crypto-inzichten.nl

Bitcoin nieuws: BTC minder dominant op de cryptomarkt

by crypto-inzichten.nl

Op de valreep van 2021 is er opmerkelijk Bitcoin nieuws. De dominantie van de Bitcoin is gedaald tot onder de 40%. Dit brengt nieuwe speculaties met zich mee over de toekomst van de cryptocurrency. Verliest de Bitcoin zijn concurrentievoordeel? Of weerspiegelt de daling in Bitcoin dominantie de start van een altcoin-seizoen?

Bitcoin nieuws: Bitcoin dominantie zakt tot onder de 40%

De marktdominantie van de Bitcoin is gezakt tot onder de 40%. Deze daling brengt veel nieuwe speculaties met zich mee over de cryptomunt en de toekomst ervan. Zo beweren Bitcoin-critici juist dat de Bitcoin zijn concurrentievoordeel verliest. Anderen sturen juist aan op het begin van het altcoin-seizoen.

De afgelopen tijd is de Bitcoin dominantie op de cryptomarkt gedaald. Deze week liet het Bitcoin nieuws zien dat er weer een dieptepunt bereikt is. De marktdominantie van de cryptomunt heeft een percentage bereikt van minder dan 40%. Is dit het laagste dieptepunt van het jaar? Nog niet. Maar de huidige lage marktdominantie ligt wel dicht bij het dieptepunt in januari van het jaar 2018. In januari 2018 was de dominantie op de cryptomarkt slechts 36,7%, aldus de marktgegevens van Tradingview.

Nu kun jij je afvragen: wat geeft de marktdominantie eigenlijk weer? De marktdominantie is een percentage die een verhouding op de cryptomarkt weergeeft. Het percentage weerspiegelt de verhouding van de marktkapitalisatie van (in dit geval) de Bitcoin ten opzichte van de totale marktkapitalisatie op de cryptomarkt.

Het huidige Bitcoin nieuws vermeldt dus een dalende marktdominantie van de Bitcoin. Maar dit is niet de eerste keer dat de Bitcoin dominantie in 2021 is gedaald. Ook in mei wist Cointelegraph een nieuwsartikel te plaatsen waarin werd vermeld dat de marktdominantie van BTC was gedaald tot 40,3%. Dit percentage was afkomstig uit de gegevens van Coinmarketcap. In de maanden daarna wist de Bitcoin dominantie wel weer iets te groeien. Echter, op de langere termijn daalde de dominantie dus weer tot beneden de 40%.

Bitcoin dominantie zakt: wat betekent dit?

De dalende marktdominantie van de Bitcoin heeft veel reacties opgeroepen. Zowel Bitcoin-critici als aanhangers van de Bitcoin hebben hun interpretaties met betrekking tot de daling. Daarnaast hebben ook beide partijen hun eigen toekomstvisie.

Een bekende Bitcoin criticus is Peter Schiff. Hij is ook voorzitter van de Europac. Over de daling van de Bitcoin marktkapitalisatie onder de 40% schreef hij een bericht op Twitter. In zijn optiek is de daling van de marktkapitalisatie een indicatie zijn de Bitcoin zijn ‘first-mover’ concurrentievoordeel aan het verliezen is.

Ook TradingPlatforms heeft onderzoek gedaan naar de situatie rondom de huidige marktkapitalisatie van de Bitcoin. Volgens hen laat het Bitcoin nieuws over de dalende marktkapitalisatie niet zien dat de cryptomunt zijn concurrentievoordeel verliest. TradingPlatforms laat weten dat de daling van de marktkapitalisatie laat zien dat het alt-seizoen gaat beginnen.

Uit onderzoek van TradingPlatforms is gebleken dat de dominantie van de verschillende altcoins op de cryptomarkt in de afgelopen zeven jaar maar liefst verdrievoudigd is. In 2014 bedroeg de marktkapitalisatie van altcoins slechts 21%. In december van het jaar 2021 is dit percentage maar liefst ongeveer 60%.

Bitcoin nieuws - Bitcoin dominantie

Maar welke altcoin is dan aan de leiding?

Of zijn alle altcoins even populair? Ook dit heeft TradingPlatforms onderzocht. Zij lieten weten dat de marktdominantie van Ethereum (ETH) altijd boven de 20% is geweest. De marktkapitalisatie van deze cryptomunt ligt net onder de 500 miljard dollar.

In tegenstelling tot het Bitcoin nieuws is Ethereum de afgelopen tijd wel populairder geworden. Gedurende het afgelopen jaar is een verdubbeling van de marktdominantie van Ethereum te zien. Begin dit jaar zat het percentage rond de 10% en inmiddels is dit dus uitgegroeid tot een marktdominantie van 20%.

Crypto analist Altcoin Sherpa liet via het sociale media platform Twitter weten dat de dalende marktdominantie van de Bitcoin de start van het altcoin seizoen niet weerspiegelt. Dit komt omdat hij beweert dat het altcoin seizoen al een jaar gaande is. Hierbij verwees hij naar een Bitcoin grafiek die de markdominantie van de Bitcoin weergaf. In de grafiek is een neerwaartse trend te zien die mogelijk in 2022 vervolgd kan worden.

Glassnode laat weten dat BTC-houders niet hoeven te schrikken van het Bitcoin nieuws. Hoewel het aanbod van BTC op korte termijn is gedaald met 32% hebben houders op de lange termijn in 2021 nog steeds 16% aan hun schatkist toegevoegd.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment