crypto-inzichten.nl

Binance rekent af met crypto criminelen

by crypto-inzichten.nl

De afgelopen jaren heeft er een ware crypto revolutie plaatsgevonden. Niet alleen crypto beleggers, institutionele beleggers, particuliere beleggers zijn zeer geïnteresseerd in crypto. Ook crypto criminelen zien dit als een geweldige markt om hun criminele activiteiten in uit te voeren. Binance, ’s werelds grootste crypto exchange neemt het voortouw in het beteugelen van deze crypto criminelen.  

Blockchain technologie

Sinds de 18e eeuw is de mensheid getuige geweest van revoluties die de wereld voor altijd hebben veranderd, ten goede. De dichtstbijzijnde revolutie die we hebben meegemaakt is de komst van het Internet, waarvan de invloed zo enorm is dat we ons ons leven niet meer zonder kunnen voorstellen.  

Je zou je echter ernstig vergissen als je dacht dat het allemaal afgelopen was met het Internet. De mensheid staat, vanaf nu, aan het begin van een andere revolutie – een revolutie binnen een revolutie. Deze fakkel wordt gedragen door cryptocurrencies en hun basisstructuur – blockchain technologie.

Deze nieuwe technologie belooft het internet zoals we dat kennen te veranderen, van alles wat met de financiële sector te maken heeft tot de informatiesector. Het belangrijkste verkoopargument van deze technologie is het creëren van een systeem dat door het volk, voor het volk en voor het volk is. En, juist deze technologie begint de aandacht te trekken van iedereen over de hele wereld, waarbij Bitcoin en zijn metgezellen met de dag de krantenkoppen halen.

Hoewel de mogelijkheden van cryptocurrencies en blockchain technologie enorm zijn, is ze zeker niet zonder schaduwzijden. Op dit moment is de ene die de cryptoverse het meest teistert niemand minder dan ransomware aanvallen door crypto criminelen. Dat gezegd hebbende, moet opgemerkt worden dat ransomware aanvallen niet uitsluitend een cryptoprobleem zijn.

Opmerkelijk is dat, nu dit probleem onder de aandacht wordt gebracht, er verschillende platforms naar voren zijn gekomen om de associatie met crypto in te dammen, zo niet helemaal af te kappen. En in de voorhoede van deze inspanning staat Binance, een van ’s werelds grootste cryptocurrency exchanges. 

Wat is ransomware?

Nu is ransomware, zoals de naam al zegt, een soort malware die, wanneer ze je computer of een ander software-apparaat infecteert, je ervan afsluit.

Je krijgt pas weer controle over de apparaten als je het losgeld betaalt dat de crypto criminelen eisen. Zie het als buitengesloten zijn uit je eigen huis en de enige manier om weer binnen te komen is door te betalen aan de persoon die je in die situatie bracht.

Een aanval als deze werd voor het eerst gemeld in Rusland in 2005. Sindsdien zijn er over de hele wereld regelmatig miljoenen van zulke aanvallen door crypto criminelen geweest. En met de intrede van Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn ze het meest geliefde middel geworden om slachtoffers geld af te persen.

De meest opmerkelijke ransomware aanval die tot nu toe met Bitcoin te maken heeft is de Wanna Cry ransomware aanval die in 2017 plaatsvond. De malware die voor deze aanval gebruikt werd was van dien aard dat het zich over netwerken van de ene besmette PC naar de andere zou verspreiden. Door de aard van de malware werd ze bestempeld als een wereldwijde epidemie.

De malware aanval duurde maar liefst vier dagen en trof ruim 200.000 mensen en bijna 150 landen. Bij de aanval eisten de daders het losgeld in Bitcoin, waarbij meer dan $140.000 door de slachtoffers in de cryptocurrency werd betaald.

copycash social copy trading

Binance neemt de leiding voor de toekomst

Terwijl de gevallen toenemen waarin Bitcoin en andere cryptocurrencies voor illegale activiteiten worden gebruikt, nemen ook de inspanningen toe om deze activiteiten in te dammen.

En degene die het goede voorbeeld geeft is Binance, een van de grootste cryptocurrency beurzen ter wereld. Binance is actief in het opsporen van de bron van cryptocurrencies, en de bewegingen van crypto criminelen.

De cryptocurrency beurs is een samenwerking aangegaan met verschillende wetshandhavingsinstanties en heeft geavanceerde methoden geïmplementeerd om de handelsactiviteiten die op het platform worden uitgevoerd in de gaten te houden. De beurs heeft ook een speciaal team – het security data science team – dat zich richt op het bouwen van anti-fraudesystemen en het opschalen van onderzoeken.

