crypto-inzichten.nl

Verwachtingen voor crypto adoptie 2022

by crypto-inzichten.nl

Het jaar nadert zijn einde. Er is dit jaar veel gebeurd op de cryptomarkt. Er waren veel ups, maar ook belangrijke downs. Momenteel beleeft de cryptomarkt een sterk einde van 2021. Bitcoin (BTC) en verschillende andere altcoins hebben nieuwe all-time highs bereikt. Ook neemt de crypto adoptie toe door overheden, institutionele beleggers, bedrijven en consumenten. De vraag is of we in 2022 ook een toenemende crypto adoptie gaan zien.

Algemene verwachting van crypto adoptie 2022

Volgens de meeste analisten en deskundigen gaat 2022 opnieuw een jaar van toenemende crypto adoptie worden. Dit zijn de crypto adoptie verwachtingen voor 2022:

 • Meer institutionele beleggers gaan Bitcoin adopteren als beleggingsvehikel en inflatiehedge.
 • Steeds meer landen zullen crypto adopteren
 • Het aanbod en het gebruik van crypto voor betalingen in 2022 gaat toenemen
 • Toekomstige adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel hangt vrij sterk af van El Salvador.

Natuurlijk zal 2022 niet allemaal van een leien dakje gaan als het gaat om de crypto adoptie. In sommige landen blijft de afwijzing van crypto door de overheid even waarschijnlijk (zo niet waarschijnlijker) als de adoptie van crypto. Maar de cryptomarkt vertoont momenteel hernieuwde tekenen van een bullish sentiment. Daarom is de algemene trend eerder in de richting van meer dan minder crypto adoptie.

Een terugblik op de voorspellingen in 2021

Al in 2021 voorspelden belangrijke spelers in de sector dat Bitcoin een toenemende investeringsinteresse van institutionele beleggers zou zien. Dit is inderdaad wat er gebeurde. De huidige bull markt wordt grotendeels gedreven door institutionele beleggers.

Analisten voorspelden de groei van Ethereum (ETH) en decentrale financiering (DeFi). Ethereum is dit jaar gegroeid van €600,36 op 1 januari tot €3.671,35 op het moment van schrijven. De DeFi markt is, volgens gegevens van DefiLlama, gegroeid van ongeveer $21 miljard aan het begin van het jaar tot $241 miljard op het moment van schrijven.

Ook de voorspellingen over de groei van interoperabiliteits platforms en protocollen, iets dat ketens in staat zou stellen middelen en waarde te bundelen, waren juist. Dit gold vooral voor de lancering van de verschillende cross-chain bridges die we in de loop van dit jaar zagen, zoals Wormhole, Avalanche Bridge, en Harmony.

Hoe ziet de cryptomarkt er momenteel uit? 

De gehele cryptomarkt ziet er op het ogenblik zo uit:

 • Cryptomunten: 14,542
 • Beurzen: 431
 • Marktkapitalisatie: $2.569.400.963.104
 • 24u Vol: $105.924.717.205
 • Dominantie: BTC: 42.4% ETH: 19.5%
Crypto adoptie 2022

Crypto adoptieverwachtingen 2022

Hieronder benoemen we de crypto adoptieverwachtingen 2022 door institutionele beleggers, landen en bedrijven.

Stijging in crypto adoptie door institutionele beleggers

Institutionele beleggers en vermogensbeheerders uit de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland en de VAE, die samen $275,5 miljard aan beheerd vermogen hebben, gaven onlangs in een enquête aan dat 32 procent voorspelt dat professionele beleggers met een toewijzing aan Bitcoin de komende 12 maanden voor het eerst in altcoins zullen investeren. Een op de drie (33 procent) denkt dat ze hun toewijzing drastisch zullen verhogen, en 29 procent denkt dat ze dat lichtjes zullen doen.

Analisten voorspellen nog meer institutionele adoptie van BTC en andere cryptocurrencies in 2022. Dit zou deels gedreven moeten worden door groeiende inflatieangst, en door de toenemende normalisering van crypto. Iets dat geholpen wordt door nieuwe exchange traded funds (ETF’s).

