crypto-inzichten.nl

10 crypto termen die je moet kennen voor als beginnende crypto belegger

by crypto-inzichten.nl

In de cryptowereld springen allerlei crypto termen je tegemoet. Misschien ben je geïntrigeerd door de onbegrensde mogelijkheden om rijk te worden door te investeren in de wereld van crypto-valuta’s, maar weet je niet hoe of waar je je im moet beginnen omdat het allemaal Grieks en Latijn klinkt? Maak je vertrouwd met deze 10 belangrijkste crypto termen alvorens je gaat gaat beleggen in crypto. 

10 crypto termen die je als beginnende crypto belegger moet kennen

Een goede plek om te beginnen zou zijn om meteen kennis te maken met wat van de basisterminologie, zo niet alle crypto termen, en het jargon dat erbij betrokken is.  

Sommige van deze termen heb je misschien al in het gewone spraakgebruik gehoord; maar wanneer ze in de context van crypto gebruikt worden, kan de betekenis en waarde die ze in zich dragen je versteld doen staan.

Hoewel er honderden bijbehorende crypto termen zijn die niet allemaal in één keer te ontcijferen zijn, kan het kennen van zelfs maar een paar van deze crypto termen als leidraad dienen naar je pot met goud of crypto schat.

Hier is onze eerste aflevering van basis crypto termen om je een beter inzicht te verschaffen:

Cryptografie

Cryptografie, ookwel geheimschrift, is de kunst van veilige communicatietechnieken die alleen de verzender en de beoogde ontvanger van een bericht in staat stellen de inhoud ervan te bekijken.

De term is afgeleid van het Griekse woord kryptos, dat verborgen betekent. … Als de boodschap onderschept wordt, heeft een derde alles wat hij nodig heeft om de boodschap te ontcijferen en te lezen.

 

Decentralisatie

Het principe van het verdelen van macht weg van een centraal punt heet decentralisatie. Blokketens zijn van oudsher gedecentraliseerd omdat ze voor de werking en het aanbrengen van veranderingen de goedkeuring van de meerderheid van alle gebruikers nodig hebben, in plaats van een centrale autoriteit zoals in het geval van een banksysteem van een land.

Blockchain

Een systeem om informatie vast te leggen op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedriegen.

Een blockchain is een digitaal grootboek van transacties dat wordt gedupliceerd en verspreid over het hele netwerk van computersystemen op de blockchain.

crypto termen - blockchain

Elk blok in de keten bevat meerdere transacties, en telkens als er een nieuwe transactie op de blockchain plaatsvindt, wordt een record van die transactie toegevoegd aan het grootboek van elke deelnemer.

De gedecentraliseerde database die door meerdere deelnemers wordt beheerd, staat bekend als Distributed Ledger Technology (DLT).

Blockchain is een soort DLT waarin transacties worden vastgelegd met een onveranderlijke cryptografische handtekening die een hash wordt genoemd.

Op cryptocurrency blockchains bestaan blokken uit transactieregistraties terwijl gebruikers munten kopen of verkopen. Elk blok kan maar een bepaalde hoeveelheid informatie bevatten. Als het die limiet bereikt heeft, wordt een nieuw blok gevormd om de keten voort te zetten.

Een blockchain is een digitaal grootboek van transacties dat wordt gedupliceerd en verdeeld over het hele netwerk van computersystemen op de blockchain.

 

Cryptocurrency

Dit is een soort valuta die digitaal en gedecentraliseerd is. Ze kan gebruikt worden om dingen te kopen en te verkopen, of als langdurige waardeopslag. 

Crypto termen - Bitcoin

Bitcoin

De eerste en meest waardevolle cryptocurrency, gelanceerd in 2009 toen de implementatie ervan als open-source software werd vrijgegeven. Bitcoins worden gemaakt als beloning voor een proces dat mijnbouw heet. Ze kunnen worden ingewisseld voor andere valuta, producten en diensten, maar de werkelijke waarde van de munten is uiterst volatiel. Hoewel de waarde sinds 2009 gestaag is gestegen, heeft ze ook heftige schommelingen gekend.  

Altcoin

Elke munt die geen Bitcoin is, is een altcoin. Altcoins zijn alternatieve cryptocurrencies die gelanceerd werden na het succes van Bitcoin. De term ‘altcoin’ is een combinatie van twee woorden: ‘alt’ en ‘coin’, waarbij alt ‘alternatief’ betekent en coin ‘cryptocurrency’. Samen impliceren ze een categorie cryptocurrency, die een alternatief is voor de digitale Bitcoin munt.

