weg aan de meest loyale gebruikers van het UniSwap platform. Deze tokens waren in totaal maar liefst $1200 dollar waard, een leuke manier om gratis crypto te ontvangen. De voorwaarden van een exclusieve airdrop worden altijd vermeld in de aankondiging van de airdrop.

Ook kan een exclusieve airdrop gratis cryptomunten uitsturen naar een groep mensen die een airdrop aggregator volgen. Deze sites van derden delen nieuws over veelbelovende cryptoprojecten en hun aanstaande airdrop evenementen.


Defi airdrops en NFT airdrops

Naast crypto airdrops zijn er DeFi airdrops en NFT airdrops. Deze lichten we hieronder voor je toe.

DeFi airdrops

In de wereld van de gedecentraliseerde financiën (DeFi) zien we ook steeds meer succesvolle airdrops plaatsvinden. Een DeFi airdrop is niet veel anders dan een crypto airdrop. Het is alleen belangrijk dat je je token handmatig toevoegt aan je software wallet, bijvoorbeeld MetaMask. Daarnaast is het belangrijk dat je deze stappen in het juiste netwerk onderneemt. MetaMask is oorspronkelijk een Ethereum wallet, maar je kunt handmatig verschillende netwerken toevoegen zodat je ze voor al je DeFi activiteiten kunt gebruiken.

NFT airdrops

Non Fungible Tokens (NFT’s) zijn unieke tokens waarvan het eigendom op de blockchain wordt vastgelegd. Zo kun je altijd de oorspronkelijke eigenaar van een bepaald kunstwerk of geanimeerde afbeelding zien. Het jaar 2021 staat bekend om een toenemende populariteit van deze NFT’s, wat zich heeft vertaald in stijgende NFT-verkoopprijzen.

Het komt zelfs voor dat er NFT airdrops worden gehouden waar je tegen een kleine vergoeding aan zo’n airdrop kunt deelnemen. Vaak heb je geen enkele zekerheid dat je ook werkelijk een NFT krijgt, maar als je geselecteerd wordt, heb je een heel goede deal gedaan.

Gratis crypto airdrop ontvangen

Voorbeelden van airdrops

Naast het voorbeeld van BCH, Stellar de NFT en DeFi airdrops, hier nog een aantal voorbeelden van gratis crypto airdrops:

Ontology (ONT)

In 2018 gaf Ontology zijn eigen cryptocurrency (ONT) uit via een airdrop aan houders van de NEO token, een andere soortgelijke blockchain. Bovendien kreeg iedereen die zich inschreef voor de nieuwsbrief ook elk 1.000 ONT.

Uniswap (UNI)

In 2020 voerde Uniswap, de populairste gedecentraliseerde beurs (DEX) ter wereld, een airdrop uit naar alle adressen die het platform op 1 september 2020 hadden gebruikt. Elke gebruiker ontving 400 UNI tokens, die op dat moment een totale waarde hadden van ongeveer $1.200.

1inch (1INCH)

In december 2020 verdeelde de 1inch DEX 83 miljoen 1INCH tokens via airdrop aan meer dan 55.000 Ethereum adressen. Om in aanmerking te komen moest een bepaald Ethereum adres minstens $ 20 hebben verhandeld of minstens vier transacties hebben uitgevoerd op de gedecentraliseerde beurs 1inch.

Shapeshift (FOX)

Eind september van 2021 begon de airdrop van FOX tokens met de bedoeling om ShapeShift.io te decentraliseren. ShapeShift.io werkt al jaren als een exchange om gemakkelijk tokens tegen elkaar uit te wisselen, maar het bedrijf wil zich nu omvormen tot een Decentralized Autonomous Organization (DAO).

Iedereen die de crypto exchange in het verleden gebruikt heeft, had recht op 200 FOX tokens. ShapeShift heeft ongeveer 6,6 miljoen van zijn FOX tokens ter waarde van meer dan $ 2 miljoen gedropt aan 33.000 houders van verschillende gedecentraliseerde financiële (DeFi) tokens.

