crypto-inzichten.nl

Hoe zit het met de crypto belasting 2022 – crypto belastingjaar 2021?

by crypto-inzichten.nl

Crypto belasting 2021? Moet je altijd belasting over crypto betalen? Nee, niet in alle gevallen dien je belasting over crypto te betalen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, hangt af van je persoonlijke situatie. In dit artikel lees je meer over crypto en belasting, welke crypto belastingregels gelden en hoe ze precies berekend worden. Bezit je of overweeg je cryptovaluta te kopen? Doe dan altijd aangifte crypto belasting 2021. De Belastingdienst kan namelijk grote boetes opleggen of strafrechtelijk vervolgen wanneer je geen juiste aangifte doet.

Profiteer van deze kans!
Goedkoop crypto kopen? Via onderstaande link krijg je vandaag een welkomstbonus 🎁​ van €1000 bij Bitvavo, de goedkoopste en beste cryptobeurs van Nederland.

Belasting over crypto 2021

Beleggen in aandelen en cryptocurrencies wordt in Nederland steeds populairder. Volgens een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in juli vorig jaar is nu een kwart van de bevolking actief op de effectenbeurzen. 

Er zijn veel nieuwe beleggers die investeren in cryptocurrency, een relatief jonge en ongereguleerde activaklasse. Veel mensen weten niet dat je in sommige gevallen belasting over crypto moet betalen. Hierdoor kan er verwarring zijn tijdens de jaarlijkse crypto belastingaangifte. Voor bezitters van Bitcoin en andere cryptocurrencies kan dat duur komen te staan.

De Belastingdienst behandelt niet aangegeven crypto vermogen als niet aangegeven vermogen. In bijzondere gevallen kunnen de boetes oplopen tot driemaal de verschuldigde belasting. De Belastingdienst kan naast boetes onder bepaalde omstandigheden ook een strafrechtelijke vervolging instellen. Daarom leggen we hieronder uit hoe het zit met belasting over crypto en de belastingaangifte 2021.

Box 3: eigen vermogen

In Nederland geldt dat het bezit in cryptomunten als eigen vermogen wordt beschouwd. Het eigen vermogen wordt in Box 3 belast. Box 3 wordt ook wel “sparen en beleggen” genoemd en bevat je totale eigen vermogen, zoals je spaargeld, aandelen of een tweede woning. Je eigen vermogen is de totale waarde van al je bezittingen minus de totale waarde van je schulden. 

Op de Belastingdienst website vind je een volledige lijst van bezittingen die je in box 3 moet vermelden. In eerste instantie lijkt het erop dat cryptovaluta hier niet bijstaat, maar als je verder klikt op overige bezittingen, zie je: “cryptovaluta, zoals Bitcoin en andere digitale betaalmiddelen”.

In je aangifte inkomstenbelasting geef je de waarde van je cryptomunten op 1 januari van dat jaar op. Daarvoor gebruik je de koers van de zogenaamde peildatum van het handelsplatform dat je gebruikte.

Als je in 2022 de crypto belastingaangifte 2021 indient, is de peildatum 1 januari 2021. Dus als je je aangifte voor 2020 in 2021 indient, is de peildatum 1 januari 2020. Stel dat je eerste aankoop van Bitcoin op 20 maart 2021 was, dan hoef je die niet op te geven in de crypto belastingaangifte van 2021. Dat komt omdat de peildatum voor dat jaar verstreken is. Je hoeft deze cryptovaluta pas in je belastingaangifte over 2022 op te nemen. Pas dan betaal je belasting over crypto. 

Belastingvrij deel

Bitcoins opgeven in je crypto belastingaangifte betekent niet dat je er altijd belasting over crypto moet betalen. Je totale eigen vermogen is de beslissende factor. Elk jaar is een bepaald deel van het eigen vermogen vrijgesteld van belasting. We noemen dit het belastingvrije of heffingsvrij vermogen, dat je vindt in Box 3. Het vrijgestelde bedrag in 2021 was € 30.846. Mocht je een fiscale partner hebben, dan is het €100.000 (€50.000 per persoon).

Onder deze drempelbedragen betaal je geen belasting over je vermogen. Pas als je hierboven komt betaal je belasting. Bedenk wel dat dit betrekking heeft op al je eigen vermogen, niet alleen op je vermogen in Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Drie schijven

Als je met je aandelen, spaargeld en Bitcoins de belastingvrije drempel van € 50.000 passeert, dan zijn er drie schijven en twee rendementsklassen die uiteindelijk bepalen hoeveel belasting je dient te betalen.

De fiscus kijkt niet naar je persoonlijke situatie. In plaats daarvan is er een vaste verdeling per schijf. Het is dus een fictieve vermogensmix die voor iedereen gelijk is. De Belastingdienst gebruikt de volgende verhoudingspercentages sparen en beleggingen:

  • Schijf 1: De Belastingdienst uit van 67% sparen en 33% beleggingen;
  • Schijf 2: De Belastingdienst gaat uit van 21% sparen en 79% beleggen;
  • Schijf 3: De Belastingdienst gaat uit van 100% beleggingen.

Fictieve rendementen

De Belastingdienst gaat er ook van uit dat je meer rendement maakt als je meer vermogen hebt. Je werkelijke rendement is niet van belang voor de crypto belastingaangifte. Dat komt omdat de Belastingdienst bij zijn berekeningen vooraf bepaalde fictieve rendementen gebruikt.