In een recente blogpost zei de beurs dat ze bij Binance geloven dat sterke controles over de beurzen heen, slimme wetgeving en voortdurende educatie enorm zullen helpen bij het uitwieden van crypto criminelen.

Alvorens je verder gaat met lezen een tip: Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans.

Samenwerking beveiligingsteam en AML detectiesystemen

Samen met zijn beveiligingsteam en sterke AML detectiesystemen is de beurs erin geslaagd twee kwaadwillende actoren die met de crypto-ruimte te maken hebben neer te halen. De eerste werd neergehaald medio 2020 als onderdeel van het Bulletproof Exchanger Project.

In dit geval werkte Binance samen met de Oekraïense Cyber Politie nadat ze verdachte activiteit had ontdekt. Dit resulteerde op zijn beurt in de arrestatie van een crypto criminele organisatie die in verband gebracht wordt met een ransomware campagne.

De crypto criminelen werden beschuldigd van het witwassen van meer dan $42 miljoen aan cryptocurrencies. In dit specifieke geval maakten de crypto criminelen gebruik van geneste exchanges om hun illegale crypto’s te verplaatsen.

“Projecten zoals onze ‘Bulletproof Exchanger‘ en onze voortdurende partnerschappen met wetshandhavers, maar ook met bedrijven die zich bezighouden met beveiliging en blockchain analyse, zullen een stuwende kracht zijn in het verbeteren van de cyberveiligheidsmaatregelen in de bredere crypto-industrie.”

De tweede zaak waar de beurs bij betrokken was zag de aanhouding van een criminele organisatie die betrokken was bij het witwassen van bijna 500 miljoen dollar aan ransomware aanvallen.

De groep in kwestie staat bekend als FANCYCAT, waarbij hun activiteiten betrekking hadden op cyberaanvallen zoals Cl0p en Petya en het witwassen van geld uit dark-web operaties.

Het antiwitwasserij systeem van de beurs ontdekte verdachte activiteiten die op de beurs werden uitgevoerd. Dit zette het platform ertoe aan dieper te graven door gebruik te maken van clusters.

Naar aanleiding hiervan werkte de beurs samen met TRM Labs en Crystal – blockchain analytics bedrijven. Dit resulteerde erin dat de beurs merkte dat deze accounts verbonden waren met het witwassen van fondsen van Cl0p en Petya aanvallen. Alle fondsen van deze illegale activiteiten van de crypto criminelen waren goed voor bijna $500 miljoen.

Deze zaak werd meteen als high profile geclassificeerd omdat de Cl0p ransomware aanval in verband werd gebracht met prominente landen en universiteiten. De ransomware aanval gijzelde vier Koreaanse bedrijven en drie V.S. universiteiten. De universiteiten in kwestie waren de bekende Stanford Medical School, de Universiteit van Maryland, en de Universiteit van Californië.

Deze operatie leidde uiteindelijk tot een samenwerking met meerdere regelgevende instanties. Dit waren onder andere de Cyberpolitie van Oekraïne, Koreaans Nationaal Politiebureau, Amerikaanse wetshandhaving, Zwitserse Federale Politiedienst, en de Spaanse Civil Guardian.

Binance crypto criminelen

Binance neemt verschillende maatregelen tegen crypto criminelen

Interessant is dat Binance er ondanks de activiteiten van crypto criminelen die regelmatig plaatsvinden toch in slaagde dit op zijn platform te detecteren door een tweeledige aanpak te volgen.

De eerste maatregel tegen crypto criminelen is het implementeren van geavanceerde detectiesystemen en -mechanismen om verdachte accounts op te sporen en van boord te halen. Het tweede deel van de aanpak tegen crypto criminelen is nauwe samenwerking met de rechtshandhaving om de juiste actie te ondernemen om criminele groepen neer te halen. 

Sindsdien heeft het bedrijf verschillende andere maatregelen genomen om niet alleen crypto criminelen en de criminele groepen die zich met illegale activiteiten bezighouden neer te halen, maar ook platforms die ze mogelijk maken.

Onnodig te zeggen dat de toonaangevende cryptocurrency exchange het tot een van zijn missies heeft gemaakt om kwaadwilligen uit de crypto-ruimte te elimineren. 

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

You may also like

Leave a Comment