Na de succesvolle lancering van de ProShare] BITO ETF zullen de toezichthouders in de V.S. en elders minder weerstand hebben tegen meer Bitcoin en andere crypto ETF’s. De verwachting is dat we in de toekomst meer institutionele adoptie van Bitcoin en crypto als beleggingsvehikel zullen zien,” zei Fawad Razaqzada, een analist bij ThinkMarkets.

Voor OKEx directeur Lennix Lai zet de invoering van ETF’s echt de deur open voor een sterk toegenomen institutionele adoptie van cryptocurrencies in 2022.

Profiteer van deze kans!
Goedkoop crypto kopen? Via onderstaande link krijg je vandaag een welkomstbonus 🎁​ van €1000 bij Bitvavo, de goedkoopste en beste cryptobeurs van Nederland.

Steeds meer crypto adoptie door landen

Net zoals de institutionele adoptie van crypto onvermijdelijk is, is ook de adoptie van crypto door overheden over de hele wereld onvermijdelijk. De adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel zal steeds aantrekkelijker worden voor kleinere overheden zonder sterke valuta.

Nu El Salvador in september officieel Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft aangenomen, is er ook een duidelijke mogelijkheid dat andere naties in 2022 zijn voorbeeld zullen volgen. Dit hangt echter af van hoe succesvol El Salvador’s omarming van BTC uiteindelijk zal zijn, waarbij veel landen in vergelijkbare situaties voorlopig vooral van een afstand toekijken. 

De CEO van crypto-exchange BitMEX Alexander Höptner schat dat “minstens vijf landen” Bitcoin als wettig betaalmiddel zullen “aanvaarden” voor het volgend jaar om is.

Op dit moment wordt verwacht dat de meeste would-be landen gewoon achterover zullen leunen en kijken hoe de economie van El Salvador zich zal ontwikkelen met de invoering van BTC als wettig betaalmiddel. 

Als het lukt, is het zeer waarschijnlijk dat meer landen dit voorbeeld zullen volgen. Misschien niet zo volledig als El Salvador, maar wel op andere manieren. Vooral landen met zwakke economieën en waar valutacrises vaak voorkomen, zullen snel overgaan tot acceptatie van Bitcoin.

In landen als Mexico, Peru, en Colombia bestaat meer dan 50% van de bevolking uit niet-bancaire gemeenschappen. In Zuidoost-Azië, in landen als de Filipijnen en Indonesië, vinden we soortgelijke cijfers.

Aanbod en vraag crypto-betalingen stijgt

Een groot aantal analisten suggereren dat het gebruik van cryptocurrency voor betalingen nu al op stoom komt. Het gebruik van cryptocurrency om “betalingen te doen” neemt nu al snel toe. Er is meer dan $125 miljard aan stablecoins in omloop die gebruikt worden om betalingen te doen

De trend naar meer gebruik van crypto-betalingen is al begonnen, met het recente nieuws in de VS dat bioscoopketen AMC binnenkort betalingen in cryptocurrency zal aanvaarden. Het komt slechts een paar maanden nadat PayPal besloot Amerikaanse consumenten toe te staan crypto te gebruiken om aankopen te doen, en het nieuws dat Mastercard betalingen in cryptocurrency over zijn hele netwerk zou gaan ondersteunen.

We zien een groeiend aantal bedrijven in allerlei sectoren – van grote tech-bedrijven tot luchtvaartmaatschappijen – die cryptocurrencies omarmen en klanten toestaan ze te gebruiken als officiële betaalmethode voor hun goederen en diensten.

Hieronder zijn enkele van de grootste en bekendste bedrijven die cryptocurrencies gebruiken en aanvaarden.

 • AMC
 • Pavilion Hotels & Resorts
 • Microsoft
 • Starbucks
 • Tesla
 • Amazon
 • Visa
 • PayPal
 • airBaltic
 • Lot
 • Coca Cola
 • LOT Polish Airlines
 • Lush

Maar wil Bitcoin en crypto aanslaan als een alledaags betaalsysteem en betaalmiddel, dan is meer crypto adoptie nodig. Het kan nog wel een paar jaar duren voor we Bitcoin wereldwijd meer gebruikt zien worden voor alledaagse betalingen.

You may also like

Leave a Comment