Als je in werkelijkheid een hoger percentage rendement hebt behaald, kan dat gunstig zijn. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook, was je werkelijke rendement lager, dan is dat nadelig. De rekenrendementen voor sparen en beleggen zijn respectievelijk 0,03% en 5,69%.

De schijven en rendementen staan hieronder opgesomd.

Schijf

(Deel van) grondslag    sparen en beleggen

Percentage 0,03%

Percentage 5,69%

Percentage gemiddeld rendement

1

tot € 50.001

67%

33%

1,90%

2

vanaf € 50.001 tot € 950.001

21%

79%

4,50%

3

vanaf € 950.001

0%

100%

5,69%

 

Belasting crypto 2021 rekenvoorbeelden

Hieronder staan twee rekenvoorbeelden van hoeveel belasting je moet betalen.

Belasting crypto 2021 voorbeeld 1:

Stel je bezit €100.000 aan eigen vermogen, dan is is €50.000 belastingvrij over het restant betaal je belasting. Hieronder zie je hoeveel belasting je moet betalen. Uiteindelijk betaal je over spaar en beleggingsdeel 31%, dus in totaal betaal je 31% over €939, oftewel €294. 

Belasting over crypto 2021

Belasting crypto 2021 voorbeeld 2:

Stel je hebt een eigen vermogen van €200.000, dan betaal je over €150.000 belasting. Hieronder zie je hoeveel en hoe dit wordt berekend. Over het totaalbedrag van de belastinggrondslag €5434 betaal je 31% belasting. Dit komt neer op € 1.689. Meer rekenvoorbeelden vind je op de website van de Belastingdienst.

Crypto belastingdienst 2021

Inkomsten uit cryptovaluta

Behalve het bezit van cryptovaluta kun je ook inkomsten uit cryptovaluta genereren. Denk aan inkomsten uit cryptomijnbouw of uit handel in cryptovaluta. Deze inkomsten kunnen onder een andere belastingcategorie vallen. In dit geval betaal je belasting over crypto. 

Inkomsten uit crypto mining

Verdien je als particulier inkomsten uit cryptomining? Dan hoef je dit inkomen in de meeste gevallen niet aan te geven. Je zou kunnen denken: dat is vreemd, want je bezit cryptovaluta en die moet je toch als je eigen vermogen aangeven? Gelukkig weet de fiscus dat cryptomining veel computercapaciteit vergt. De bijbehorende kosten zijn erg hoog en daarom zal het uiteindelijke rendement ook relatief laag zijn. Daarom hoef je de inkomsten die je met mijnbouw verdient niet op te geven. Je betaalt dus geen belasting over crypto in dit geval. 

Zijn je verdiensten echter aanzienlijk hoger dan de kosten, dan vallen de verdiensten in de categorie “inkomsten uit ander werk of winst uit onderneming”. Deze inkomsten moeten worden aangegeven in vak 1 van je belastingaangifte. Verder is iedereen die als ondernemer inkomsten in cryptovaluta verdient, aan crypto belasting onderworpen. Je berekent je huidige crypto-inkomen in euro’s. Dan tel je de waarde in euro’s bij je omzet op.

Handel in cryptovaluta

Als particulier is het mogelijk om in cryptovaluta te handelen. Dat doe je door de ene crypto tegen de andere te ruilen of door je crypto weer in ‘echt’ geld om te zetten. Afhankelijk van hoe de wisselkoers op dat moment is of hoe je verwacht dat die zal zijn, kun je hier geld mee verdienen. In dit geval ben je aan het investeren en speculeren op koerswinsten. Je hoeft de opbrengst van crypto handel niet als inkomen op te geven.

Maar de cryptovaluta die je op peildatum 1 januari bezit, telt wel mee als bezit in box 3. Bij je belastingaangifte wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen inkomen en vermogen.

Wat gebeurt er als je jouw crypto vermogen niet aangeeft?

Het is essentieel dat je in je belastingaangifte vermeldt dat dat in het bezit bent van cryptovaluta, ook al is de waarde gering. Als je verzuimt je cryptovaluta aan te geven, en in dus ook geen belasting over crypto betaalt, ben je in overtreding. 

Bovendien zijn cryptobeurzen volgens de nieuwe Nederlandse wetgeving ook verplicht om gegevens van klanten te controleren. In theorie kan de Belastingdienst bij cryptobeurzen met een Nederlandse vergunning informeren naar het aantal Bitcoins dat je bezit.

Heb je je vermogen in Bitcoins niet aangegeven en komt de Belastingdienst daarachter? Dan riskeer je een fikse boete! In dat geval is het eerste wat je moet doen de verschuldigde belasting over crypt betalen.

Ook kan de Belastingdienst een boete opleggen tot 3 keer het belastingbedrag dat je eigenlijk moest betalen. Met andere woorden, je betaalt 300% meer dan wanneer je in de belastingaangifte correct betaald had. Tenslotte is er ook een kans dat je strafrechtelijk vervolgd wordt.

Nieuwe cryptobelastingregels voor belastingjaar 2021

Voor het belastingjaar 2021 is het heffingsvrij eigen vermogen in box 3 tot € 50.000 per persoon. Voor het belastingjaar 2020 was dit nog €30.846. Je mag dus meer spaargeld, Bitcoins en andere cryptovaluta aanhouden voordat je er belasting over crypto moet gaan betalen. Bovendien werd het belastingtarief verhoogd van 30% naar 31%.

You may also like

Leave a Comment