PancakeSwap

PancakeSwap, de gedecentraliseerde beurs gebaseerd op de Binance Smart Chain (BSC) heeft eerder een NFT airdrop gedaan waarbij de eerste 8.888 inschrijvers een geanimeerde limited edition “bullish” Lunar New Year NFT ontvingen. Ook dit is onderdeel van een promotie-inspanning om PancakeSwap onder de aandacht te brengen en merkbekendheid aan het platform te geven.

De grootste airdrops

De volgende airdrops behoren tot de grootste die ooit plaats vonden. Op het moment van de airdrop deelden ze allemaal een verbazingwekkende $500.000 aan munten uit.

 • Decred, die 258.000 DCR airdropte
 • Elke munt was $4300 waard.
 • Oyster airdrop, waar 2227 PRL’s werden uitgedeeld.
 • Minereum, waar 32.000 MNE tokens werden uitgedeeld.
 • Stellar, waar $125.000 in XLM werden uitgedeeld.

BitTorrent plant elke maand airdrops tot 2025.

Waar vind je gratis crypto airdrops?

Crypto airdrops kunnen een geweldige manier zijn om je crypto portefeuille aan te vullen zonder dat je activa hoeft te kopen met fiat valuta. Enkele manieren om crypto airdrops op te sporen zijn:

 • Regelmatig online zoekopdrachten uitvoeren naar crypto airdrop mogelijkheden
 • Het volgen van airdrop aggregators en je aanmelden voor hun exclusieve airdrops
 • Je aanmelden bij nieuwe platforms om te profiteren van eventuele standaard airdrops die ze aanbieden
 • Opkomende projecten volgen om je voor te bereiden op bounty airdrops
 • Profiteren van een aanstaande airdrop is vooral een kwestie van de ontwikkelingen bijhouden en op kansen springen als ze zich voordoen.

Crypto airdrop kanalen

Geld verdienen met crypto en zelfs gratis crypto verdienen is natuurlijk altijd leuk. Daarom is het interessant om van tevoren te weten wanneer een crypto airdrop zal plaatsvinden. De aankondigingen van airdrops vinden plaats op verschillende cryptokanalen zoals, Discord, Twitter en Telegram.

Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om vooraf te weten wanneer en welke crypto airdrops je kunt verwachten. Daarom hebben we hieronder enkele crypto airdrop kanalen opgesomd waar aanstaande airdrops worden aangekondigd:

Deze airdrops kanalen geven je een overzicht van alle airdrops die hebben plaatsgevonden en in de toekomst zullen plaatsvinden.

Hoewel elke airdrop deel uitmaakt van een marketingstrategie, is het belangrijk te weten dat ze verschillend werken. Ze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de blockchain die het project initieerde. Je hebt een airdrop op de Bitcoin blockchain, maar er zijn ook andere airdrops op Ethereum of Neo. Bij crypto is het belangrijk altijd te begrijpen in welk netwerk je handelt, ook als je deelneemt aan airdrops.

Naast bovenstaande kanalen kun je alle komende airdrops op meerdere cryptoplatforms onderzoeken. CoinMarketCap bijvoorbeeld heeft een aparte kalender sectie die je een overzicht geeft van alle airdrops die momenteel aan de gang zijn en airdrops die in de toekomst zullen plaatsvinden.

Zo kun je de situatie op elk moment in de gaten houden. Bij elke airdrop vind je meer informatie over het project, wat natuurlijk een belangrijke factor is bij de beslissing om mee te doen, en een stappenplan over hoe je deze gratis crypto in je wallet kunt krijgen.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

Crypto kopen bij Bitvavo is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is:

1. Bij Bitvavo aanmelden. Dit doe je eenvoudig door op de afbeelding hieronder te klikken en het formulier in te vullen.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Als je het verificatieproces succesvol hebt doorlopen, hoef je alleen je eerste storting bij Bitvavo te doen.
4. Beginnen met handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen

You may also like

Leave a Comment