 

Ze werpen zich over het algemeen op als betere vervangers van Bitcoin. De opkomst van Bitcoin als de eerste peer-to-peer digitale munt maakte de weg vrij voor velen om te volgen. De meeste altcoins proberen zich te richten op vermeende nadelen die Bitcoin heeft en komen met concurrerende voordelen in nieuwere versies.

Na het succesverhaal van Bitcoin zijn er veel andere peer-to-peer digitale munteenheden ontstaan die dat succes proberen na te bootsen. Altcoins, zelfs met veel overlappende kenmerken, verschillen sterk van elkaar.

Crypto mining

De term crypto mining betekent het winnen van cryptocurrencies door cryptografische vergelijkingen op te lossen met behulp van computers.

Dit proces omvat het valideren van gegevensblokken en het toevoegen van transactierecords aan een openbaar verslag (grootboek) dat bekend staat als een blockchain.

Staking

Staking betekent het kopen en opzijzetten van tokens die gebruikt worden om via de blockchain gemaakte transacties te valideren. Stakers worden gestimuleerd om een nieuw blok te vinden of een transactie aan een blockchain toe te voegen, net zoals ze dat in een Proof of Work netwerk zouden doen.

Proof of Stake blockchain technologie is schaalbaar en biedt snelle transactiesnelheden. Staking is vergelijkbaar met Proof of Work in die zin dat het een netwerk helpt consensus te bereiken terwijl deelnemers gecompenseerd worden.

Tal van blockchains, waaronder Ethereum (ETH), hebben Proof of Stake protocollen aangenomen om hun netwerken te laten draaien, als antwoord op de groeiende milieuproblemen die veroorzaakt worden door de toegenomen adoptie van cryptocurrencies.

Elke Proof of Stake blockchain heeft zijn eigen regels voor het staken. Deze regels leggen de financiële en technische eisen uit, zoals een minimum stakingsbedrag, procedures voor het selecteren van validators en principes voor de verdeling van beloningen.

Beloningen worden over het algemeen bepaald door de stakingsgrootte, deelname aan het consensusproces en het totale aantal munten dat op het spel staat

 

Wallet

Een plaats om je cryptocurrency bezit digitaal op te slaan. Crypto-wallets bewaren je privésleutels – de wachtwoorden die je toegang geven tot je cryptocurrencies waardoor ze veilig en toegankelijk zijn en je cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum kunt verzenden en ontvangen.

Ze zijn er in vele vormen, van hardware wallets zoals Ledger (die eruit zien als een USB stick) tot mobiele apps die het gebruik van crypto net zo gemakkelijk maken als online winkelen met een creditcard.

Crypto exchanges en crypto brokers

Cryptocurrency exchanges zijn online platforms waarop je de ene soort digitale activa tegen de andere kunt ruilen op basis van de marktwaarde van de gegeven activa. De populairste beurzen zijn momenteel Binance en in Nederland Bitvavo en Bitcoin Meester.

Het is belangrijk om crypto exchanges niet te verwarren met cryptocurrency wallets of crypto brokers. Met crypto wallets en crypto brokers kun je over het algemeen een kleine reeks populaire digitale activa (Bitcoin en Ethereum) kopen en verkopen, die je dan naar een andere beurs kunt sturen om te ruilen tegen andere digitale activa zoals altcoins.

De meeste cryptocurrency beurzen zullen hun gebruikers echter meestal beperken tot het verhandelen van alleen digitale activa voor digitale activa, maar een paar staan handel toe van fiat valuta’s zoals Amerikaanse dollars voor cryptocurrencies.

Hieronder een overzicht van betrouwbare crypto brokers en crypto exchanges.

Binance

Grootste crypto exchange ter wereld
 • Meer dan 350 cryptomunten
 • Kopen, traden en staken
 • Engelstalige klantenservice
 • Veel gebruikersfuncties
 • Rating: 9,2
 • Max 0,10% handelskosten per transactie

Bitcoin Meester

Het grootste crypto aanbod van Nederland
 • Meer dan 200 cryptovaluta
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Ingebouwde wallet
 • Rating: 9,5
 • Tussen de 1% tot 2% per transactie

Bitvavo

De goedkoopste crypto broker van Nederland
 • Meer dan 150 cryptomunten
 • Betalen met iDeal
 • Nederlandse klantenservice
 • Geregistreerd bij DNB
 • Rating: 9,5
 • Ontvang €1000 handelskorting
Favoriet

Elke week het laatste Bitcoin nieuws, crypto nieuws, belangrijke koersupdates, tips & meer ontvangen?

Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

1. Bij Bitvavo aanmelden. Klik hiervoor op afbeelding hieronder en vul het formulier in.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Na een succesvolle verificatie, kun je de eerste storting bij Bitvavo doen.
4. Beginnen met crypto handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen.

You may also like

Leave a Comment