crypto-inzichten.nl

Slechts 0,01% van alle Bitcoin houders bezitten 27% van het Bitcoin aanbod. Wie zijn het?

by crypto-inzichten.nl

Bitcoin bestaat nu al 14 jaar, maar heeft zich in die tijd wijd verspreid. Het heeft zijn stempel gedrukt als een van de best presterende activa. Hierdoor werd het naar de voorgrond van de investeringswereld gekatapulteerd. Naarmate er meer en meer beleggers bijkwamen, is het totale aanbod verspreid. Toch is er nog steeds een vrij grote ongelijkheid tussen de Bitcoin houders.

Welke Bitcoin houders controleren het Bitcoin aanbod?

Gezien het feit dat de blockchain openbare gegevens zijn, kan iedereen zien hoeveel een belegger in zijn wallet heeft. Op basis van deze gegevens zijn er verschillende studies uitgevoerd om in kaart te brengen welke deel van de Bitcoin houders het grootste deel van het bezit heeft.

Zoals bij elk activum hebben de rijken meestal het grootste volume in handen. Hetzelfde is het geval geweest met Bitcoin. Een recente studie heeft namelijk aan het licht gebracht dat ongeveer 0,01% van de Bitcoin houders maar liefst 27% van het totale Bitcoin aanbod in handen heeft.

Het National Bureau of Economic Research (NBER) publiceerde onlangs een studie die licht werpt op het bezit van Bitcoin. Het digitale bezit is voorgeprogrammeerd om ooit maximaal 21 miljoen munten te hebben.

Van dat aantal is 90% gemijnd, dat betekent dat er nu ongeveer 19 miljoen munten in omloop zijn. Van dit aantal ontdekte de studie dat slechts 0,01% van de Bitcoin houders momenteel ongeveer 5 miljoen munten bezit. Dit staat gelijk aan bijna een derde van alle voorraad.

Overigens denk nu niet dat bijna alle Bitcoins snel gemijnd zullen zijn. Volgens de berekeningen duurt het nog tot 2140 alvorens alle Bitcoins gemijnd zijn. Dit komt doordat er elke 4 jaar een Bitcoin halving plaatsvindt. Dus elke vier jaar krijgen de Bitcoin mijnwerkers de helft minder aan Bitcoin blokbeloning.

Grote ongelijkheid van Bitcoin houders 

De 0,01% vertegenwoordigt een hogere concentratie van rijkdom dan contant geld. Geschat wordt dat ongeveer 1% van de vermogende particulieren ongeveer 33% van de totale voorraad Amerikaanse dollars in handen heeft.

Er wordt vaak naar dit getal verwezen om de ongelijkheid tussen arm en rijk aan te tonen. Maar met het resultaat van de studie suggereert het dat Bitcoin een nog grotere ongelijkheid vertoont dan het bezit van contant geld.

Volgens hoogleraar financi√ęn Antoinette Schoar wijst dit erop dat het aanbod van BTC nog steeds erg geconcentreerd is door een kleine groep Bitcoin houders. Schoar was een van de hoogleraren die meewerkte aan de studie. “Ondanks het feit dat het al 14 jaar bestaat en de hype die het heeft opgerakeld, is het nog steeds zo dat het een zeer geconcentreerd ecosysteem is,” zo vertelde Schoar.

verdeling Bitcoin houders

Bitcoin walvissen hebben meeste Bitcoin in hun bezit

Een studie van Crypto.com schat dat er momenteel 114 miljoen Bitcoin houders zijn. Daarvan houden ongeveer 10.000 wallets bijna een derde van het totale BTC-aanbod vast.

Een groot deel van deze Bitcoin houders zijn wat men noemt walvissen. Een Bitcoin walvis heeft 100 BTC en meer op hun tegoeden hebben. Deze Bitcoin walvissen vormen een klein percentage, maar hebben een aanzienlijk deel van het Bitcoin aanbod in handen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de 1 miljoen BTC van Satoshi ook in dit aantal is opgenomen. Deze wallet waar Bitcoin’s schepper Satoshi Nakamoto, 1 miljoen Bitcoins had gemijnd heeft sindsdien nooit meer enige activiteit vertoond. De wallet wordt, voor alle doeleinden, als dood beschouwd.

Haal Satoshi’s 1 miljoen BTC wallet weg en het percentage van de Bitcoin voorraad dat door de 0,01% gecontroleerd wordt, daalt aanzienlijk. Het is dan ook noodzakelijk op te merken dat ongeveer 20% van de totale Bitcoin voorraad vermoedelijk voorgoed verloren is.

You may also like

Leave a Comment